Kako jednostavno poboljšati kardio

0

Šest jednostavnih načina za poboljšavanje zdravlja srca i kondicije te topljenje masti u tijelu

 

Zašto raditi kardio vježbe? Naravno, najvažniji razlog je zdravo srce i smanjenje rizika od oboljenja od karido – vaskularnih bolesti. Drugi razlog je povećanje kapaciteta pluća, a ozdravljenje pluća pogotovo dobro dođe bivšim pušačima. I zadnji razlog, kardio vježbe pomažu pri topjenju masti u tijelu.

Efektivne kardio vježbe mogu biti rađene u teretani ali ih se isto tako lako može odrađivati i kod kuće, u prirodi pa čak i u zgradi!

 

ŠETANJE

Kardiolozi se slažu da čak 30 minuta šetnje prirodom svaki drugi dan pomaže srcu! Idealno bi bilo svaki dan po 30 – 45 minuta što si, u današnjem tempu života, malo tko može priuštiti. Međutim, rješenje je jednostavno – kad god možete pješačite umjesto da palite automobil za manje od kilometar udaljenosti. Napravit ćete sebi dobro a i prirodi. Prošetajte do stanice za autobus ili tramvaj i brzo ćete osjetiti razliku. Možda vam ovi savjeti zvuče smiješno, ali nevjerojatno je koliko svakodnevna šetnja može pomoći kondiciji i zdravlju. Najčešći uzročnik srčanih oboljena je baš nedovoljna fizička aktivnost! Ukoliko vježbate u teretani bilo bi dobro da uključite i šetanje na traci ili vožnju bicikla, koliko vam god to izgledalo dosadno.

 

TRČANE UZ UZBRDICU

Idealno bi bilo ukoliko imate neko brdo ili planinu u blizini, ukoliko nemate poslužit će bilo koja uzbrdica. Recept je jednostavan – trčite sve dok vam tijelo ne bude govorilo da stanete. Ovu vrstu treninga često koriste running backovi u američkom nogometu, a vježbanje na ovaj način će vam brzo poboljšati kondiciju.

 

TRČANJE UZ STEPENICE

Ovo je lako izvodivo čak i ukoliko ne živite u zgradi. Izbjegavajte lift te umjesto toga potrčite do stana. Važno je da, kao obično, ne preskačete po dvije stepenice, već da stopalom dodirnete svaku stepenicu. Ako želite malo ozbiljnije vježbati u stepenicama tada se preporuča piramida od osam setova između kojih slijedi kratki odmor. Prvi set je do vrha i natrag, drugi dva puta do vrha i natrag bez odmora, treći set tri puta do vrha i natrag bez odmora, četvrti i peti četiri puta do vrha i natrag bez odmora, šesti tri puta do vrha i natrag bez odmora, sedmi dva puta do vrha i natrag bez odmora i posljednji do vrha i natrag.

 

PRESKAKANJE KONOPCA

Ovu vrstu treninga koriste posebno boksači kojima je cilj izgraditi jak kardio i izdržljivost. To je nešto što smo svi radili u Osnovnoj školi a ukoliko to radite danas, osim pojačavanja kardia odlično će poslužiti i za trošenje kalorija jer su istraživanja pokazala da se na ovaj način troši 11% više kalorija. Dva su načina za ovu vrstu vježbanja – preskakanje punih 30 minuta, ili preskakanje konpca minut nakon čega slijedi minut odmora, pa ponavljanje svega tijekom deset minuta.

 

SKLEKOVI

Stari dobri način kojim ne samo da poboljšavate kardio i kondiciju već razvijate i jaka prska, ramena, trbuh i mišiće ruke. Najbolje je raditi u četiri serije po sustavu piramide s tim da su druga i pogotovo treća serija s najvećim brojem sklekova. Ukoliko ste roditelj manjeg djeteta ovu vježbu možete raditi tako i da djetetu bude zabavna – neka vam se popne na leđa a vi ćete imati dodatno opterećenje!

 

SEKS

Da, i seks je odličan za srce. Nekada je maraton, nekada sprint, nekada maraton sa sprint finišem… Gubite i kalorije a na kraju krajeva ovakvo je vježbanje zanimljivije i zabavnije od trčanja uz stepenice i preskakanja konopca!

 

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Louis Erardov vintage sat

Louis Erard je osnova 1929. godine, da bi se na tržištu pojavio dvije godine kasnije. Baš toj, 1931. godini, satna manufaktura poznata po mehaničkim satovima ...