Vukovi i Rangeri – ponos Makedonije

0

Makedonska vojska je ponosna na svoje dvije specijalne postrojbe koje su se dokazale u borbi

 

„Vukovi su se iz Iraka, u kojem su se borili od 2003. godine do 2008. godine, vratili s preko 200 medalja i četiri srebne zvijezdice koje su zaslužili uhićenjem tri Saddamova suradnika!“

 

Makedonija, za razliku od Hrvatske, nije prošla put ratnih razaranja, pa samim tim nema vojsku stvorenu u ratu. Međutim, to ne znači da Makedonci nemaju dobro obučene oružane snage, koje su se uostalom i same kalile u ratu. Ponos makedonske vojske je Puk za Specijalne Operacije (PSO) čiju jezgru čine dva bataljuna, perjanice oružanih snaga – Vukovi i Rangeri. Zadatak Puka je izvršavanje posebnih operacija u miru i u uvjetima sukoba, samostalno i u suradnji s drugim jedinicama Vojske, na svim vrstama terena  i vremenskim uvjetima.

Vukovi su prva specijalna jedinica Vojske Republike Makedonije, osnovana 1994. godine, a od tada su se dokazali u sukobu sa albanskim pobunjeničkim snagama 2001. godine, ali i u Iraku, gdje su se u sastavu snaga NATO-a borili rame uz rame s američkim specijalcima u okolini grada Tadz, 25 km od Bagdada. Vukovi su se iz Iraka, u kojem su se borili od 2003. godine do 2008. godine, vratili s preko 200 medalja i četiri srebne zvijezdice koje su zaslužili uhićenjem tri Saddamova suradnika!

Namjena im je vođenje nekonvencionalnog rata, gerilsko djelovanje te eliminiranje neprijatelja iza neprijateljskih linija. Vukovi imaju suradnju s proslavljenim SAS-om, kineskim i turskim specijalcima, američkim Zelenim beretkama te Navy SEAL odredom, s kojima razmjenjuju iskustva, pogotovo u obuci. Od ostalih jedinica makedonske vojske razlikuju se po crvenim beretkama.

Rangeri su novija jedinica, međutim kako je nastala spajanjem izvidničkog odreda Risovi, diverzantskog odreda i dijelova 501. padobranksog odreda, njezin sastav čine prekaljeni borci. Slični američkim Rangerima, po kojima su i dobili ime, namjena im je podrška Vukovima, ali i borba u prvim redovima kada je u pitanju zauzimanje važnih strateških mjesta. I Rangeri su se dokazali u Iraku i Afganistanu, a zanimljivo da su ih viđali i pripadnici KFOR-a u dubini do 40 km unutar Kosova! Osim s američkim imenjacima, Rangeri imaju i odličnu suradnju s grčkim i švicarskim specijalcima. Pripadnici Rangera nose zelene beretke.

Da bi se ušlo u jedan od dva bataljuna specijalaca kandidat mora imati odslužen vojni rok, biti mlađi od 29 godina i viši od 170 cm, te proći sva psihofizička ispitivanja. Osnovna obuka traje šest mjeseci, pri čemu je prvi dio posvećen obuci pojedinaca, a drugi treningu tima. Nakon toga slijedi specijalistička obuka koja traje devet mjeseci a ponešto se razlikuje ovisno o tome hoće li kandidat pristupiti Vukovima ili Rangerima. Za vrijeme specijalističke obuke kandidate prolaze padobransku obuku, obuku u plivanju i ronjenju, obuku borbi u planinskom terenu, učenje borilačkih vještina i stranih jezika, te obuku preživljavanja u prirodi. Nakon što prođu cijelu obuku, vojnici mogu na glavu staviti crvenu ili zelenu beretku te se s ponosom mogu nazvati makedonskim specijalcima!

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Sve što trebate znati o Miroslavu Kloseu

Pogotkom protiv Brazila Nijemac poljskih korijena je postao najbolji strijelac u povijesti svjetskih prvenstava   ‘Ukoliko u finalu postigne pogodak, značit će da je u ...