Steak: 5 stvari koje biste trebali znati

0

Sam spomen riječi odrezak kod sladokusaca će stvoriti zazubice, ali znate li sve o onome što tako slasno jedete?

 

„Još dok je budući odrezak maleno govedo s njima se radi isključivo s rukavicama, a životinje imaju kraljevski tretman i uvjete. Ovim govedima i kravama se čak pruža i masaža kako bi meso bilo što mekše!“

 

1. 40% MESA KRAVE ODLAZI ZA ODREZAK

Svi oni koji se bore za zaštitu životinja polude na spomenu uzgoja životinja za hranu, ali krave i nisu baš neki kućni ljubimci. A s obzirom da malo tko ne voli dobar odrezak, šteta bi bila kada bi se odjednom zabranio uzgoj krava. Međutim, jeste li se ikada kada ste za ručak ili večeru naručili (ili spravili) odrezak – pitali koliki postotak krave završi na tanjurima baš u vidu odreska? Prema istraživanju South Dakota Universityja, dogovor je između 38 i 44%. Prilično mnogo, zar ne?

 

2. POJAM ODREZAK DOLAZI OD MESA NA ŠTAPU

Kada kažemo odrezak ili steak, misli se na govedinu, ali odrezak može u biti biti bilo koje meso. Tko zna, možda i kanibali ljudsko meso nazivaju odreskom! Odrezak su inače prvi počeli spravljati Saksonci, osvajači Britanije koji su bili izuzetno sposobni u uzgoju stoke. Njihovo omiljeno jelo je bilo komad govedine koji bi se nabio na štap i tako pekao. Zvali su ga „steik“ što je u prijevodu doslovno značilo – meso na štapu!

 

3. HORMONI RASTA OMOGUĆE DODATNIH 350 MILIJUNA KILOGRAMA ODREZAKA

Jeste li sigurni da znate što jedete i da je govedina koju ste kupili u lokalnoj mesari sigurnog porjekla? Prije 60 godina se otkrilo da hormoni rasta, prije svega estrogeni, androgeni i progestini, pomažu rastu goveda i krava, što u konačnici znači i više mesa za prodaju. Od tada se s tom praksom nije stalo, iako se meso sve više kontrolira. Prema istraživanju Sveučilišta u Minnesoti čak 350 milijuna kilograma manje govedine bi nam bilo na prodaju da se goveda ne „dopingiraju“ hormonima rasta!

 

4. DA BI SE DOBIO NAJSKUPLJI ODREZAK KRAVAMA SE PRUŽA MASAŽA!

Vjerojatno znate da je Kobe Bryant dobio ime po Kobe odresku, ali vjerojatno ne znate da je Kobe odrezak proizvod Wagyu banda. Japanski Wagyu su toliko cjenjeni i traženi da spadaju među najskuplje odreske na svijetu. U čemu je tajna Wagyu odrezaka? Još dok je budući odrezak maleno govedo s njima se radi isključivo s rukavicama, a životinje imaju kraljevski tretman i uvjete. Ovim govedima i kravama se čak pruža i masaža kako bi meso bilo što mekše! Odresci od ovih krava su puni masnoće toliko da su gotovo bijeli!

 

5. MALO TKO USPIJE ZAVRŠITI BIG TEXAS STEAK RANCH CHALLENGE

U Texasu je itekako poznat Big Texas Steak Ranch Challenge koji postoji već 20-tak godina. Dakl,e izazov je sljedeći – treba pojesti jedan divoski odrezak, koktel škampa, salatu, veliku porciju prženih krumpirića i pogaču od gotovo pola kilograma – i sve to za manje od sat vremena. Ukoliko uspijete ništa ne morate platiti, ali ako ne uspijete morate platiti cijelu večeru, odnosno 72 dolara. U dva desetljeća, izazovu je pristupilo 48.000 gladnih ljudi, a uspjelo je njih samo 8.000. Apsolutni rekord je jedan gladni Amerikanac kojemu je trebalo samo 8 minuta i 52 sekunde! A samo dvoje je uspjelo ostvariti dupli izazov, odnosno pojesti dvije takve porcije u manje od sat vremena!

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Hoće li NASA pronaći vanzemaljce?

Mislim da ćemo unutar desetljeća imati snažne pokazatelje o životu izvan Zemlje, rekla je Stofan   NASA-ina znanstvenica prognozirala je da ćemo pronaći znakove izvanzemaljskog ...