Atentat na Kennedyja: Teorije zavjere

0

Nakon 50 godina ubojstvo Johna Fitzgeralda Kennedyja je još uvijek obavijeno velom tajni

 

„Johnsonova ljubavnica Madeleine Brown je također kasnije bacila sumnju na Johnsona tvrdeći da je večer prije atentata kasno došao u njezin stan sa sastanka te da je tad rekao – Kennedy me više nikada neće osramotiti. To nije prijetnja, to je obećanje!“

 

Ovaj mjesec, točnije 22., će se obilježiti 50 godina od atentata u kojem je život u Dallasu izgubio 35. predsjednik SAD-a John F. Kennedy. Pola stoljeća kasnije o atentatu, i tome tko stoji iza njega, se zna gotovo jednako kao i nakon samog šokantnog trenutka. Čak 80% Amerikanaca smatra da službeno objašnjenje o tome da je ubojica bio Lee Harvey Oswald, i da je djelovao sam, jednostavno ne stoji, te da je puno toga zataškano. O ubojstvu i razlozima zbog kojih je do njega došlo postoji cijeli niz teorija, a mi vam donosimo najveće teorije zavjere od kojih većina ima i prilično uvjerljive argumente. Koja je od njih istina, gotovo sigurno se nikada neće saznati.

 

VIŠE STRIJELACA

Prema Warrenovoj komisiji, na Kennedyja su ispaljena tri hica, jedan je pogodio Kennedyja u vrat, drugi (smrtonosni) u glavu dok je treći ranio guvernera Connalyja. Zaključeno je da su sva tri metka ispaljena s prozora na šestom katu zgrade teksaške školske knjižnice, i to u razmaku od 4,8 do maksimalno sedam sekundi. Sve to bilo je sumnjivo pojedinim stručnjacima koji su tvrdili da Lee Harvey Oswald, osumnjičeni za ubojstvo, nije mogao ispaliti tri hica tako brzo već da je u atentatu sudjelovao veći broj strijelaca. Guverner Connoly je pred Warrenovom komisijom svjedočio da je odmah pomislio da je pucalo više strijelaca ili netko s automatskom puškom.

U prilog ovoj već naširoko prihvaćenoj teoriji zavjere idu i svjedočanstva stanovnika Dallasa, od kojih su neki tvrdili da su čuli više od tri hica, dok mnogi svjedoče o misterioznom čovjeku viđenom kraj drvene ograde Dealey Plaze. Mnogi svjedoci su, navodno, kasnije zastrašivani da promijene iskaz, ili im je komisija sama mijenjala iskaze kako bi bili u prilog teoriji o jednom strijelcu. Zanimljivo, Joe Molina, zaposlenik u knjižnici je prvo zastrašivan, a kasnije je čak i dobio otkaz na poslu!

 

CIA

Većina teoretičara se slaže u jednome – iza ubojstva najmlađeg američkog predsjednika stoji Vlada, a mnogi naginju prema CIA-i. Brojna zastrašivanja svjedoka i ljudi koji su izvještavali o atentatu potvrđuju sumnju da je neka od vladinih agencija na neki način umiješana u atentat, a da bi baš CIA mogla biti „zaslužna“, teoretičari zavjere će naći u glasini da je okrivljeni Lee Harvey Oswald navodno bio povezan sa državnom agencijom. Gaeton Fonzi, jedan od istražitelja atentata, tvrdio je da je vršen pritisak na istražitelje da ne gledaju vezu između CIA-e i Oswalda, a prema Fonziju, CIA-in agent pseudonima Maurice Bishop je zajedno s Oswaldom, malo prija atentata, bio u kontaktu s anti-Castro kubanskom grupom.

John M. Newman, bivši američki vojni obavještajac  je 1995. godine javno izašao s tvrdnjom da je CIA znala da je Oswald predstavljao ozbiljnu prijetnju za život američkog predsjednika, ali nije poduzela ništa kako bi zaštitila prvog čovjeka države. Newman je također ustvrdio da su i FBI i CIA uništili ili promijenili dobar dio spisa prije i nakon atentata. Prema njemu, iza svega je stajao Allen Dulles, bivši direktor CIA-e kojega je Kennedy otpustio zbog propasti akcije iskrcavanja u Zaljevu svinja.

