Recenzija: 300: Uspon carstva

0

Nastavak iznenađujućeg hita iz 2006. godine je stigao u kina, ali je li opravdao očekivanja?

 

300info

 

Kada se prije osam godina u kinima pojavio akcijski film s tada nepoznatim glumcima o 300 Spartanaca osuđenih na propast, malo je tko očekivao uspjeh na box officeu. Ali kombinacija tragične priče, stilizirane akcije i nove računalne digitalizacije, načinila je 300 jedan od najvećih hitova te godine. Ne čudi stoga što je 300 dobio svoj nastavak, ili bolje rečeno prethodnik/nastavak jer se 300: Uspon carstva, snimljen ponovo prema stripu Franka Millera, događa prije, za vrijeme i poslije događanja u prethodniku.

Radnja je slična prethodniku, a ovaj put pratimo Termistokla (Sullivan Stapleton), grčkog generala koji se nalazi na putu sukoba s Perzijacnima. Za razliku od Spartanaca čiji je motiv bio opstanak, Termistokl se bori za ujedinjenu Grčku, odnosno za širenje njihova pojma demokracije. I dok su se Spartanci borili na kopnu, Grci se bore na moru, ali bezizlazna situacija je ponovo tu pošto je 50 Termistokleovih 50 brodova, čije su posade sačinjene od farmera, trgovaca, pjesnika i dječaka, plovi u boj s tisućama perzijskih brodova nakrcanim krvoždernim ratnicima.

Perzijance predvodi najzanimljiviji lik u cijelom filmu, krvožderna, okrutna žena kratkog fitilja i željna osvete – Artemizija (Eva Green). Njezin plan o brisanju Atene sa kugle zemljaske je krvav koliko i njezine akcije – scena u kojoj odrubi glavu čovjeku te se se nakon toga ljubi s odrubljenom glavom je nešto što se ne zaboravlja. Ipak, koliko god vam to čitajući ove rečenice zvučalo nevjerojatno, nakon što otkrijete koji je razlog njezinog bijesa, Artemizija će vam čak postati i simpatična. A Eva Green, u crnom kostimu izgleda fantastično, kao domina koja drži muškarce na uzdama.

Njezin lik dominira cijelim filmom, što je potpuno neočekivano u filmu u kojem sve vrvi od akcije, bitaka i muškaraca. Nažalost, lik Artemizija jednostavno nema svoju mušku protutežu. Sullivan Stapleton se jednostavno izgubio pod dominantnom Evom Green, i u trenucima izgleda kao da pokušava imitirati Gerarda Butlera i njegovog Leonidasa, ali Stapleton jednostavno nije Butler. To se najbolje vidi u scenama u kojima Temistokl osjeća krivnju zbog započinjanja rata i slanja mladića u rat, ali Stapleton jednostavno nema glumačke kvalitete da to odigra. Umjesto toga, zasjenila ga je još jedna žena – prelijepa Lana Heady, koja je zaslužna za neke od najboljih rečenica u filmu. Slabu mušku glumačku ekpiu zaokružuje i Jack O’Connell, koji je u ulozi  Calista, mladog ratnika koji je prvi put na bojištu.

Međutim, nije sve tako crno. Na kraju, 300: Uspon carstva nije film za pametne dijaloge i odlične glumačke interpetacije, već za akcijske scene, a film u tom dijelu u potpunosti ispunjava očekivanja. Iako su se mnogi bojali kako će se u svemu snaći redatelj Naom Murro koji nema iskustva s akcijom, imali smo priliku gledati nevjerojatne akcijske scene, poput morskih bitaka i slow motion bitke između oca i sina, scene koje su nas ostavile razjapjenih usta.

Da je film samo djelomično kvalitetom pratio akcijske scene, užitak gledanja bi u konačnici bio još veći. Ovako ćemo u skoro vrijeme pamtiti samo dvije scene, dok će ostalo brzo pasti u zaborav.

 

banerfacebooklike

About author

Toni Čeović

Pokretač i urednik Kulta, ljubitelj filmova, obožavatelj U2 i veliki zaljubljenik u formulu 1

No comments

10 zloglasnih plaćenih ubojica

Donosimo vam 10 zloglasnih ubojica koji su bili na platnim listama onih koji su ponudili najviše   „Zanimljivo, Kuklinski je vježbao i usavršavao se ubijajući ...