Google: 5 stvari koje biste trebali znati

0

Svaki dan ga koristimo, bez njega ne možemo, ali opet toliko stvari o njemu ne znamo

 

1. GOOGLE IZUZETNO PAZI NA SVOJE ZAPOSLENIKE

Samo na hranjenje svojih zaposlenika Google potroši 72 milijuna dolara godišnje, odnosno 7.530$ po zaposleniku. Svaki zaposlenik ima pravo na dva besplatna obroka dnevno, a u centru Googlea na raspolaganju imaju i 11 kafeterija. Tu nije kraj, jer se u Googleovoj centralnoj zgradi nalazi i restaurant isključivo za zdravu prehranu a zaposlenici imaju i pravo na frizera, masažu, teretanu, čišćenje odjeće kao i doktora koji se nalazi u samoj zgradi.

Mislite da je i tu kraj? Google svojim radnicima nudi i besplatno pranje automobila i promjenu ulja! Nije ni čudo što se nalaze na broju jedan kada je riječ o poželjnim poslodavcima.

 

2. GOOGLE SE ORIGINALNO TREBAO ZVAO BACK RUB

Kada su Larry Page i Sergey Brin pokretali Google doslovno su se razilazili oko mišljenja o svakoj važnoj točki. Međutim baš su ih ta razmimoilaženja dovela u situaciju da dublje razmisle strategiju, pa su tako osmislili i, tada novi, princip rangiranja web stranica prema kojem su se brojali linkovi koji vode na stranicu.

Baš zbog tog načina rangiranja Page i Brin su u početku nazvali svoj pretraživač BackRub, ali su zbog seksualnog aludiranja na kraju odustali i nazvali ga Google. Ime je izabrano zbog toga što su ljudi često tako pogrešno spelovali riječ googol, koja se odnosi na 10100.

.

3. GOOGLE GODIŠNJE IZGUBI 110 MILIJUNA $ NA „OPCIJI PRATI ME SREĆA“

Googleova početna stranica je izuzetno jednostavna, i možda je baš to tajna uspjeha. Na početnoj stranici su dvije opcije – Google pretraživanje i Prati me sreća. Prvom opcijom dobijate ispis stranica koje sadrže pojam koji ste upisali u tražilicu, dok vas drugom Google direktno usmjerava na jednu od stranica preskačući tako rezultate pretraživanja. Ova je opcija zamišljena kao zabava, ali zbog te opcije godišnje Google izgubi preko 100 milijuna dolara koliko vrijedi oglasni prostor koji bi se u protivnom prikazao.

 

4. GOOGLE IMA SMISLA ZA HUMOR

Osim što često ima različite varijacije svog logoa, Google nudi i potpunu jezičnu podršku za klingonski jezik! Ili upišite u tražilicu „French military victories“, stisnite Prati me sreća opciju i pogledajte rezultat. Google ima i odlične šale kada u tražilicu upišete Chuck Norris a najviše prašine je podigao slučaj s pojmom „miserable failure“. Nažalost, to više nije u funkciji ali da ste na vrijeme upisali taj pojam, stisnuli Prati me sreća, pojavila bi vam se biografija Georgea W. Busha!

 

5. GOOGLE SKENIRA VAŠE MAILOVE

Naravno, u životu ništa nije savršeno pa tako ni Google. Naime, Google skenira vaše odlazne i ulazne mailove procesom nazvanim „ekstrakcija sadržaja“. Tim se postupkom traže određene riječi kako bi vas mogli izbombardirati određenim reklamama za koje procjene, na osnovu sadržaja vaših mailova, da bi vi bili najviše zainteresirani. Unatoč tome što je ovo zadiranje u privatnost, i što se podigla velika buka, Google nije odustao od prakse.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

10 najboljih MMA boraca današnjice

Uhvatili smo se nezahvalnog posla i pokušali napraviti listu najboljih boraca u MMA s današnjim danom   „Da bi postao rekorder po broju dana na ...