Bikini: 5 stvari koje biste trebali znati

0

Kada je prije 66 godina Reard „izumio“ bikini nitko nije vjerovao da će danas plaže biti nezamislive bez njega

 

1. BIKINI JE IZUMIO AUTOMEHNIČAR

Za moderni bikini možemo zahvaliti francuskom automehaničaru Louisu Reardu koji je 1946. godine radio u butiku donjeg rublja u Parizu kojeg je držala njegova majka. Reard je jednostavno iskidao majčin jednodjelni kostim te ga je počeo reklamirati kao „najmanji kupaći kostim ikada“. Njegova ideja je bila u tome da žene žele potamniti na što većoj površini tijela.

Međutim, Reard je imao problem pronaći djevojku koja će ga nositi za reklame. Na kraju je angažirao Micheline Bernardini, striptizetu koja ga je predstavila 5. srpnja 1946. na javnom bazenu u Parisu. Bikini je bilo hit, pogotov među muškarcima, pa je Bernardini dobila 50.000 pisama podrške.

 

2. IME JE DOBIO PREMA ATOLU

Reard je svojem novom izumu dao ime Bikini prema atolu u Južnom Pacifiku, poznatom po nuklearnim pokusima koji su se tu održavali. U to vrijeme pokusi su tek bili najavljeni i trebali su se održati krajem ljeta te godine, biilo je to 1946. godine, dakle samo godinu dana nakon što je razorno oružje bačeno na Japan.

Francuz je ime izabrao jer je smatrao da će njegov novi kupaći kostim imati isti efekt kao i nuklearno oružje. I bio je potpuno u pravu, zamisliti današnji život bez bikinija je nemoguće.

 

3. PRETEČA BIKINIJA SE POJAVLJIVALA U ANTICI

Arheolozi su u iskopinama Pompeia pronašla dva kipa Božice Venere u dvodjelnom kostimu, oba kipa su pronađena u Casa della Venere.

Prvi crteži žena u odjeći, koja može proći kao današnji bikini, sežu u 4. stoljeće. U vrijeme Dioklecijana, nepoznati autor je na zidu Villa Romana del Casale u Siciliji, naslikao nešto što je danas poznato pod nazivom „Bikini djevojke“. Na slici 10 djevojaka vježba u dvodjelnoj odjeći.

 

4. BRIGITTE BARDOT JE NAJZASLUŽNIJA ZA PROBOJ BIKINIJA

Cijela se lančana reakcija dogodila kada je prelijepa Brigitte Bardot 1953. slikana u bikiniju na plaži za vrijeme filmskog festivala u Cannesu. Popularnost bikinija u Europi je nakon toga drastično porasla te je i u SAD-u počela potražnja za dvodjelnim kostimom. Zahvaljujući Bardot, Saint-Tropez je postao glavni grad bikinija u svijetu te jedna od najatraktivnijih svjetskih turističkih atrakcija. I ne samo da je nakon objave slika porasla populanost bikinija i Saint-Tropeza već i filmskog festivala u Cannesu!

 

5. BIKINI JOŠ UVIJEK IZAZIZVA KONTROVERZE

Poznat je slučaj jednog francuskog gradića koji je prije nekoliko godina zakonom zabranio debelim ženama da na plaži nose bikini, i koji je podigao puno prašine ali je unatoč tome zakon ostao na snazi. Od prošle godine u Barceloni je dozvoljeno nošenje bikinija samo na plaži.

Najviše kontroverzi je ipak vezano za izbore ljepote. Najgore je prošla Miss Afganistana na izboru Miss Earth 2003. godine. Vida Samadzai, rođena u Afganistanu, odgojena u SAD-u, s prebivalištem u Indiji se na izboru pojavila u sramotno smiješnom bikiniju u stilu 70-tih koji je više skrivao nego otkrivao. Unatoč tome zaradila je zgražanje afganistanske javnosti a osudila ju je čak i ministrica u Vladi Afganistana. Vrhovni sud te zemlje je zabranio bilo kakve izbore ljepote u Afganistanu a Samadzi je zabranjeno da predstavlja njihovu zemlju u bilo kakvim budućim izborima i javnim nastupima. Naravno, Samadzi je konstatnto dobijala prijetnje smrću pa je bila i pod FBI-jevim nadzorom puna tri mjeseca.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Kako kupovati polovni automobil

Ukoliko ste se odlučili na kupnju polovnog automobila potrebno je pripaziti na nekoliko stvari   Zbog krize je tržište novih automobila u Hrvatskoj u odnosu ...