Guinness: 5 stvari koje biste trebali znati

0

Priča o najpoznatijoj svjetskoj pivi puna je zanimljivosti, od popularnosti u Africi do mrtvih štakora u bačvi!

 

1. ARTHUR GUINNESS NIKAD NIJE PROIZVODIO STOUT

Iako je ime Guinness danas sinonim za stout Arthur Guinness osobno ga nikada nije proizveo. Od samog početka Guinness je proizvodio samo ale, ali kako su 1770-tih porteri počeli osvajati Dublin, tako ih je i Guinness počeo proizvoditi. Godine 1799. potpuno se posvetio proizvodnji portera prije nego je, četiri godine kasnije, preminuo. Njegov sin, Arthur Guinness II, je 1821. osmislio recept za Guinness Extra Superior Porter, preteču Guinnessovog stouta kakvog svijet danas pozna.

 

2. 60% GUINNESSOVIH PIVOVARA SU U AFRICI

Ali, postoji kvaka… Iako se Guinness proizvodi u 49 zemalja i prodaje u 150 zemalja širom svijeta, Guinness posjeduje samo pet pivnica širom svijeta. Osim legendarnog St. James Gatea u Dublinu, Guinness vlastite pogone ima u Maleziji, Nigeriji, Gani i Kamerunu. Zanimljivo, Nigerija i Kamerun su među pet najjačih tržišta Guinnessa u svijetu! U Africi inače preferiraju Guinness Extra Foreign Stout sa dosta jačim postotkom alkohola (7,5%).

 

3. GUINNESS REDOVNO DONIRA SREDSTVA ZA KATEDRALU SVETOG PATRICKA

Prekrasna katedrala Sv. Patricka svoje postojanje velikim dijelom može zahvaliti i upravo Guinnessu. Veza između pivskog giganta i St. Patricka datira još od Arthura Guinnessa koji je donirao 250 guineas. Najveći donator je bio Arthurov unuk Benjamin Lee Guinness koji je između 1860. i 1865. donirao čak  150.000 £. Stoga nije iznenađenje što se u predvorju katedrale nalazi i Benjaminova statua.

 

4. GUINNESS PIVA IMA MANJE KALORIJA NEGO SOK OD NARANČE

Jedna od zabluda je da je crno Guinness pivo bogato kalorijama. Dobra vijest, pogotovo za djevojke koje paze na svaku kalroju, jest da pola litre Guinnessa sadrži manje kalorija (125) nego ista količina juicea (183). Više kalorija od Guinnessa imaju i Budweiser (143), Miller (143), Coors (148)… Čak je i pojačani Guinness Foreign Extra Stout s 176 kalorija manje kaloričan od narančinog soka.

 

5. MRTVI ŠTAKORI NEMAJU VEZE S OKUSOM GUINNESSA

Legenda prema kojoj su mrtvi štakori zaslužni za poznati Guinnessov okus, naravno, nema veze s istinom. Priča počinje na samim počecima, kada Guinness nije bio zadovoljan okusom pive sve dok u jednoj bačvi nije našao mrtve štakore. Od tada se u proizvodnji koriste mrtvi štakori kako bi se dobio slavni okus. Ovu priču, koja naravno nema veze s istinom, su pokrenule konkurentske pivovare kako bi srušili Guinness. Umjesto toga, stvorili su slavni mit u koji još i danas neki vjeruju.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Miss Kult 2015 finale: Bojana Raonić

Najljepša Srpkinja prema izboru BeautifulPeople.com   https://www.youtube.com/watch?v=Si6DgNPv7mU   Foto: V&P Photo Studio   {gallery}Bojana-Raonic-Finale{/gallery}