Hoće li BlackBerryjev Priv uspjeti?

0

BlackBerry, kanadska tvrtka nekad poznata i kao RIM, izbacila je na tržište novi uređaj – BlackBerry by Priv. Priv je posljednja uzdanica BlackBerryja. Ako ne uspije na tržištu, šef BB-a već je odlučio: prestat će proizvoditi mobitele. BB, nekoć sinonim za premium mobitele, koji je zapravo i pokrenuo revoluciju smartphonea, sada je na koljenima. Od Priva, posljednjeg modela koji radi na Android operativnom sustavu i koji je od petka na tržištu, očekuju prodaju od skromnih pet milijuna uređaja u godini dana. Usporedbe radi, samo u posljednjem tromjesečju Apple je prodao 48 milijuna iPhonea. No i pet milijuna prodanih uređaja za BB bio bi veliki napredak budući da je prošlo tromjesečje prodaja njihovih uređaja iznosila samo 800.000. BB sudjeluje na tržištu pametnih mobitela s manje od jedan posto, što je doista tužno za ovog kanadskog diva. Ako Priv ne dostigne cilj, John Chen, prvi čovjek BlackBerryja najavio je povlačenje BB-a s tržišta smartphonea.

Ono što bi trebalo privući kupce, posebice one iz poslovnog sektora, smatraju u BB-u, jest sigurnost uređaja. Tvrtke bi uz BB Priv trebale moći nadzirati zaposlenike i njihove uređaje, kontrolirati nadogradnje. Android operativni sustav trebao ih pak privući mnogobrojnim aplikacijama koje dosad nisu bile dostupne na BB-ovu operativnom sustavu, poput Instagrama.

A kada se radi o mlađoj publici, BBM, odnosno usluga čavrljanja, za sada je popularna, no ta publika nije stabilna i ne mogu baš računati da neće odustati od te aplikacije i prijeći na brojne druge poput Snapchata. Dugogodišnji zaljubljenici u BlackBerryje trebali bi također voljeti Priv jer i dalje ima fizičku tipkovnicu uz ekran na dodir. Minusi su prednja kamera koja ima samo 2 megapiksela i nije pogodna za selfieje i videokonferencije te cijena koja iznosi 700 dolara. Posjedovanje BlackBerryja nekoć je bila stvar statusa, povratak je vrlo neizvjestan, a mnogi tvrde i nemoguć.

About author

Večernji

Prvi portal neke novinske kuće u Hrvatskoj stavlja naglasak na kvalitetu tekstova, točnost i pouzdanost informacija. Kliknite vecernji.hr!

No comments

11 modnih savjeta modnih dizajnera

Vrhunski svjetski modni dizajneri vas najbolje mogu savjetovati kako izgledati dobro!   „Svijetle tonove kombinirajte sa crnom, tamno sivom ili smeđom bojom. Ne miješajte previše ...