Zašto nije dobro piti kavu nakon alkohola?

0

Koliko ste puta nakon nekoliko čašica previše popili kavu u nadi da ćete se otrijezniti i oraspoložiti? Ako ste to radili do sada vrijeme je da s tim prestanete jer to i nije najbolja ideja, savjetuje Robert Swift koji radi u centru za alkohol i ovisnost na sveučilištu Brown.

Naime, Swift smatra da vas kofein može zavarati vaš mozak i uvjeriti vas da ste popili manje nego što doista jeste, piše Yahoo Health.

Čim počnete piti alkohol signalizira vašem mozgu da pumpa veću razinu neurotransmitera dopamina koji vas čini sretnijim. Osim toga dopamin aktivira proizvodnju kemikalije koja se zove ciklični APM koji čini vaš mozak aktivnijim,a vi se osjećate sretnije, komunikativnije i energičnije.

No jednom kad prestanete piti, sedativno djelovanje alkohola počinje djelovati i usporavaju se svi procesi u vašem mozgu. Osjećate se umorno i pomućeno, a vaše se reakcije usporavaju, kaže dr. Swift.

Međutim kada nakon konzumacije alkohola popijete šalicu kave, kofein će blokirati specijalne enzime koji kontroliraju energičan ciklični AMP uslijed čega ćete se osjećati kao da ste se otrijeznili.

Tu dolazi do problema jer kofein ‘maskira’ sedativno djelovanje alkohola, no ne reducira količinu alkohola u vašoj krvi.

-Vi ste još uvijek pijani- upozorava dr. Swift.

Osim toga kombinacija alkohola i kofeina uzrokovat će probleme s vašim snom. Naime, nekoliko sati nakon što prestanete piti, alkohol će izazvati energetski skok u vašem tijelu zbog čega ćete se vrlo vjerojatno probuditi usred noći. S obzirom da se kofein zadržava u tijelu oko šest sati teže ćete ponovo zaspati.

Jutro nakon osjećat ćete se iscrpljeno i mamurnije nego inače jer kofein baš kao i alkohol dehidrira vaš organizam. Zbog toga dr. Swift savjetuje da nikako ne konzumirate zajedno kofeini alkohol. Ako je baš nužno da nakon večere uz koju ste popili nekoliko alkoholnih pića naručite kavu svakako odaberite onu bez kofeina.

About author

Večernji

Prvi portal neke novinske kuće u Hrvatskoj stavlja naglasak na kvalitetu tekstova, točnost i pouzdanost informacija. Kliknite vecernji.hr!

No comments

Najbolji dezodoransi za muškarce

Neće svi muškarci kupovati parfeme, ali ono što bi se trebalo naći u ormariću baš svakog muškarca je dezodorans. Bez obzira bili u spreju, roll ...