Što nam donosi Googleova nova Nexus serija?

0

Danas nam na scenu pristižu novi modeli od Google, poznata Nexus serija, koja za ovu godinu priprema dosta noviteta. Jedan od najvećih noviteta je svakako nova verzija androida, koji će se zvati Marshmallow. Android 5.0, nazvan Lollipop, bio je jedna vrsta uvertire u novi 6.0, koji bi trebao dobro uskladiti sve značajke koje je predstavio njegov stariji brat. Vizualno se neće mnogo razlikovati, dok bi veće promjene trebale zahvatiti područje oko potrošnje baterije, prilgadobe na 64-bitne procesore itd. Kad smo već kod 64-bitnih procersora, objasnit ćemo razliku u odnosu na, sada već pomalo zastarjele, 32-bitne. 64- bitni procesori imaju bolje performanse jer višenamjenski registri mogu raditi s brojevima do 2 na 64 potenciju, dok 32-bitni to mogu na dvostruko manje. No, to ne znači gotovo ništa ako aplikacija nije prilagođena 64-bitnom procesoru, pa će upravo Marshmallow na tom području znatno pomoći najnaprednijim android uređajima današnjice.

Što se tiče modela koje bi Google trebao predstaviti, od samog početka priče imamo dva proizvođača. Huawei radi na većem, 5.7 inčnom modelu, dok LG (koji je napravio uspješni Nexus 5) radi na kompaktnijem modelu, kojem će dužina dijagonale iznostiti 5.2 inča. Obojica će nositi naziv 5X, a tri značajke koja će oba imati su prednji stereo zvučnici, USB c tip (podržava brzo punjenje) i senzor za otisak prsta.

Iako se očekivalo da će Google u svoje modele staviti najbolje od Snapdragona, to se nije dogodilo. Razlog je opravdan, a to je model 810 koji se pokazao kao veliki grijač i  potrošač. Odlučili su ići na sigurniju opciju, Snapdragon 808, koji je marginalno slabiji, ali pouzdaniji i „poslušniji“, koji se na LG G4 pokazao kao pun pogodak. Što se tiče kamere, nagađa se da će glavna imati 12 megapikselni senzor s dual LED bljeskalicom te će biti u mogućnosti snimati videozapise u 4K rezoluciji (ultra HD).

Ono što vjerojatno većinu zanima jest koliko će Google cijeniti ove uređaje. Bude li to kao u slučaju Nexusa 4 i 5 kada su cijene bile gotovo upola niže nego kod ostalih, gotovo je garantirano da će postati hit. Ali, bude li slučaj kao za Nexus 6, koji je bio tek malo jeftiniji od najskupljih Samsunga, LG-a, Sonya i ostalih, onda mu se ne piše dobro. Bilo kako bilo, očekujemo da će novi Nexusi biti vrlo konkretni i cijenom pristupačni proizvodi.

About author

Marko Rakić

Kultov stručnjak za gadgete, i tehniku općenito, surađivao je s mnogim portalima o Formuli 1

No comments