5 najboljih filmskih vojničina

0

Većina muškaraca su ljubitelji akcijskih i ratnih filmova, stoga su nam ova imena dobro poznata

 

5manofhonor

5. BILLY SUNDAY

Robert De Niro, Časni ljudi

OK, sad ulazimo polako među velike igrače, one koji su dobili vrlo velik komad filma da se razmašu i da se dokažu, a sezonu obuke otvara Robert De Niro u ponešto podcijenjenom Man of Honor. On je ono što nitko ne želi da boravi u vojsci: alkoholičar, rasist, nekorektnog ponašanja… i sve ostalo što ide uz to. On je lik koji je bio profesionalni mornarički ronilac i koji je možda spasio život, ali je zato izgubio karijeru zbog toga. Zbog zdravlja, točnije, tako da mu nije preostalo ništa drugo nego da obučava. E, sad, to bi sve bilo sjajno da mu u redove ne dođe prvi crni ronilac Carl. Carl je uporna živina, ne da se samo tako, a ni Sunday nije tako blag. Upotrijebit će sve moguće prljave trikove da ga izbaci van iz stroja, no neće uspjeti, dapače, na kraju će čak malo i pripomoći crnom dečku da uđe u ronilačke redove. Godinama kasnije, njih će se dvojica ponovo udružiti, kad se Carlu karijera nađe pred streljačkim vodom i Sunday će promijeniti stranu – ovaj put će svojim jedinstvenim nastupom pomoći Carlu da se dokaže pred onima koji ga se opet žele riješiti po kratkom postupku. Što reći – De Niro je razvalio ovu ulogu, takav karakter koji jednako tako možemo mrziti, ali i gledati s poštovanjem ne može odglumiti svatko i tu je trebala pasti neka nominacija. Za bilo što.

 

4oficer

4. EMIL FILEY

Louis Gossett Jr., Oficir i džentlmen

Jedan od najpopularnijih ljubića osamdesetih (koji bez muke ili straha da budem proglašen mlakonjom stavljam na listu rado pogledanih filmova) svoju popularnost duguje… pa, nije baš jasno čemu. Ljubavna je priča OK, likovi su OK (Gere je tek stvarao karijeru) i cijeli taj štimung o čudnoj ljubavi je OK. Kraj je, naravno, klasika za sebe. Lik ulazi u tvornicu, u bijelom cool odijelu, iznosi… Čekaj, ovo je drugačija tema. Dakle, dio filma se odigrava u nekakvoj vojarni, kampu, nečemu i dobar dio filma našeg junaka drila gadni narednik imenom Foley. Foley je, naravno, čvrst tip, ne trpi sranja i nema baš milosti prema zabušantima. Nije sadist, da se razumijemo, on je samo strogo-po-pravilima tip i neće štedjeti našeg junaka jer u njemu vidi potencijal za razvoj karaktera. Naravno, mora malo i zahebavati sve ostale, ali i to je dio posla. Vrhunac? Kad dopusti našem junaku da ga opali. Samo dopusti jer ga nakon toga prebije k’o mačku i dokaže svoje stajalište. Naravno, sve to ide u izradu nečijeg karaktera. Ako ste mislili da je film postao poznat samo kao ljubavna sapunica, mislite krivo, žiri je bio tako impresioniran Gossettovom izvedbom da je za nju dobio Oscara. Vojnički drilovi napokon su bili priznati i kao jako zanimljiva filmska profesija.

 

3marvin

3. REISMAN

Lee Marvin, Dvanaestorica žigosanih

Da bi dotjerali u red dvanaestoricu najgorih trebate imati jednog koji će biti još gori od njih. Posao k’o stvoren za Bojnika Reismana. On je u sukobu sa svim vojnim autoritetima koje možete zamisliti, do pravila mu je stalo kao do lanjskog snijega, a ako mu poželite stati na put postoji velika mogućnost da će na vas ispaliti pokoji rafal. Kod njega nema lijepih riječi: ili ćete raditi, ili se vraćate na vješala, ako zabušavate, on će vas prebiti k’o mačku, ako ne radite ono što on želi, prebit će vas k’o mačku, ako ga krivo pogledate prebit će vas k’o mačku. Vrlo je jednostavan – svi putovi vode do prebijanja k’o mačke. Doduše, da je takav u stvarnosti dijelio bi ćeliju sa svojim vojnicima, no filmski je svijet oduvijek bio dobar poligon za stvaranje šarenih likova, pa Reisman nije nikakva iznimka. To što je dotičnog glumio stvarni tvrdi momak Lee Marvin samo je pomoglo da izvedba bude perfektna. Popularnost mu je izvan ljestvice, a isto je ponovio i u nastavku. Doduše, jako slabom i namijenjenom za televiziju, no to nije nimalo umanjilo oštrinu.

