Prostata – na što bi trebali paziti?

0

Studeni je mjesec borbe protiv raka prostate, a ovaj tekst bi vam trebao skrenuti pozornost na što bi svaki muškarac trebao obratiti pozornost

 

Studeni je mjesec borbe protiv raka prostate, a iako je većina naših čitatelja mlađe dobi, prostata je nešto o čemu bi trebali voditi računa jer – bolest je nešto što se može dogoditi svima. Iako se, ukoliko nemate smetnji, ne bi trebali previše zabrinjavati prije 40. godine, dobro je znati neke stvari kako bi znali pravovremeno reagirati ukoliko ne daj Bože bude potrebe.

S godinama se kod muškaraca povećava rizik od oboljenja prostate – žlijezde čija je osnovna funkcija proizvodnja većeg dijela tekućine u sjemenu. Prostata je važna za plodnost muškarca jer sekret te žlijezde štiti i prehranjuje spermije na njihovu putu do jajne stanice žene u maternici. Bolesti koje mogu pogoditi svakog muškarca su benigna hiperplazija prostate (BHP) i rak prostate, dok u manjoj mjeri određeni broj muškaraca ima i upalu prostate, tzv. prostatitis. Nažalost, rak prostate je jedan od najčešćih malignih tumora u muškaraca srednje i starije životne dobi, pa je stoga i potrebo poslije 40. godine početi s redovnim kontrolama prostate. A ukoliko se pojave neki od simptoma – učestala potreba za mokrenjem, slab i isprekidan mlaz mokrenja kao i slabljenje erekcije potrebno se i prije obratiti liječniku.

 

PREGLED

Kao što smo spomenuli, do 40. godine na pregled otiđite samo u slučaju tegoba, nakon 40. godine dovoljno je ići na pregled svako tri godine, da bi nakon 50. godine pregledi trebali postati redovni – svake godine.

Pregled se sastoji od rektalnog pregleda opipom i digitalnog rektalnog pregleda koji će pokazati je li prostata uvećana ili nije. Osim, tog pregleda dobro je napraviti i analizu krvi i mokraće. Ovdje treba obratiti pozornost na vrijednosti PSA (prostata specifičnog antigena) koje ne bi smjele biti veće od 4 ng/ml. Veća vrijednost od toga znači i povećan rizik od nastanka tumora.

 

BENIGNA HIPERPLAZIJA PROSTATE (BHP)

Najčešće oboljenje prostate srećom nije maligno, već benigno povećanje prostate. Riječ je o bolesti koju karakterizira uvećana prostata s posljedičnim suženjem prostatičnog dijela mokraćne cijevi (uretre). Povećanje je posljedica umnažanja epitelnih i stromalnih stanica u periuretralnom području prostate.Simptomi su: odgođen početak mokrenja, slab i isprekidan mlaz mokraće, otežano, kao i produženo mokrenje, kapanje nakon mokrenja, kao i osjećaj nepotpunog pražnjenja mokraćnog mjehura. Posebno iritiraju simptomi poput čestog nagona za mokrenje, učestalog mokrenja danju i noću, kao i nemogućnost zadržavanja urina. Pojava BHP-a izravno je povezana s dobi muškarca, tako da se simptomi javljaju iza 40. godine života, a u dobi između 50 i 60 godina 35 posto muškaraca ima određene smetnje mokrenja. Ova bolest je izlječiva, a može se liječiti dijetetskim mjerama, lijekovima ili operativno.

 

RAK PROSTATE

Rak prostate se pojavljuje gotovo isključivo kod muškaraca starijih od 40 godina i po učestalosti predstavlja treću malignu bolest u muškaraca (odmah iza raka pluća i debelog crijeva). Muškarci kojima je netko u obitelji obolio od raka prostate imaju veći rizik da i sami obole od te bolesti, pa je pogotovo u tom slučaju potrebno redovno praviti kontrolne preglede. Nažalost, učinkovite mjere preventive nisu poznate pa je zato itekako važno raditi redovne kontrole kako bi se bolest otkrila u ranoj dobi kada je mogućnost izlječenja najveća.U slučaju manje raširenosti bolesti odstranjuje se cijela prostata zajedno s tumorom i limfnim čvorovima.

Budući da se rak prostate najčešće javlja u muškaraca starijih od 50 godina, liječnici preporučuju napraviti PSA (prostata specifični antigen) test u toj dobi.

 

PROSTATITIS

Prostatitis je upala prostate, a najčešće se pojavljuje kod muškaraca mlađih od 50 godina. Pojavljuje se kao akutni, bakterijski ili kronični bakterijski prostatitis, a upravo su smetnje uzrokovane tom upalom razlog za približno osam posto uroloških pregleda.Simptomi su opća slabost, povišena tjelesna temperatura, bolovi u području završnog dijela debelog crijeva te bol u donjem trbuhu. Često je prisutno bolno i otežano mokrenje, a katkada i potpuna nemogućnost mokrenja.Najčešći uzročnici te upale su bakterije različitih vrsta (koje prodiru u prostatu i izazivaju upalno stanje, a tu su i uzročnici spolno prenosivih bolesti. Kako bi pacijenti prevenirali pojavu prostatitisa, trebali bi izbjegavati sjedenje na hladnom, ispijanje alkohola i gaziranih pića, ljutu hranu i jače začine. Ova bolest se liječi antibioticima.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments