Rum: 5 stvari koje biste trebali znati

0

Jedan od najpoznatijih sastojaka koktela je nastao na području Kariba, a bio je zaslužan i za razvoj trgovine robljem

 

1. RUM JE PRVI BRENDIRANI ŠPIRIT

Preci ruma su se pojavili u staroj Indiji i Kini, te su se počeli širiti, ali i modificirati, dalje prema svijetu. Tako je Marco Polo u 14. stoljeću napisao da je na području današnjeg Irana pio jako dobro vino od šećera. Međutim, rum, kakvog danas znamo, se počeo proizvoditi na Karibima u 17. stoljeću, kada su na plantažama otkrili da se melasa šećerne trske može fermentirati u alhohol. Melasa se razrjeđuje dok se ne dobije 18-22% šećera u njoj, te se dodaje kultivirani kvasac kojim se izaziva vrenje, a sve se zajedno destilira. Dobiveni destilat je bezbojan, neugodna mirisa na maslačnu kiselinu. Dugim stajanjem u hrastovim bačvama, slobodne se kiseline povezuju u estere. Time se gubi neugodan miris i rum dobiva ugodnu specifičnu aromu i karakterističnu smeđu boju. Rum je nedugo nakon toga postalo prvi brednirani špirit, te je među nama dosta duže nego većina modernih alkoholnih pića.

Prema tradiciji smatra se da je prvi pravi rum potekao na Barbadosu, iako se ne može sa sigurnošću ustvrditi. Područje Kariba je epicentar današnje proizvodnje, te se na ovom području proizvodi čak 80% svjetske proizvodnje ruma.

 

2. KORIŠTEN JE ZA OČUVANJE ZDRAVLJA MORNARA NA BRODOVIMA

Rum se dugo vremena koristio i u medicinske svrhe. Po medicinskoj primjeni ruma posebno je bila poznata britanska mormrarica koja je svojim mornarima davala napitak od ruma i vina, kako bi ih zaštitio od skorbuta, bolesti koja je pogađala mornare u to vrijeme. Miks je bio poznat pod nazivom „tot o’ rum“, a rumu i vinu se dodavala i limeta. Osim za lječenje, rum se pokazao i kao dobar za očuvanje tijela nakon smrti. Nakon što je poznati Admiral Nelson poginuo u bitki za Trafalgar, njegovo tijelo je bilo položeno u bačvu s rumom kako bi se očuvalo do ukopa! Neko vrijeme nakon njegove pogibije, britanski su mornari rum nazivali „Nelsonova krv“.

 

3. RUM JE ZASLUŽAN I ZA RAZVOJ TRGOVINE ROBLJEM

Oko ruma se stvorio zloglasni „robovski trokut“, koji je nastao u 16. stoljeću i trajao sve do ranog 19. stoljeća . Robovki trokut se sastojao od tri dionice. U prvoj dionici se melasa šećerne trske brodovima prevozila iz Kariba u Novu Englesku gdje su se nalazile tada najmodernije destilerije u kojima se proizvodio rum. Druga dionica je označavala transport ruma iz destilerija u zapadnu Afriku samo s jednim ciljem – kako bi se rum mjenjao za robove. U trećoj, i posljednjoj, dionici robovi su se iz Afrike prevozili na plantaže u Karibima i Južnoj Americi gdje ih je čekao naporan posao.

 

4. BOCA NAJSKUPLJEG RUMA KOŠTA 40.000 DOLARA

Najskuplji rum na svijetu, zanimljivo, nema ime, ali nedostatak imena itekako nadoknađuje cijenom od čak 40.000$. Boteliran je 40-tih godina u destilerijama Wray and Nephew na Jamajci, ali stručnjaci smatraju da je rum, prije nego je boteliran, poticao čak iz 1915. godine! Boca ovog skupocjenog ruma je prvi put prezentiranana prvom europskom festivalu ruma, i predstavlja rijetki sačuvani  dio izgubljene kolekcije Wraya and Nephewa. Razlog zašto je tako skupocjen leži u činjenici da su sačuvane samo četiri boce ovog ruma!

 

5. RUM JE JEDAN OD NAJPOPULARNIJIH SASTOJAKA KOKTELA

Rum se može podjeliti na bijeli i tamni rum. Dok se tamni rum ispija sam, bijeli se koristi u koktelima, te predstavlja jedan od najpopularnijih sastojaka koktela. Većina najpoznatijih koktela s rumom, sasvim očekivano, potječe s područja Kariba. Cuba Libre, jedan od najpopularnijih koktela s rumom, je nastao kada je jedan američki vojnik na kraju 19. stoljeća u baru u Havani naručio posebno rum i Coca-colu, ali je sve pomiješao te popio. Bio je toliko oduševljen da su i drugi počeli naručivati isto. Još jedan popularni koktel, Daiquiri, je također osmislio američki vojnik na Kubi. Gotovo potpuno isti koktel, ali stvoren u SAD-u, je danas poznat kao Bacardi. Dobro nam poznata Pina colada je stvorena u Portoriku, dok Moljito originalno potiče s Kube.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Moje prvo svingersko iskustvo

Čitateljica Cosmopolitana je podjelila svoje prvo iskustvo u „svinganju“   Anu i Marka dugo smo poznavali i bili smo jako dobri prijatelji. Iako smo bili ...