Premda se Hrvati na ljestvici najvećih pivopija nalaze na visokom 10. mjestu među svim narodima svijeta, guštamo u jako malom broju različitih piva. I kada je riječ o okusima i kvaliteti, na našem tržištu dostupna su većinom jeftinija, komercijalna piva, dok se ona kvalitetnija, koja se bez srama mogu poslužiti i uz luksuzni ručak, rijetko gdje mogu kupiti, a još rjeđe naručiti negdje u restoranu.
No, kako biste što bolje mogli uživati u pivu ma kakvo ono bilo, zasigurno će pomoći savjeti jedinog hrvatskog sommeliera za pivo, Domagoja Jakopovića Ribafisha, koji je ujedno i glasnogovornik hrvatskog Društva ljubitelja piva.
SVIJETLO PIVO
Piti ohlađeno na temperaturi od 5 do 9 stupnjeva Celzijevih iz visoke čaše ili krigle. Pristaje uz svjetliju hranu kao što je piletina i slično, a ide i uz grickalice i sendviče. Pristaje i uz jaču hranu ako se ne želi nadvladati okus hrane (ćevapi s lukom). Točiti uz stijenku čaše.
TAMNO PIVO
Piti ohlađeno na temperaturi od 5 do 9 stupnjeva iz male čaše u obliku boba, no može i iz krigle. Riječ je o jačem pivu koje savršeno pristaje uz gulaše, divljač, jaču začinjenu hranu, ali može se piti i uz čokoladu i deserte. Točiti uz stijenku čaše.
SPECIJALNO PIVO
Piti ohlađeno na temperaturi od 8 do 13 Celzijevih stupnjeva, i to najbolje iz tulipan čaše, no može i iz široke čaše. Riječ je o jačem pivu s više od 6 posto alkohola pa se takvo pivo pije samo za sebe kao aperitiv ili desert, a toči se uz stijenku čaše
VOĆNO PIVO
Piti ohlađeno na temperaturi od 5 do 9 stupnjeva iz čaše za pjenušac. Najbolje ga je piti uz deserte, čokoladu ili kekse, dobro pristaje i uz cigaretu. Voćno pivo se iz boce u čašu toči pod kutem, kao da je na satu 10 i 10. Posebno ga vole žene
PŠENIČNO PIVO
Piti ohlađeno na temperaturi od 5 do 9 stupnjeva i iz visoke čaše, najbolje na vrhu zavinute. Piti uz sireve, lagane kolače i pite. Toči se tako da se natoči 80 posto, i to polako, a onda se promućka zbog taloga pa se pjenica utoči naglo.
Izvor: vecernji.hr
No comments