Koja vina idu uz koje jelo?

0

Većina nas koristi isto vino za sve prilike, ali doživljaj jela će vam se drastično promijeniti ukoliko uz njega izaberete i odgovarajuće vino

 

1. Aperativ – Kao početak cijele priče izaberite bijela suha i jaka vina ili suhi pjenušac, pa su najbolji izbor graševina, pinot bijeli, sherry, porto, bermet ili prošek.

2. Predjela – Odlično idu suha bijela vina i suha roze vina. Predlažu se graševina, pinot bijeli i sivi, kraljevina, cabarnet sauvignon roze…

3. Svijetlo meso – Pravilo je da uz svijetlo meso idu bijela, a uz tamno crna vina. U ovom slučaju izaberite graševinu, pinot bijeli, chardonnay, kraljevinu…

4. Tamno meso – Nećete pogriješiti s crnim i roze vinima poput frankovke, zweigleta, pinota crnog, terana, caribnana.

5. Meso s roštilja i gradela – Idu uz odležana bijela, roze i crna vina kao graševina, kraljevina, pinot bijeli i sivi, malvazija, rajnski rizling, chardonnay…

6. Bijela riba – Odlično je nadopunjuju odležan bijela suha vina pa će pun pogodak biti rajnski rizling, malvazija, vugava, pinot bijeli, graševina.

7. Plava riba – Uz plavu ribu pak idu odležana bijela , lagana crna, roze i opal vina, stoga se predlažu pinot bijeli i sivi, malvazija, frankovka, carignan, graševina, granache…

8. Riba s roštilja i gradela – Kako je riječ o „jačoj“ ribi idu i jača bijela i crna vina. Nećete pogriješiti ukoliko izaberete pinot bijeli i sivi, graševina, chardonnay, cabarnet sauvignon, pinot crni, merlot…

9. Divljač – Uz divljač idu jaka crna vina poput merlota, plavca malog i barik vina.

10. Desert – Mnogi ne vole piti vino uz kolače, ali ukoliko ste od onih kojima čašica prija uz sve izaberite aromantična polusuha i slatka vina ili slatka pjenušava vina, kao što su traminac polusuhi, muškat otonel polusuhi, muškat slatki, muškat suhi poluslatki, chardonay poluslatki, prošek…

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments