Proljeće je vrijeme buđenja iz zimskog sna. Razdoblje kada bi naš organizam trebao biti pun energije. No većina nas se zapravo osjeća umorno. Puno radimo, malo spavamo i vrlo često ne brinemo o uravnoteženoj prehrani. Glavni uzročnik umora i bezvoljnosti u mnogo je slučajeva upravo anemija, a koja se javlja uslijed nedostatka željeza. Pritom je važno naglasiti da manjak vitamina B1, B2, niacina, pantotenske kiseline ili kolina dovodi do nedostatka željeza, a sve ove navedene hranjive tvari sadrži crveno meso.
Prednost crvenog mesa nad hranom biljnog porijekla koja je također izvor željeza je u tome što se željezo iz crvenog mesa lako apsorbira u tijelo jer je u hem obliku, odnosno biološki je mnogo lakše dostupno iz mesa nego iz povrća. Stoga je crveno meso neizostavan dio balansirane prehrane jer je uz sve navedeno bogato i visokovrijednim bjelančevinama koje su bitne za zdravlje i vitalnost. Također, crveno meso odličan je izvor kreatina, važnog nutrijenta u mišićima koji pomaže opskrbu energijom, što je od posebnog značaja za iscrpljen organizam.
Za dobru energiju i odmoran organizam zaslužni su u velikoj mjeri minerali cink i selen, kojima je također bogato crveno meso. Većina ljudi konzumira u prosjeku 70 grama crvenog mesa dnevno, a što je količina koju potvrđuje i National Health Service. Zaključak studije koja je objavljena u časopisu British Journal of Nutrition dokazuje da osobe koje ne unose ili ograničavaju unos životinjskih proizvoda, kao što su meso, mlijeko i jaja mogu biti u opasnosti i od nedostatka vitamina B12, zbog čijeg se nedostatka naše tijelo umara.
Pretilost je danas sve veći problem, a uzrok joj je u većini slučajeva nezdrav način života, prevelik unos visokokalorijske hrane i tjelesna neaktivnost. Zato je pravilna prehrana uz vježbanje odlična kombinacija jer tjelesna aktivnost pridonosi optimalnoj regulaciji hrane i kisika, koja pozitivno utječe na organizam. Topliji dani više su nego idealni da se uz konzumaciju crvenog mesa dva do tri puta tjedno riješimo umora i iscrpljenosti.
U nastavku donosimo zanimljivu ideju za proljetni meni s crvenim mesom, uz recept koji je preuzet iz Mediteranske kuhinje, a preporučuje ga Eva Pavić, magistra specijalist sigurnosti i kvalitete hrane.
Marinirani svinjski odrezak na talijanski način
Sastojci za 4 osobe:
4 svinjska odreska
4 svežnja listića kadulje
2 žličice kapara
2 kisela krastavca
Sol, kurkuma, đumbir, kajenski papar po želji
Marinada:
4 žlice suhog bijelog vina
2 žlice maslinovog ulja
2 žličice senfa
1 žličica smeđeg šećera
Priprema:
Uklonite vidljivu masnoću s odrezaka te ih stavite u plitku posudu. Svaki odrezak začinite s malo soli, kurkume, đumbira i kajenskog papara te na svaki stavite list kadulje. Sitno nasjeckane krastavce i kapare pospite po odrescima. Marinadu pomiješajte, prelijte preko odrezaka i stavite na hladno 2 sata. Ocjedite odreske i pecite ih na tavi ili na roštilju uz povremeno okretanje. Čim je gotovo, poslužite odmah uz kruh sa češnjakom, raznim vrstama salata (radič, potočarka, rukola) i cherry rajčicama.
No comments