Što svakodnevno ispijanje kave čini vašem organizmu?

0

Svakodnevno ispijanje kave ima i dobre strane, ali i loše

 

Stručnjaci su se opet bacili na istraživanje i u novoj studiji otkrili da svakodnevno ispijanje kave smanjuje rizik od srčanog udara, štiti od demencije, dijabetesa tipa 2, pa čak i raka kože.Ipak, uz dobrobiti koje nosi, nosi i neke neželjene pojave poput anksioznosti, žgaravice i pogoršava simptome menopauze, piše DailyMail. Kako bi se ‘zadržali’ samo na dobrobitima ovog napitka, stručnjaci preporučuju dvije do najviše 3 šalice kave na dan. Dovoljna je i samo jedna šalica kave na dan da se neke stvari u našem organizmu promijene, pročitajte u nastavku o čemu je riječ.

 

KILOGRAMI

Nije svejedno koju kavu pijete. Birajte pažljivo jer kava može pomoći u gubitku kilograma. Ako inače pijete kavu s mlijekom, koja u prosjeku sadrži oko 170 kalorija i zamijenite je s običnom, crnom kavom bez mlijeka, ‘uštedjet ćete’ oko 160 kalorija po šalici kave.

Nedavno istraživanje potvrdilo je da je posljednjih godina sve popularnija zelena kava dobar saveznik u borbi protiv neželjenih kilograma jer djeluje tako da smanjuje količinu šećera iz crijeva i ubrzava sagorjevanje masnoće.

 

SRCE

Jedna šalica kave može ubrzati rad srca i do 100 otkucaja u minuti ( op.a uobičajeno je 60- 80 otkucaja) i potrebno je oko sat vremena da srce uspori na uobičajeni ritam. Ubrzani rad srca može dovesti do toga da se stisnu arterije što može povisiti krvni tlak, pojašnjava kardiolog Graham Jackson iz Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust.

Umjerena konzumacija crne kave može smanjiti rizik od nastanka srčanog udara, a u časopisu Heart objavljen je članak znanstvenika iz Južne Koreje koji su otkrili da muškarci i žene koji piju umjerene količine kave imaju manji rizik od visoke razine kalcija u njihovim arterijama što može biti rani pokazatelj da može nastati začepljenje arterija.

Osobe koje imaju problema sa srcem trebaju izbjegavati instant kavu jer sadrže visoke količine kalija što može izazvati opasne promjene srčanog ritma, kaže dr Jackson.

 

KOSTI

Prekomjerno ispijanje kave može dovesti do osteoporoze jer kofein slabi strukturu kosti. Kofein ubrzava izlučivanje kalcija što može dovesti do gubitka koštane mase pa se preporučuje piti kavu s mlijekom.

 

ZUBI

Ako se brinete da će vam zubi imati mrlje zbog kave, može vas iznenaditi činjenica da će veći utjecaj imati čaj jer je tanin iz čaja jači od kofeina i lakše će uzrokovati nastanak ružnih mrlja na zubima. Da bi vam zubi požutjeli od kave, trebali biste piti zaista puno kave na dan, 5 do 6 šalica.

 

MOZAK

Umjerena konzumacija kave može smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti i do 20 posto, navodi se u nedavnoj studiji Instituta za znanstvene informacije o kavi. Studija je pokazala da su ljudi koji su pili tri do pet šalica dnevno imali 20 posto manju vjerojatnost za razvoj ovog oblika demencije.

 

BUBREZI

Kava je diuretik i stimulira bubrege na izlučivanje više tekućine iz organizma. To nije nužno loše ako imate normalnu funkciju bubrega. Ipak, istraživanja su pokazala da dugotrajna konzumacija kave može naštetiti bubrezima.Kava može i isušiti kožu, učiniti nas umornima, ali i smanjiti rizik od obolijevanja od raka kože, dijabetesa tipa 2 i dati dodatnu snagu mišićima zbog čega je vole piti sportaši prije napornih fizičkih aktivnosti.

 

 

Tekst preuzet s vecernji.hr

About author

Večernji

Prvi portal neke novinske kuće u Hrvatskoj stavlja naglasak na kvalitetu tekstova, točnost i pouzdanost informacija. Kliknite vecernji.hr!

No comments