Najprodavanija piva na svijetu

0

Lista najprodavanijih piva na svijetu će vas prilično iznenaditi jer se na njoj nalaze i neka nama prilično nepoznata piva

 

Brahma

10. BRAHMA

Znamo da se Brazilci znaju zabavljati, a uz dobru zabavu ide i pivo. Unatoč prisustvu mnogih jakih svjetskih brendova (Budweiser prije svih), Brazilci su odani svojim nacionalnim proizvodima, a jedan od njih je i Brahma, pivo koje u reklamnim kampanjama koristi usluge jakih imena poput Madonne, Jennifer Lopez i Megan Fox, pogotovo u vrijeme karnevala u Riju.

 

Coors

9. COORS LIGHT

Suprotno mišljenju mnogih, Light u imenu ovog piva se ne odnosi na postotak alkohola, već na nutricijske količine. Nastao 1978. godine, Coors Light se probio na drugo mjesto najprodavanijih piva u SAD-u, a najviše se trudi povezati sa sportom. Coors Light je tako službeno pivo NASCAR-a i jedan d sponzora NHL-a i UFC-a.

 

Heineken

8. HEINEKEN

Jedno od najpopularnijih piva u Europi nalazi se tek na osmom mjestu, zahvaljujući tome što nije toliko prisutno na tržištima Južne i Sjeverne Amerike. Međutim, upravo na tim tržištima je nizozemsko pivo zabilježilo porast u prodaji od 7%, pa bi, ako se trend nastavi, Heineken mogao nastaviti svoj put prema vrhu.

 

Skol

7. SKOL

Unatoč svim marketinškim pokušajima Brahme, prvo mjesto (sa čak 30% udjela na tržištu) u Brazilu ipak drži Skol. Pivo, koje se pojavilo prvi put 1960. godine je izuzetno popularno i u Africi, dok u Europi jednostavno nije prošlo. Licencu je bio otkupio Carlsberg, ali je nakon što Skola nije uspio probiti na tržište, zaustavio je pogon 2011. godine.

 

Corona

6. CORONA EXTRA

Meksički ponos je ne samo najprodavanije pivo u Meksiku, već je i najprodavanije uvozno pivo u SAD-u, te najpopularnije meksičko pivo u svijetu koje iz godine u godinu bilježi porast u prodaji. Od malene pivovare osnovane 1925. godine, Corona Extra je prerasla u pivo koje se prodaje u 170 država širom svijeta, uključujući i Hrvatsku.

 

BudLight

5. BUD LIGHT

Prije 32 godine na tržištu se pojavio Budweiser Light, pivo koje je u međuvremenu postalo Bud Light, i pivo koje je postalo drugo najpopularnije pivo u SAD-u. U međuvremenu je Bud Light proširio i paletu proizvoda pa se tako nudi Bud Light Platinum koji je slađi od standardne inačice, te Bud Light s različitim okusima, poput npr. Bud Light Lime ili Bud Light Starwberry.

 

Yanjing

4. YANJING BEER

Naravno da nikada niste čuli za ovo pivo, ali s obzirom da u ogromnoj državi poput Kine drži 11% tržišta (čak 85% u Pekingu) ne čudi da se nalazi ovako visoko na listi. Yanjing Beer, poznat i kao Beijing Beer, upravo zbog udjela prodaje u Pekingu, je bilo službeno pivo Olimpijskih igara 2008. godine, a trenutno zapošljava čak 20.000 radnika!

 

Budweiser

3. BUDWEISER

Iako nije najprodavanije pivo na svijetu Budweiser je jedno od najprepoznatljivjih imena u svijetu. Zahvaljujući tome što je najprodavanije pivo u SAD-u, te sve većem udjelu prodaje na velikim tržištima poput Brazila i Kine, Budweiser iz godine u godinu napreduje na listi najprodavanijih piva u svijetu. Budweiser je trenutno prodaje u 85 zemalja svijeta.

 

Tsingtao

2. TSINGTAO

Ovo kinesko pivo se prvi put pojavilo 1904. godine na jednom od kung-fu turnira, a od tada je naraslo na velikog igrača koji drži 14% kineskog tržišta. Ali, iako u Kini nije igrač broj jedan, jest u svijetu gdje je najprodavanije kinesko pivo. Tsingtao, koji je do ranih 90-tih bio u vlasništvu države, je s izvozom počeo 1954. godine.

 

Snow

1. SNOW BEER

Iako je relativno mlado, prvi put je proizvedeno 1993. godine, „snježno pivo“  zahvaljujući enormnoj prodaji u Kini (gdje je jedan od najpoznatijih brendova) već drugu godinu za redom drži titulu najprodavanijeg pivskog brenda! Snow još nije poznat van granica Kine, unatoč tome što drži broj jedan, a proizvodi se u preko 80 pivovara širom Kine.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

5 najvećih genocida u povijesti

Milijuni ljudi izgubili su živote u genocidima koji su nastali kao plod mržnje, donosimo vam pet najstrašnijih   „Kako je većina Armenaca umrla u prisilnim ...