8 razloga zbog kojih gubite kosu

0

Jedan od najvećih strahova bilo kojeg muškarca je gubitak kose. Ukoliko se to počne događati već u ranim 20-tim godinama to čak može imati i psihološke posljedice. Postoje različiti razlozi zbog kojih se gubi kosa – oko nekih ne možete napraviti baš ništa, dok se drugi mogu spriječiti.

1. Nasljedstvo. Nažalost glavni razlog ćelavosti je nešto na što ne možete utjecati – nasljedstvo. Geni nam puno toga određuju, a ukoliko je u vašim obiteljskim genima zapisana ćelavost nažalost malo toga možete napraviti da bi to spriječili. Transplatacije kose i tablete koje su se tek pojavile na tržištu mogu dati određene rezultate, ali…

2. Preparati za kosu. Učestalo i pretjerano korištenje preparata za kosu poput gela može dovesti do uništavanja kose i njezina otpadanja. To se posebno odnosi na preparate koji djeluju na korijen kose poput boja za kosu koji dugotrajnom uporabom mogu dovesti do trajnog gubitka kose.

3. Trihotilomanija. Poremećaj imena kojeg je teško izgovoriti je poremećaj kontrole impulsa karakteriziran nemogućnošću kontrole nagona za čupanjem vlastite kose. Ukoliko se potpuno otme kontroli može dovesti do ćelavosti na područjima čupanja. Ovaj poremećaj se najčešće javlja kod djece i prestaje odrastanjem, ali ako se pojavi u kasnijim godinama može postati ozbiljan problem.

4. Prejako češljanje. Češljanje, ili korištenje češlja pri sušenju kose, ukoliko se koristi previše snažno također može dovesti do ćelavosti na određenim područjima. Stoga je bolje da koristite vrhove prstiju kako bi pravili frizuru.

5. Previše zategnuta muška punđa. Muške punđe su sve popularnije, ali mogu biti i štetne ukoliko se ne naprave kako treba. To se prije svega odnosi na previše zategnutu punđu ili dreadlockse što dovodi do medicinskog stanja nazvanog traction alopecia.

6. Stres. Izloženost stresu može napraviti puno toga lošeg vašem tijelu, a jedna od posljedica može biti i gubitak kose. Operacija, nesreća, ozbiljna bolest pa čak i nešto ne tako ozbiljno poput gripe, može stvoriti stres kod muškarca, što u konačnici može rezultirati i opadanjem kose.

7. Lijekovi. Nažalost, lijekovi su postali sastavni dio naših života, i danas nam se čini da ćemo za svaku sitnicu dobiti odgovarajući lijek. Međutim, koliko lijekovi pomažu toliko imaju i neke negativne utjecaje na tijelo, a lijekovi poput beta blokatora, hormonalnih terapija  ili lijekova protiv epilepsije mogu za posljedicu imati opadanje kose.

8. Iznenadni gubitak težine. Nagli gubitak težine može biti znak izloženosti stresu, nekvalitetnoj prehrani ili težim bolestima. Iznenadni gubitak težine ujedno znači veliki stres za tijelo što za posljedicu ima i gubitak kose. Ali, ukoliko se vratite zdravoj prehrani, kroz šest mjeseci i kosa će se obnoviti.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments