HIV – Kronologija opake bolesti

0

Opaka bolest koja se sve više širi, a pravi lijek još uvijek ne postoji

 

1900

Znanstvenici pretpostavljaju da je negdje početkom 20. stoljeća virus SIV je prešao na ljude u ventralnoj Africi. Novi, mutirani virus dobio je naziv Human Immunodeficiency Virus, odnosno HIV-1.

 

1959

Pojavio se prvi zabilježeni slučaj zaraze HIV-om, kod čovjeka koji je preminuo u Kongu. HIV je dokazan kasnije, na temelju analize sačuvanih uzoraka krvi, pa je u to vrijeme nesretnik preminuo od nepoznate bolesti.

 

1966

Virus se prvi put pojavio na području Amerika, kod jedne zaražene osobe u Haitiju. U to vrijeme je veliki broj Haićana radio u Kongu, te je tako virus počeo svoje širenje.

 

1969

Robert Rayford, teenager iz St. Louisa, je preminuo nakon borbe s nepoznatom bolesti koja je ostavila doktore u čudu. 18 godina kasnije, istraživanja njegovih ostataka su pokazala da je bio zaražen HIV-om.

 

1976

Godinu dana nakon što je od misteriozne bolesti preminula njegova kćerka, preminuo je i norveški pomorac Arvid Noe. Kasnije je utvrđeno da su oboje preminuli od HIV-a, te da se Arvid zarazio virusom početkom 60-tih u Africi.

 

1977

Prostitutka iz San Francisca je rodila prvo od troje djece koji će kasnije svi biti zaraženi AIDS-om. Majka je umrla od AIDS-a deset godina kasnije.

 

1979

Portugalac, poznat samo kao Senhor Jose, je preminuo, a naknadno će se utvrditi da je bio prvi slučaj virusa HIV-2.

 

1981

O misterioznoj bolesti se prvi put piše. Lawrence Mass je za jedan gay magazin napisao tekst o epidemiji čudne vrste upale pluća koja se širi među gay populacijom. Nešto kasnije, New York Times spominje čudnu vrstu raka koja pogađa homoseksualce.

 

1982

Izraz AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) se prvi put spominje. Maleno dijete iz Californije postaje prvi slučaj zaraze HIV-om preko transfuzije krvi.

 

1984

Preminuo je Gaeta Dugas, francusko-kanadski stjuard koji je direktno ili indirektno povezan sa 40 od prvih 248 slučajeva. Prozvan je i pacijent 0.

 

1985

Odobrava se prvi komercijalni test na HIV koji detektira antitijela koje organizam ispušta kada se bori s HIV-om. Iste godine od AIDS-a umire i prva celebrity osoba – Rock Hudson. AIDS postaje bolest o kojoj se sve više piše.

 

1991

Košarkaška legenda Magic Johnson objavljuje da je HIV pozitivan, a dva tjedna kasnije od AIDS-a je preminuo pjevač Freddie Mercury.

 

1997

Zapadne zemlje počinju s programima edukacije i zaštite mladih u epicentu  – Africi.

 

2000

Svjetska zdrastvena organizacija izlazi s podatkom da je 15 – 20% bolesnika zaraženo transfuzijom krvi, pa stoga  postaju obavezna drastičnija analiziranja krvi davaoca.

 

2007

Timothy Ray Brown iz San Francisca, koji je bolovao od leukemije i AIDS-a, postaje prva osoba izliječena od HIV-a, i to zahvaljujući transplataciji koštane srži u Njemačkoj. Transplatacija koja je trebala izliječiti leukemiju, izliječila je i AIDS. Timothy je i danas živ.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Top 5: Klubovi HNL-a 2013/14

Novi sustav natjecanja, izvjesna dominacija Dinama, ali i zanimljiva borba za drugo mjesto   „Krunoslav Jurčić na raspolaganju konačno ima momčad koja, ne samo da ...