Naučimo nešto i o pjenušcima koje često pogrešno nazivamo šampanjcima
1. Za Dona Perignona se smatra da je „otkrio“ pjenušac, a to se dogodilo slučajno jer je Perignon samo htio napraviti obično vino.
2. Tradicija nazdravljanja pjenušcem potječe još iz 5. stoljeća kada su Rimljani nazdravljali vinom.
3. U standardnoj 7,5 dcl boci pjenušca nalazi se gotovo 50 milijuna mjehurića.
4. Najveća standardna boca za pjenušac je Melchisedec, boca od 30 litara.
5. Jedino se pjenušci proizvedeni u regiji Champagne mogu nazivati šampanjcem.
6. Da bi zaštitila svoju privredu, zajednica u kojoj se proizvodi šampanjac je razvila sveobuhvatan skup pravila i propisa za sve proizvođače vina u regiji.
7. Pjenušac nije preporučljivo piti brzo jer se zbog mjehurića na taj način alkohol brže apsorbira u krvi.
8. Najveći službeno zabilježeni izbačaj čepa boce pjenušca iznosio je 54 metra.
9. Pluteni čep pjenušca prigodom istisnuća s grlića boce mostiže brzinu i do 64 kilometra na sat!
10. Unutarnji tlak u boci pjenušca je tri puta veći od tlaka u automobilskim gumama.
11. U 19. stoljeću se često događalo da bi boce pjenušca u proizvodnji pucale pa su radnici morali nositi zaštitne maske.
12. Legenda kaže da je klasična čaša za pjenušac dizajnirana grudima carice Marije Antoinette.
No comments