O kuhanju s Ana-Marijom Bujić

0

Najzabavnija hrvatska kuharica i blogerica o svojoj prvoj kuharici, muškarcima u kuhinji i ljubavi koja prolazi kroz želudac

 

Sve je počelo s blogom Da mi je nešto slatko prije nekih sedam godina?

Da, to je priča koja je počela sasvim slučajno, a s vremenom se razvila u pravu ljubav. Slučajno sam 2007. shvatila da vani postoje blogovi o hrani i jako mi se svidio taj koncept online kuharice u kojoj bilježiš sve ono što ti je pošlo za rukom –  a i ono što nije. S vremenom sam shvatila da mi je ogroman gust cijeli taj kreativni proces koji je potreban kako bi nastao jedan post o hrani – biranje recepta, kuhanje, stiliziranje, fotografiranje i eventualna obrada fotografije i naposljetku pisanje.

 

Sada ste već izdali i kuharicu u kojoj ste prestavili jela sa dubrovačkog područja. Koliko dugo ste radili na knjizi, i još važnije – koliko jela sa dubrovačkog područja sami spravili i isprobali?

Krenut ću od kraja pitanja – sva sam jela iz kuharice isprobala i napravila, a ima ih 120. Taj je proces trajao pune dvije godine i  tijekom tog vremena jako je puno sati i dana provedeno u kuhinji i s fotoaparatom. Svako je jelo isprobano i opisano tako da vam može dobro ispasti ako pažljivo slijedite upute. I za njih sam se trudila da budu što detaljnije pa tako nećete naići na formulacije tipa „peći dok ne porumeni“ nego „peći 45 min“. Da knjiga ne bi bila suhoparna kolekcija recepata, svaki je od njih popraćen fotografijom gotovog jela, ali i uvodnom pričicom koja čitatelja uvlači u svijet dubrovačke gastronomije, ali i običaja.

 

Koje dubrovačko jelo biste posebno istaknuli kao najzanimljivije?

Ako smijem, radije bih istaknula sastojak – rozulin. Liker od ruža genijalan je dodatak slatkim jelima i u trenu od prosječnog deserta možete dodatkom malo rozulina dobiti nešto iznadprosječno.

 

Kako dolazite do ideja za neka nova jela?

Ideja ima posvuda – nekad ih daju obitelj i prijatelji, nekad u nekom restoranu isprobam nešto što mi da ideju za neki novi eksperiment kod kuće, nekad listam neku lijepu kuharicu pa poželim isprobati nešto iz nje, ali najdraža su mi inspiracija definitivno putovanja. Nakon par dana provedenih izvan svog uobičajenog okruženja, zna se dogoditi da tjednima vikendom kuham nešto na tragu kuhinje one zemlje koju sam posjetila.

 

Koliko pri kuhanju kod kuće vodite računa o zdravoj prehrani?

Trudim se, ali trebalo bi i više. Jako volim svježe povrće i ribu i da je izvedivo, to bi mi svaki dan bilo na jelovniku. Obožavam i sezonsko voće. Međutim, ono što nikako ne volim kod kuhanja jesu neke tzv. light verzije – radije pojedem manji komad, ali nečega finog i ukusnog, nego pun pjat nečega osrednjeg.

 

Koje su vaše omiljene namirnice za jelo?

Riba i morski plodovi, maslinovo ulje, čokolada i svježe mljeveni crni papar. Naravno, ne sve to u istom zalogaju.

 

Prije je kuhinja bila mjesto samo za žene, a danas je u njoj sve više muškaraca. Je li muškarac koji se snalazi u kuhinji seksi?

Kratko i jasno: jako. Rijetko će koja žena moći odoljeti muškarcu koji je dočeka s pripremljenom večerom. Dakle, ako još niste, krenite na tečaj kuhanja, može i kod bake.

 

Prolazi li stvarno ljubav kroz želudac? Jeste li svi svog mladića osvojili svojim kulinarskim sposobnostima?

Bilo bi najbolje da provjerite što on kaže po tom pitanju, ali kod nas je kuhanje zbog tehničkih ograničenja nekako došlo naknadno pa volim misliti da ipak nije hrana bila ta koja je presudila. Međutim, općenito govoreći, ljubav definitivno prolazi kroz želudac. I kod muškaraca i kod žena. Hrana može biti senzualna, ali može biti i znak pažnje – pjat krepke juhe kad se voljena osoba razboli prava je ljubavna izjava.

 

U modi su i kulinarska natjecanja. Jeste li ikada razmišljali prijaviti se na tako nešto i kako uopće gledate na takvu vrstu TV showa?

Nisam baš tip koji voli televiziju – prođe i po par mjeseci da uopće ne upalim televizor tako da nisam baš u tijeku sa svim mogućim kulinarskim emisijama koje se prikazuju. Ono malo što jesam vidjela nije me baš oborilo s nogu, no možda sam jednostavno upalila televizor u krivom trenutku jer činjenica je da postoji jako puno ljudi koji prate takva natjecanja. Nisam nikad razmišljala o prijavljivanju na takav show – puno mi je draže biti iza kamere (u mom slučaju fotoaparata), nego ispred nje.

 

Molimo savjet za naše čitatelje koji svoje djevojke žele iznenaditi romantičnom večerom koju će sami skuhati? Kakav meni bi im preporučili – nešto što će ih oboriti s nogu?

Nema univerzalnog recepta jer je svaka cura drukčija, ali jedno nam je zajedničko – volimo kad se oko nas potrudite. I to ozbiljno. Dakle, pokušajte se sjetiti nečega što je rekla da jako voli i pripremite joj baš to – čak i ako ne ispadne baš sjajno, prava cura će cijeniti pokušaj (a ako je baš užasno, uvijek možete na kraju naručiti pizzu). Ako je ne oduševi to što ste se sjetili da je prije dva mjeseca uzdisala za piletinom s kikirikijem, umjesto da mijenjate meni, radije razmislite o novoj curi.

 

Foto: Katija Živković, Tomislav Može

 

 

Ana-Marijinu kuharicu može kupiti u našem restoranu Pantarul, zatim uplatom na žiro račun (javiti se na mail: pantarul@pantarul.com), a za koji dan bit će dostupna i u Algoritmu (Dubrovnik i Zagreb) te knjižari Algebra (na Stradunu) te u vinoteci Vivat (Zagreb)

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Najopasnije terorističke skupine

Donosimo vam trenutno 10 najopasnijih terorističkih organizacija koje šire strah širom našeg planeta   „Kako im je ideologija radikalni islam, bore se protiv bilo kakvih ...