Kako su stvorene Zvjezdane staze?

0

Ususret prikazivanju najnovijeg filma iz serijala Zvijezdanih staza, donosimo vam priču o počecima legendarne serije

 

„Vulkanci su prikazani kao rasa koja je imala vrlo nasilnu povijest, ali koja je vremenom naučila kontrolirati svoje emocije, i razmišljati i ponašati se racionalno“

 

Gotovo 50 godina nakon premijere na TV-u, Zvjezdane staze su kultna serija koju obožavaju stotine milijuna fanova širom svijeta, i koje s razlogom nose epitet najbolje SF serije svih vremena! Od 1966. godine, kada je na NBC-u prikazana prva epizoda, pa do danas, gledali smo originalnu seriju, njezina četiri uskrsnuća – Next Generation, Deep Space Nine, Voyager i Enterprise, kao i animirani seriju te 11 filmova, a 12., Ster Trek: Into the Darkness, u našim kinima počinje s prikazivanjem sutra. Zvjezdane staze su fenomen, ali malo je poznato da serija gotovo nikada nije ni zaživjela, te da je čak mogla biti i potpuno drukčija nego kako je danas znamo.

 

NOVI SVIJET S NOVIM PRAVILIMA

A za kapetana Kirka i hrabru posadu Enterprisea zaslužan je veliki fan SF-a Gene Roddenberry koji je 1964. godine napravio sinopsis za seriju o velikom svemirskom brodu koji u 23. stoljeću putuje bespućima svemira. Seriju, koju je radio po uzoru na tadašnju western seriju Wagon Train, ali i legendarni roman Gulliverova putovanja, nazvao je – Zvjezdane staze.

Roddenberry je zamislio seriju kao kombinaciju avanture ali i poučnih priča. 60-te su bile doba Hladnog rata, i ratova općenito, pa je Ujedinjena Federacija ekvivalent Ujedinjenih naroda, organizacija koja štiti mir u svemiru. Roddenberry je odlučio da će se u Zvjezdanim stazama govoriti i o ratu i miru, lojalnosti, imperailizmu, ekonomiji, rasizmu, seksizmu, feminizmu, ljudskim pravima kao i ulozi tehnologije.

„Kreirajući novi svijet s novim pravilima, mogli smo iznjeti svoja mišljenja o seksu. religiji, Vijetnamu, politici ili interkontinentalnim projektilima. I uistinu, uspjeli smo, jer smo preko Zvjezdanih staza prenosili poruku fanovima širom svijeta“ riječi su tvorca serije Roddenberryja.

Zvjezdane staze su tako od samog početka nosile političke poruke, kao što su ih nosili tadašnji pokreti mladih. Roddenberry je htio da serija pokazuje koliko je važan mir, i koliko se može naučiti iz ratova i događanja iz prošlosti. Tako je Vulkance prikazao kao rasu koja je imala vrlo nasilnu povijest, ali koja je vremenom naučila kontrolirati svoje emocije, i razmišljati i ponašati se racionalno.

 

KAPETAN APRIL I POSADA YORKTOWNA

Međutim, da bi se serija uopće počela prikazivati na TV-u trebala je biti odobrena. A to je išlo teže nego je Roddenberry očekivao. Serija je prvo ponuđena CBS-u koji ju je odbio, i umjesto nje izabrao Izgubljeni u svemiru. Roddenberry se stoga okrenuo i scenarij za pilot epizodu  The Cage ponudio nezavisnom Desilu Studiu koji ju je prihvatio i ponudio NBC-u. U tom, originalnom koncpetu radnja se vrtila oko kapetana Roberta Aprila i posade S.S. Yorktowna. Međutim, NBC je pilot odbio! Ali, tada se dogodilo nešto neuobičajeno, NBC je svejedno bio impresioniran i odlučio je umjeto prve pilot epizode, prihvatiti drugu –  Where No Man Has Gone Before. A za taj drugi pilot, Roddenberrry je napravio brojne preinake. Od cijele glumačke postave iz prvog pilota ostali su samo Leonard Nimoy i Majel Barrett. Drugi pilot, kasnije pretvoren u prvu epizodu, je zadovoljio producente NBC-a i serija je mogla krenuti na jesen 1966. godine. Inače, u drugom pilotu ekipi su se priključili i danas legendarni William Shatner i George Takei.

 

REPRIZNO USKRSNUĆE

Zvjezdane staze su premijerno prikazane 9. rujna 1966. godine, ali unatoč odličnim početnim rezultatima, gledanost je počela padati pa je na kraju serija završila na 52. mjestu (od ukupno 94. serije). Producenti logično nisu bili oduševljeni pa su tijekom druge sezone zaprijetili otkazivanjem seriju, što bi (kako se rezultati nisu poboljšali) i učinili da fanovi serije, predvođeni Bjom Trimbleom, nisu pokrenuli do tada neviđenu kampanju pisama podrške. NBC je odustao od otkazivanja, ali je smanjio budget i premjestio emitiranje u manje atraktivna termin. Ipak, ni fanovi nisu spriječili prekid snimanja na kraju treće sezone, i serija je, barem u glavama producenata NBC-a, pala u zaborav.

Međutim, Desilu je u međuvremenu kupio Paramount koji je odmah po kraju prikazivanja krenuo i reprizna emitiranja a serija je do kraja 1970. godine bila prikazivana u preko 60 zemalja širom svijeta, bilježeči bolje rezultate u originalnom prikazivanju! Tada još toga nisu bili svijesni, ali Zvjezdane staze su upravo tada počele svoj put prema kultnom statusu!

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments