Baijiu – Kinezi kreću u pohod

0

Već sada je najprodavaniji alkohol na svijetu a Kinezi se nadaju da će s njim osvojiti i cijeli svijet!

 

Znate li koje je alkoholno piće najprodavanije na svijetu? Odgovori koje ste ponudili su sigurno bili viski i votka, ali odgovor će vas iznenaditi jer je najprodavanije piće ono za koje (vjerojatno) nikada niste čuli – baijiu. Ovo kinesko tradicionalno piće, koje se izgovara bajdžo, u Kini daleko premašuje sva druga pića, a s obzirom koliko ima Kineza ne treba čuditi da je zasjelo i na broj jedan svjetske ljestvice iako je cijelom svijetu potpuno nepoznato.

Baijiu je jako alkoholno piće, još jačeg okusa, koje izgledom podsjeća na votku. Alkoholno piće koje oduševljava Kineze se dobija iz sijeraka, riže i drugih žitarica i to fermentacijom u masivnim zemljanim jamama, nakon čega se ostavlja da stari minimalno dvije godine, pa čak i do sto godina!Baijiu je toliko jak da se ulijeva u iznimno male shooter čaše, a među mladima je sve popularnije pravljenje koktela u kojima se baijiu kombinira s različitim sastojcima.Baijiu je ujedno popularan među zapadnjačkim biznismenima koji, unatoč tome što im se većinom niti malo ne sviđa okus, ne žele odbiti svoje domaćine.

Ukoliko se ikad nađete u Kini, ili kineskim četvrtima u SAD-u preporučamo da isprobate baijiu, a kako bi bili pripremljeni donosimo vam pet najpoznatijih brendova.

HKB – Hong Kong Baijiu je osnovao Francuz Charles Lanthier s osnovnim ciljem da piće predstavi Amerikancima. Ovo je blaža verzija namijenjena koktelima napravljena od sijeraka, riže, pšenice i kukuruza, ali i s još uvijek jakih 42% alkohola.

Kweichow Moutai–Daleko najpopularniji premiumbrend u Kini, što može zahvaliti podršci kineske vlade koja mu dopušta i izvoz u velikim količinama. Ovaj izuzetno skup baijiu (1.500 kn na 0,5 litre) se ističe i okusom kojim dominiraju kombinacija voća i francuskog sira (!?) a udara s 53% alkohola.

Shui Jing Fang – Donosi 600 godišnju tradiciju koja se proteže kroz čak tri dinastije, pa je omiljeno piće Kineza koji drže do tradicije. Ovaj baijiu se posebno preporuča uz pekingšku patku, kao i većinu tradicionalnih kineskih jela.

Lu Zhou Lao Jiao – Još jedan baijiu s više stoljetnom tradicijom, poznat i po tome što se u fermentaciji koristi pepeo. Ovaj je baijiu nešto blaži od većine tradicionalnih baijiuate ga karakterizira okus bresaka, jagoda i… hmmm… ženskih dijelova tijela!?

ByeJ oe – Najnoviji pokušaj amerikanizacije kineskog pića koje dijelom zadržava osnovne karakteristike tradicionalnog pića, ali ujedno i više naginje publici koja se zadovoljava votkom, viskijem ili rumom. Odličan izbor na one koji baijiu nikada prije nisu isprobali.

 

Foto: Wikipedia Commons

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Ovo je najbolji mobitel u Hrvatskoj

Sonyjev pametni telefon Xperia Z3 osvojio je 17,21% glasova čitatelja web portala Mobil.hr. Nastavlja se dominacija Android smartfona   U 15. nacionalnom izboru za najbolji ...