Jeste li ovisni o svom smartphoneu?

0

Postoji čak i izraz za strah od neimanja mobilnog telefona – nomofobija

 

Moderni pametni mobilni uređaji poput smartphonea mogu biti odličan alat jer pružaju ogromnu količinu informativnih i zabavnih sadržaja na dohvat ruke. Međutim, postoji i druga, mračna strana, jer korištenje takvih uređaja može nam se toliko uvući pod kožu da dolazi do prave ovisnosti. Postoji čak i izraz za strah od neimanja mobilnog telefona – nomofobija.

Kako prenosi Telegraph, istraživanje britanskog regulatora Ofcoma, čiji su rezultati objavljeni ovaj tjedan, pokazuje da se količina vremena provedenog online više nego udvostručila u deset godina, od 9,9 sati na tjedan na čak 20,5 sati. Drugo istraživanje pokazalo je da prosječni Britanac provjerava svoj mobitel 50 puta na dan.

Dr. Richard Graham, stručnjak za ovisnost o tehnologiji, kaže kako se taj problem tijekom posljednjih nekoliko godina znatno pogoršao zbog poplave novih uređaja kojima se moguće spojiti na internet, od tableta do nosivih uređaja. Graham ovisnicima preporučuje da se potpuno odreknu uređaja barem na nekoliko dana. „Vrlo je važno da dobijete kontrolu nad alatom, a ne obrnuto“ rekao je Graham.

Što vi mislite o ovoj temi? Jeste li i sami ovisnici o smartphoneima ili drugim uređajima? Recite nam u komentarima.

About author

Večernji

Prvi portal neke novinske kuće u Hrvatskoj stavlja naglasak na kvalitetu tekstova, točnost i pouzdanost informacija. Kliknite vecernji.hr!

No comments

Recenzija serije: Breaking bad

Profesor kemije i propali učenik koji se nikako ne može srediti jedan su od najzanimljivijih parova koje smo gledali na TV ekranima     Uloge: ...