Recenzija serije: American Dad!

0

Trenutno u osmoj sezoni prikazivanja American Dad! se pokazuje kao možda i najbolji uradak Setha MacFarlanea

 

 

 

INFO

 

Uloge: Seth MacFarlane, Wendy Schaal, Scott Grimes, Rachael MacFarlane, Dee Bradley Baker

 

Godina premijere: 2005

 

Broj sezona: 8

 

 

 

KULT FAKTOR: 8,0

 

Zahvaljujući Simpsonima, koji su probili led, danas možemo gledati cijeli niz animiranih serija za odrasle (pri tome naravno ne mislimo na XXX). Put obitelji iz Springfielda prvo je nastavio South Park, da bi se tada pojavio čovjek koji se danas smatra kraljem animiranih filmova – Seth MacFarlane. Čovjek koji nas je prvo oduševljavao Johnnyjem Bravom, prvo je donio Family Guy, da bi 2005. godine izbacio American Dad!, seriju koja je bila odmak od tada obožavanog Family Guya. Nova MacFarlaneova serija prvotno nije bila prihvaćena, da bi joj nakon toga popularnost naglo počela rasti.

 

American Dad! prati disfunkcionalnu obitelj Smith, čija je „glava“ kuće Stan je zaposlenik CIA-e koji sve voli rješavati na tipično američki način – oružjem. Njegova supruga Francine pokušava održaavti cijelu obitelj na okupu, kćer Hayley je liberalac koji je većinu vremena napušena dok je sin Steve tipični geek koji nikako da uspije sa djevojkama. Obitelj Smith ima i čudne „kućne ljubimce“, vanzemaljca alkoholičara Rogera, i zlatnu ribicu s mozgom njemačkog skijaša skakača Klausa.

 

 

 

GLEDLJIVOST: 8,1

 

Iako u početku nije bio prihvaćen, American Dad! je već nakon prve sezone počeo bilježiti veliki porast gledanosti. U početku su kritičari nazivali American Dad! dokazom ljenosti MacFarlanea, koji je samo „ubrao“ novac koji je dobio od FOX-a. Nova serija genijalca animiranih serija je mnoge iznenadila britkim humorom, međutim kada je prvotni šok prošao svi su počeli uviđati koliko je serija u biti dobra. American Dad! se pokazao odličnom zlatnom sredinom, oni kojima je Family Guy bio previše blag, dok su u njemu uživali i oni kojima je South Park bio previše ekstreman.

 

Upravo je ta sredina tajna uspijeha. American Dad! je prepun političkih šala, te konstantno ismijava američki način razmišljanja te njihov život koji se vrti samo oko SAD-a, probleme rasa, te američku mladež, ali za razliku od South Parka radi to na nenapadan način zbog čega ne izaziva ni približno kontroverzi kao Parkerova i Stoneova serija.

 

Tijekom osam sezona, šale se počinju ponekad i ponavljati, čak i „posuđivati“ iz Family Guya i Celeveland Showa (još jedne MacFarlaneove serije), međutim to nikako ne uzimamo za zlo, jer nas svaka MacFarleneova šala redovno nasmije.

 

 

 

MUŠKOST: 7,3

 

Kao što smo već spomenuli, humor nije sirov kao u South Parku, međutim to ne znači da American Dadu! ne nedostaje „muškog“ humora. Glavni lik Stana, koliko god bio pravi primjerak fana politike Georgea W. Busha, je nemoguće ne voljeti. Njegov način rješavanja problema pištoljima, nasiljem i otmicama (kao npr. kad otme Hillary Duff kako bi izašla s njegovim sinom) je očigledno ismijavanje američke politike koje nam nikada neće dosaditi.

 

Međutim, najurnebesniji i najbrutalniji lik u cijeloj seriji je vanzemaljac Roger koji je najčešće mrtav pijan te ispaljuje lude rečenice u stilu Schwarzeneggera i Stalonea. Lik Klausa je možda najzapostavljeniji, ali njegov njemački naglasak je zabavan već po sebi.

Simpsoni i Family Guy su uvijek bili, više – manje, politički korektni i mogli su ih gledati svi uzrasti, međutim American Dad! je svojim isticanjem negativnosti američkog života, napravio daleko veći odmak. U odnosu na South Park još je uvijek „vanilla“, ali je dovoljno politički (ne)korektan da vas privuče!

 

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Ispovijed jedne anoreksičarke

Radije mrtva nego nesavršena, mislila je jedna djevojka ne shvaćajući da je već duboko zaglibila u anoreksiju i bulimiju   „Kako bi kontrolirala jedenje, narezala ...