10 najprodavanijih brendova ruma

0

Pravi kokteli su nezamislivi bez ruma, stoga bi svaki pravi muškarac morao dobro poznavati piće koje se u davnom 17. stoljeću prvi put počelo proizvoditi na Karibima.

 

10appleton

10. APPLETON

Ovaj brend s Jamajke ima izuzetno bogatu povijest jer je prve rumove počeo proizvoditi još daleke 1749. godine. Appleton je poznat po najstarijem rumu u prodaji, Appleton Estate 50 Years Jamaica Independence Reserve, kao i čonjenici da su imali prvog ženskog Master Blendera u svijetu! Posebna zanimljivost je da se ovi rumovi čuvaju u rabljenim Jack Danielsovim bačvama pa u konačnici rum ima okus javora i naanče uz note đumbira i grejpa.

 

09montilla

9. MONTILLA

Brazilski brend ruma dominira velikim područjem Brazila, ali unatoč tome što mu prodaja u Brazilu iz godine u godinu raste, na svjetskom tržištu mu je prodaja posljednje dvije godine u blagom padu. Ovaj je rum svjetlost dana ugledao 1957. godine, a ime je dobio po istoimenom gradu u Španjolskoj. U ovom tisućljeću predviđali su mu ulazak u top 5 svjetskih rumova ali se to nažalost nikada nije dogodilo.

 

08madira

8. MADIRA

Alkohol igra značajnu ulogu u životu Indijaca, pa stoga ne treba niti čuditi da su neki od najprodavanijih brendova alkoholnih pića iz Indije. Jedan od najpoznatijih brendova ruma također dolazi iz Indije, i to iz regije Telangana, a u vlasništvu je Tialknagara. Prije tri godine ovaj brend je bio najbrže rastući brend ruma u svijetu, da bi nakon toga neobjašnjivo počeo padati. U Indiji je treći brend, iza McDowellsa i Contesse.

 

07cacique

7. CACIQUE            

U Europi ovaj rum iz Venezuele i nije najpopularniji, samim tim i najpoznatiji, ali je zato izuzetno veliki igrač na području Latinske Amerike. Brend je osnovan 1959. godine, a danas je u vlasništvu Diagea, najvećeg imena na tržištu alkohola. Ime Cacique je inače došlo od riječi iz Arawak i Taino jezika, a u prijevodu znači – poglavica. Cacique se može pohvaliti i bogatom paletom rumova, od onih najjeftinijih do onih ekskluzivnih poput Cacique Antigua.

 

06contessa

6. CONTESSA

Contessa je među najvećim proizvođačima ruma u Indiji, a samim time i u svijetu. Svoju popularnost može zahvaliti najviše tome što ima udjela u indijskoj vojsci, ali unatoč tim privilegijama, Contessa rumovi su i izuzetno kvalitetni o čemu svjedoče i brojne nagrade. Ovo je ujedno i jedini indijski rum koji se pravi od trske što mu daje i specifičan ukus koji u sebi ima i note grožđica. Prodaja ovog ruma je u posljednje vrijeme u stalnom porastu.

 

05brugal

5. BRUGAL

Na tržitu Španjolske i Kariba uvjerljivi broj jedan je Brugal, brend iz Dominikanske republike koji je svjetlost dana prvi put ugledao 1888. godine kada je španjolski državljanin Andres Brugal Montaner iz Kube preselio u San Pedro i pokrenuo svoju proizvodnju ruma. U vlasništvu Brugala su tri destilerije, dvije u San Pedro de Macoris i jedna u Puerto Plati, a  zajedno sa druga dva brenda iz Dominikanske republike, Barcelo and Bermudez, tvori poznate BBB rumove.

 

04havanaclub

4. HAVANA CLUB

Kubanski brend je jedan od najpoznatijih na svijetu, a na broju četiri je samo zato što je njegova prodaja na velikom tržištu SAD-u sve do nedavno bila zabranjena. Brend je osnovao Jose Archebala 1878. godine, da bi ga nakon reovlucije 1959. kubanska vlada nacionalizirala. Obitelj Archebala je prvo emigrirala u Španjolsku, nakon toga i u SAD, da bi proizvodnju ruma od 1994. godine preuzela Havana Club International, tvrtka u vlasništvu kubanske vlade i Pernord Ricarda.

 

03captainmorgan1

3. CAPTAIN MORGAN

Ovaj poznati brend ruma je u vlasništvu jednog od najvećih alkoholnih konglomerata Diagea. Osnovan 1944. godine, ovaj rum je ime dobio po poznatom piratu Sir Henryju Morganu, koji je po dozvoli Britanaca u 17. stoljeću lovio neprijateljske brodove. U posljednje vrijeme, Captain Morgan je izuzetno aktivan na području bijelih rumova na kojem vlada Bacardi, kao i onom posebnih izdanja koje pokušavaju osvojiti svojim  Sherry Oak Finished Spiced Rum.

 

02bacardi

2. BACARDI

Bacardi je najveći privatni proizvođač alkohola u svijetu u vlasništvu neke obitelji, a poznat je najviše po svom izuzetno kvalitetnom rumu. Do 2003. godine Bacardijev rum se proizvodio samo za obitelj, da bi nakon toga postao komercijalan i izuzetno uspješan. Kvaliteta se postiže tako da se rum zadržava od 10 do 16 godina u bačvama od bijelog hrasta zbog čega je rum crvenkasto zlatne boje i bogata okusa, uključujući naznake sušenog voća, hrasta i vanilije.

 

01mcdowells

1. MCDOWELL’S NO.1 CELEBRATION

Najbrže rastući brend ruma u svijetu je od 1991. godine, kada je lansiran, stalno napredovao da bi konačno ove godine s trona skinuo do tada nedodirljivi Bacardi. Ovaj indijski brend u vlasništvu United Spirits Limiteda je dio McDowellove No.1 linije koja uključuje i jedan od najprodavanijih brendija na svijetu – McDowell’s No.1 Brandy. Celebration je posebno popularan i Indiji gdje se dugi niz godina natjecao s Old Monk rumom.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments