Većina nas koristi isto vino za sve prilike, ali doživljaj jela će vam se drastično promijeniti ukoliko uz njega izaberete i odgovarajuće vino
1. Aperativ – Kao početak cijele priče izaberite bijela suha i jaka vina ili suhi pjenušac, pa su najbolji izbor graševina, pinot bijeli, sherry, porto, bermet ili prošek.
2. Predjela – Odlično idu suha bijela vina i suha roze vina. Predlažu se graševina, pinot bijeli i sivi, kraljevina, cabarnet sauvignon roze…
3. Svijetlo meso – Pravilo je da uz svijetlo meso idu bijela, a uz tamno crna vina. U ovom slučaju izaberite graševinu, pinot bijeli, chardonnay, kraljevinu…
4. Tamno meso – Nećete pogriješiti s crnim i roze vinima poput frankovke, zweigleta, pinota crnog, terana, caribnana.
5. Meso s roštilja i gradela – Idu uz odležana bijela, roze i crna vina kao graševina, kraljevina, pinot bijeli i sivi, malvazija, rajnski rizling, chardonnay…
6. Bijela riba – Odlično je nadopunjuju odležan bijela suha vina pa će pun pogodak biti rajnski rizling, malvazija, vugava, pinot bijeli, graševina.
7. Plava riba – Uz plavu ribu pak idu odležana bijela , lagana crna, roze i opal vina, stoga se predlažu pinot bijeli i sivi, malvazija, frankovka, carignan, graševina, granache…
8. Riba s roštilja i gradela – Kako je riječ o „jačoj“ ribi idu i jača bijela i crna vina. Nećete pogriješiti ukoliko izaberete pinot bijeli i sivi, graševina, chardonnay, cabarnet sauvignon, pinot crni, merlot…
9. Divljač – Uz divljač idu jaka crna vina poput merlota, plavca malog i barik vina.
10. Desert – Mnogi ne vole piti vino uz kolače, ali ukoliko ste od onih kojima čašica prija uz sve izaberite aromantična polusuha i slatka vina ili slatka pjenušava vina, kao što su traminac polusuhi, muškat otonel polusuhi, muškat slatki, muškat suhi poluslatki, chardonay poluslatki, prošek…
No comments