 

2eastwood

2. THOMAS HIGHWAY

Clint Eastwood, Vojničina

Kada glumac poznat po ulogama badass tipova zaigra badassdrill narednika onda znate da će to biti jedno izvanserijsko ostvarenje. Ili možda ne. Eastwood, koliko volio i njega i njegove filmove, ustvari igra jedan te isti tip uloge cijelu karijeru, pa nema neke razlike obukao on odijelo, pončo ili maskirnu uniformu. Highway ide u taj isti niz, no film je ispao poprilično zabavan i kao taj vojnički dril, s elementima neke komedije, a malo i kao ratno akcijašenje, što je od njega napravilo jedan od najvećih hitova Clintove karijere. Sam je lik je jedan nevjerojatno tvrdokoran marinac koji mora istrenirati hrpu zabušanata u dobar izviđački vod. Isti taj lik ne hebe višu silu, ne hebe pravila, ne hebe vojsku i njezina ograničenja, na svoje ljude puškara pravim oružjem, voli se mlatiti s nadređenim časnicima, ima toliko gelera u sebi da aktivira svaki alarm na aerodromima, osjećajan je k’o buldožer (ali radi na tome), a rječnik koji koristi sklepan je od psovki, prljavih pričica i konstantnog provociranja drugih. Veteran je Vijetnamskog rata, ima najveća odličja i ima samo jedno na pameti kad je u bitci – pobijediti. Vojska je prvo pristala pripomoći filmu, ali je odbila zbog rječnika, pa su onda isto napravili i sami Marinci, iako su mnogi izjavili da je lik kao takav čista autentika. Samo Clint može takvo što izvesti i biti dočekan s odobravanjem.

 

1fullmetal

1. HARTMAN

R. Lee Ermey, Full Metal Jacket

Tijesnu bitku za prvo mjesto ipak odnosi R. Lee zaslugom svoje interpretacije u Full Metal Jacketu. Prvo, Clint je Clint, ali R. Lee je u stvarnosti bio pravi drill narednik u Marincima (proveo je u njima 11 godina) te je na ekran donio nevjerojatno uvjerljivu pojavu profesionalnog vojnika. Druga stvar jest da njega boli neka stvar za dečke koje obučava, dapače, njegov posao je da od njih napravi ubojite strojeve ispranog mozga i u tom procesu treba ih doslovce psihički i fizički maltretirati, što radi s takvim guštom, ali, opet, nemoguće ga je nazvati sadistom koji to radi iz zabave. Zanimljiva stvar jest da uopće nije trebao glumiti u tom filmu, već je bio tamo u ulozi savjetnika koji je trebao obučiti drugoga glumca. Kada je Kubrick vidio sav taj autentični žar odmah mu je dodijelio ulogu, a ostavila je toliki trag na filmskoj povijesti da je nekoliko puta bila kopirana (čak i od strane Eastwooda), pa čak i parodirana od strane samog Ermeyja u komediji The Frighteners. Bio je nominiran za Oscara za ovu ulogu (nije ga dobio), ali je pokupio par sporednih nagrada, što je za nekog tko je prvi dio života proveo što je dalje od filmske industrije moguće pravi uspjeh. Danas je Sgt. Hartman dio vrhunske filmske prošlosti, a R. Lee sadašnji član i sastavni dio kvalitetne garniture sporednih glumaca. Nije loše za jednog Marinca, ne? Hoo-ra!

 

 

Izvor: fak.hr

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

20 najiščekivanijih filmova 2012.

20 filmova koje iduće godine svaki pravi muškarac obavezno mora pogledati   „Osam godina nakon događanja iz Viteza tame, Batman se mora vratiti da bi ...