7 najvećih sportskih prokletstava

0

Vjerovali u uroke ili ne, ovih sedam slučajeva u sportu će vas zamisliti ima li možda ipak nešto!

 

„Iako je Porto osvojio dva naslova prvaka (razbivši prvi dio prokletstva), Benfica je nakon Guttmana igrala osam finala i svih osam puta izgubila!?“

 

PROKLETSTVO BELE GUTTMANA

Bivši mađarski nogometaš Bella Guttman se kao trener priključio Benfici 1959. godine nakon čega je s klubom osvojio dva naslova pobjednika Kupa prvaka i portugalskog prvaka te jedan pobjednika portugalskog kupa. Nakon što je osvojio drugi naslov klupskog prvaka Europe za redom, Guttman je zatražio povišicu, ali ne samo da je odbijen, nego mu je i ugovor raskinut. Guttman je tada prokleo Benficu govoreći kako u idućih 100 godina niti jedan portugalski klub neće osvojiti Kup prvaka dva puta, te da Benfica više nikada neće osvojiti europsku titulu. Iako je Porto osvojio dva naslova prvaka (razbivši prvi dio prokletstva), Benfica je nakon Guttmana igrala osam finala i svih osam puta izgubila!? Posljednji put ove godine protiv Seville našeg Rakitića.

 

PROKLETSTVO SOCCEROSA

Soccerosi, kako od milja zovu australske nogometaše, su trebali pobijediti Mozambik i Izrael kako bi se 1970. godine plasirali na Svjetsko prvenstvo. Kada su stigli u Mozambik posjetili su lokalnog vrača koji je zakopao kosti blizu stadiona i prokleo protivnika, pa su Australci pobijedili 3-1. Međutim, kako Australci nisu platili 1.000 dolara koliko je vrač tražio, prokleo je njih, a kako su nakon toga izgubili od Izraela nisu se plasirali na SP. I tada, po mnogima počinje prokletstvo. Australija se plasirala 1974. godine na SP, ali su ispali bez da su postigli pogodak, 1994., 1998. i 2002. godine su zaustavljeni na posljednjem koraku, odnosno u odlučujućim utakmicama u kvalifikacijama. Četiri godine kasnije, uspjeli su proći skupinu, ali su oštećeni sviranjem nepostojećeg jedanaesterca u osmini filana pa su ispali od Italije. Iako je novi vrač, kojeg su angažirali, navodno prekinuo kletvu 2005. godine, po mnogima to očigledno nije bilo dovoljno.

 

PROKLETSTVO DERBY COUNTYJA

Derbi County je nekada bio veliki engleski klub, ali i njih je pogodilo prokletstvo zbog kojeg 50 godina nisu mogli osvojiti FA kup. Naime, kada je odlučeno da će se novi stadion graditi na zemlji koja je u vlasništvu Roma, Romi koji su otjerani su bacili kletvu po kojoj Derby nikada neće osvojiti prestižni FA kup. Od tada, sve do 1946. godine Derby je igrao tri finala i još šest polufinala i nikada nije pobjedio! Kada su 1946. godine trebali igrati finale protiv Charltona, čelnici Derbyja su pošli do Roma, ispričali se i zamolili ih da povuku kletvu. Zanimljivo, tijekom finala lopta je odjednom eksplodriala, što su navijači Derbyja smatrali krajem prokletstva! Derby je na kraju uspio pobijediti u produžetku!

 

URREA PROKLETSTVO

Vlasnici nogometnog kluba America de Cali iz Kolumbije su se okupili 1948. godine kako bo odlučili hoće li se priključiti profesionalnoj ligi. Svi su bili za, osim Benjamina Urrea koji je tada izjavio „Radite s klubom što hoćete, ali zaklinjem se Bogu da nikada nećete biti prvaci!“. Ostali vlasnici su mu se smijali, ali America nikako nije mogla osvojiti naslov sve do 1979. godine. Iako je prokletstvo na taj način skinuto, mnogi smatraju da još uvijek traje jer America ne može ostvariti uspjeh u Kupu Libertadores. Čak su pravljene i sesije skidanja uroka, ali bez rezultata.

 

JARAC BILLY PROKLETSTVO

Iako su Chicago Cubsi svoje posljednje prvenstvo osvojili pradavne 1908. godine, a od tada do 1945. godine izgubili sedam finala, priča o prokletstvu počinje upravo 1945. godine. Vlasnik obližnjeg BillyGoat restorana, BillySianis je u utakmici finala zamoljen da napusti stadion jer njegov ljubimac jarac Billy, koje do tada slobodno mogao ulaziti na stadion, ometa druge navijače. Cubsi su tada izgubili dobivenu utakmicu te do 2003. godine nisu mogli ni primirisati finalu. A tada se 2003. godine dogodilo nešto što su mnogi smatrali dokazom prokletstva. Cubsi su u finalu konferencije vodili 3-2 u seriji i 3-0 u osmom iningu kada je gledatelj Steve Bartamn, omeo Cubsovog igrača u hvatanju lopte. Marlinsi su nakon toga osvojili čak osam bodova u 8. iningu, pobijedili i izjednačili na 3-3 u seriji, te pobijedili dan kasnije i u 7. susretu. Cubsi ponovo nisu ušli u World Series finale, te 106 godina kasnije još čekaju na prekid prokletsva.

 

ANDRETTIJEVO PROKLETSTVO

Mario Andretti je legenda utrkivanja u SAD-u, a od njega samoga poznatije je jedino njegovo prokletstvo! Nakon što je 1969. godine prošao kroz cilj prvi na legendarnoj utrci Indianapolis 500, Mario je čim je parkirao vozilo prvi poljubac dobio od vlasnika momčadi, što je po nekima bio loš znak. Od tada, Mario ne samo da nikada nije ponovo pobijedio na toj utrci, nego se događao cijeli niz neobjašnjivih kvarova čak i u trenucima kada je pobjeda izgledala sigurno. Andrettijevo prokletstvo nije zahvatilo samo Marija, već i njegove sinove Michaela i Jeffa, nećaka Johna te unuka Marca koji je utrku jednom izgubio doslovno u posljednjem zavoju!

 

BAMBINO PROKLETSTVO

Boston Red Soxi su bili dominatna sila u baseballu, klub koji je predvođen legendarnim Babe Ruthom osvojio četiri naslova u sedam godina (1912-1918). A tada su odlučili učiniti nešto nezamislivo – prodati Rutha New York Yankeesima! Klub iz New Yorka je nakon toga osvojio čak 26 naslova prvaka, a Soxima je usljedila suša duga čak 86 godina! Posebno će pamtiti 1986. godinu kada su imali vodstvo 3-2 u seriji i vodstvo u 6. utakmici koje su uspjeli prokockati. Prokletstvo je ipak konačno prekinuto 2004. godine kada su pobijedili St. Louis s 4-0. Zanimljivo, u finalu konferencije su gubili 3-0 od Yankeesa, da bi postali prva momčad koja je preokrenula 0-3 u pobjedu 4-3 u seriji!

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Top 5: Manje poznati slasheri 80-tih

Slasheri zauzimaju posebno mjesto u srcima fanova horrora, a mi vam donosimo pet najboljih manje poznatih „koljačina“   „Ubojstva su kao što je rečeno iznimno ...