10 država s najvećom potrošnjom piva

1

Možete li zamisliti život bez piva? Izgleda da mi Hrvati ne možemo jer se i mi nalazimo među 10 država s najvećom potrošnjom piva po stanovniku!

 

ursuspivo

10. RUMUNJSKA

83,2

Top listu 10 država s najviše potrošnje piva po glavi stanovnika otvara zemlja u kojoj se pivo prvi put počelo pojavljivati u Transilvaniji, i to zahvaljujući njemačkim doseljenicima. Najpoznatiji rumunjski brendovi piva su Ursus, Timisoreana, Stejar, Bergenbier i Sliva.

 

koffpivo

9. FINSKA

84,2

Skandinavci se osim alkoholom pokušavaju ugrijati i pivom koja je na ovom poluotoku najpopularnija u Finskoj, državi koja je zaslužna za brendove čudnih imena kao Karjala, Koff, Lapin Kulta, Olvi, Sandels, Kukko…

 

ceverzapolar

8. VENEZUELA

85,5

U Venezueli je pivo izuzetno popularno, ali do 1925. godine nisu imali svoje pivo već su uvozili najviše brazlisko Brahma pivo i Heineken iz Nizozemske. A tada se pojavio Cevreza Polar, prvo domaće pivo koje je i do danas zadržalo poziciju broj jedan na tržištu ove latinskoameričke države.

 

Ozujskopivo

7. HRVATSKA

85,9

Iako se spominje još od davnih vremena, pivo je na našem području uhvatilo zamaha u 18. stoljeću, te od tada traje velika ljubacv izmađu Hrvata i piva. Utakmice i druženje bez piva su nezamislive, a dok netko voli Karlovačko, netko Pan, broj jedan kod Hrvata je Ožujsko!

 

guinnesspivo

6. IRSKA

98,3

Tradicija pivarstva u Irskoj je jenda od najdužih na svijetu, a već početkom 19. stoljeća bilo je preko 100 pivovara! Lageri su omlijena irska piva i čine čak 60% ukupno prodanih piva na ovom otoku. Broj jedan je, sasvim očekivano, Guinness.

 

tyskiepivo

5. POLJSKA

98,5

Nakon Drugog svjetskog rata pivovare su nacionalizirane od strane komunističkog režima, te je industrija počela prilično propadati. Srećom, ta vremena su prošla i Poljska je treći proizvođač piva u Europi. Uvjerljivi broj jedan je Tyskie pivo.

 

SakuOriginalpiv

4. ESTONIJA

102,4

Estonija nije baš poznata po domaćim pivima ali to ne spriječava Estonce da se intezivno druže s pivom. Najstarija komercijalna pivovara u Estoniji je Saku koja je poznata po, u Estoniji, izuzetno popularnom Saku Original pivu.

 

Oettingerpivo

3. NJEMAČKA

106,1

Zemlja koja ima Oktoberfest jednostavno mora biti visoko na listi potrošnje piva. Beck’s, Warsteiner, Krombacher, Bitburger Veltins i Eridnger su imena koja su dobro poznata svakom ljubitelju piva, ali broj jedan u Njemačkoj je Oettinger!

 

Stieglpivo

2. AUSTRIJA

107,8

Austrija je još jedna od zemalja čija piva i nisu popularna van granica, ali zato Austrijanci ne mogu zamisliti život bez njih zbog čega i jesu na visokom drugom mjestu po potrošnji. Broj jedan u Austriji je Stiegl, a slijede Gosser, Egger, Putingamer, Kaiser, Ottakringer…

 

Gambrinuspivo

1. ČEŠKA

148,6

Mogli bi je slobodno nazvati domovinom piva jer su Česi već dugi niz godina uvjerljivi broj jedan na ljestvici potrošnje piva po broju stanovnika. Zemlja poznata po prvom svjetskom pilsneru (Pilsner Urquell), i Budweiser Budvaru, donosi nam i imena kao što Velkopopovicks Kozel, Radegast, Staropramen, Krušovice, Starobrno, Bernard, Svijany te Gambrinus koji je broj jedan u ovoj zemlji.

 

Izvor liste: Wikipedia

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

1 comment

Post a new comment