Recenzija serije: Dexter

0

Ideja o serijskom ubojici koji ubija serijske ubojice mogla je biti samo dobitna

 

 

 

INFO

Uloge: Michael C. Hall, Jennifer Carpenter, Desmond Harrington, C.S. Lee, Lauren Vélez, David Zayas, James Remar

Godina premijere: 2006

Broj sezona: 7

 

KULT FAKTOR: 7,7

Već smo pisali kako je u današnje vrijeme teško osmisliti originalnu ideju za seriju, pa nas je ideja o serijskom ubojici koji ubija ubojice (većinom također serijske) naprosto oduševila. I pokazalo se da nije samo ideja dobra, već i cijeli konačan produkt, iako se, priznajemo, trebalo malo naviknuti na neke stvari. Koliko je serija zanimljiva i uspješna, možda najbolje govori podatak da Dexter, pri tome mislimo na glavnog lika, i dalje ubija i stoji van granica zakona već sedmu sezonu, a sve nam skupa nije niti malo dosadilo.

Dexter Morgan je analitičar paterna krvi pri policiji Miamia, ali i čovjek s velikom tajnom. Još od malih nogu Dexter, koji je kao dijete svjedočio ubojstvu majke, pokazuje nagon za ubijanjem, pa ga je kanalizirao kroz ubijanje isključivo negativaca tj. ubojica koji uspješno bježe pred zakonom. Pri tome mora biti izuzetno oprezan, skrivajući svoj „hobi“ od kolega s posla, prije svega polusestre Debrah koja je ujedno i glavni inspektor.

 

GLEDLJIVOST: 8,0

Dexter je jedna od onih serija koje privlače i kritiku i publiku. Sedam nominacija i dvije nagrade za Zlatni Globus su potvrda kvalitete, baš kao i činjenica da je Dexter najgledanija serija kabelske kuće Showtime. Prva epizoda aktualne sedme sezone je potukla sve rekorde spomenute kuće, što nije ni čudo s obzirom kako je završila prethodna šesta sezona.

Međutim, kao što smo i rekli već u uvodu, na neke stvari se kod Dextera trebalo naviknuti kako bi u seriji mogli u potpunosti i uživati. Radnja svake epizode je prilično usporena, uz ne toliko puno dijaloga, što s obzirom da svaka epizoda traje preko 50 minuta u početku može biti zbunjujuće. Međutim, ono što je fascinantno je to da ta usporenost u konačnici i ne smeta jer cijelo vrijeme prolazi u iščekivanju onoga što se treba dogoditi. Naravno, Dexter neće biti uhvaćen, iako ne znamo kako će sve završiti u posljednjoj osmoj sezoni koja se tek treba snimiti, ali prikovanim za fotelje će vas držati bezizlazne situacije iz kojih će se glavni lik na kraju ipak izvući.

 

MUŠKOST: 7,6

Negativac kojeg svi vole i za kojeg navijaju, drugim riječima antiheroj, je nešto što nas je uvijek fasciniralo još od Clint Eastwooda u Bijegu iz Alcatraza. Dexter je tu ulogu doveo do savršenstva, jer gledajući realno, Dexter je kriminalac, višestruki ubojica koji bi bez problema dobio smrtnu kaznu. Međutim, s druge strane njega je nemoguće ne smatrati herojem jer su njegove žrtve isključivo ljudi koji su smrt i zaslužili, a kako to obično i biva pobjegli su ruci zakona.

Privlačnost Dextera nama muškarcima, nije samo u ubijanju, nego i u činjenici da je svijet predstavljen onakvim kakav jest. Pedofili, silovatelji, ubojice iz užitka… svi oni šeću ulicama i što je najgore, a u stvarnom svijetu i najčešće, bježe policiji i sudstvu i često se izvuču bez kazne. Tj. sve dok ih ne dostigne Dexter.

Definitivan plus je i nepredvidivost pa će bivati ubijeni i oni od kojih se to sigurno ne bi nadao. Djevojke možda zato i neće preferirati ovu seriju, osim možda radi glavnog glumca, ali nama muškarcima smrt nikada nije predstavljala problem, zar ne?

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

25 vježbi s vlastitom težinom

Donosimo 25 vježbi s vlastitom težinom s kojima možete napraviti jako puno za izgradnju vašeg tijela   Vježbe s vlastitim težinom, poput čučnjeva, sklekova i ...