 

KUBANSKI ISELJENICI

Nakon što je kubanska revolucija 1959. godine dovela Fidela Castra na vlast, jedan dio Kubanaca je prebjegao u SAD. Dobar dio njih se nadao da će SAD pomoći u zbacivanju Castra s vlasti te da će se nakon toga vratiti svojim domovima. Međutim, nakon katastrofe s iskrcavanjem u Zaljevu svinja popularnost JFK-a među Kubancima je drastično pala, pa su mu čak i otvoreno počeli prijetiti. Zabilježeno je da je jedan od članova anti-Castro grupe, Nestor Castellanos, na sastanku s članovima militantne skupine desničara, mjesec dana prije atentata, javno zaprijetio predsjedniku da ga očekuje pakao kada dođe u Dallas.

Istraživački novinarka Joan Didion je, pišući o kubanskim doseljenicima u Miamiju, intervjuirala Maritu Lorenz, koja je tvrdila da je kubanski iseljenik Guillermo Novo zajedno s Oswaldom i Frankom Sturgisom unosio oružje u jedan hotel u Dallasu, nekoliko dana prije atentata. Warrenova komisija nije uzela ovo svjedočanstvo u obzir već je zaključila da anti-Castro grupa nije izvršila atentat, ali da postoje naznake da su možda neki pojedinci iz grupe mogli biti umiješani u atentat.

 

KUBA

Fidel Castro i komunizam na vratima SAD-a su bili velika „prijetnja“ za SAD-a, pa je CIA pokušala niz atentata na heroja kubanskog naroda, ali niti jedan nije uspio. Prvi takav plan se pojavio u kolovozu 1960. godine za vrijeme Eisnehowera, a planovi su se nastavili i za vrijeme Kennedyja.

Kada su vidjeli da atentat na Castra neće uspjeti Amerkianci su se prebacili na sponzoriranje manjih gerilskih skupina anti-Casto grupe, koji bi se po noći brzim commando brodovima prebacili na Kubu, izvršili diverziju i nestali prije nego što bi ih otkrili. U noći prije atentata Clara Booth Luce, supruga izdavača Henryja Lucea, je dobila poziv od jednog od vođa commando skupine koji ju je upozorio na jedno otkriće. Prema čovjeku koji se predstavio kao Julio Fernandez, njegova se skupina trebala sastati s Oswaldom koji im je ponudio pomoć u atentatu na Castra. Međutim, članovi anti-Castro skupine su otkrili da je Oswald komunist koji radi u dosluhu s kubanskim obavještajcima, te da je već preko Meksika stigao u Dallas. Fernandez je navodno Clari Booth Luce rekao da znaju da je kubanski tim s Oswaldom na čelu u SAD-u s namjerom da učine nešto veliko, ali u tom trenutku nisu znali što. Luce je rekla Fernandezu da da informacije FBI-u, a i sama je slučaj prijavila Warrenovoj komisiji koja nije našla nikakve dokaze koje su išle u prilog ovoj tvrdnji.

Sam Castro je uvijek čvrsto odbijao ikakve insinuacije da on stoji iza ubojstva, tvrdeći da bi to bilo političko samoubojstvo njegovoj zemlji.

 

MAFIJA

Povezanost CIA-e s mafijom i nije tolika tajna, a u spisima otkrivenima 2007. otkriva se da je CIA 1960. godine regrutirala bivšeg FBI agenta Roberta Maheua da ostvari kontakt s pripadnikom mafije iz Chicaga Johnnyjem Rosellijem, te da mu ponudi 150.000 dolara za ubojstvo Fidela Castra. Roselli je odbio ali ga je upoznao sa Samom Giancanom, šefom mafije na Floridi, te Santom Trafficanteom, najmoćnijim kubanskim mafijašem koji je nakon kubanske revolucije prebjegao u Miami. Bili su to počeci veze CIA-e i mafije, čije su neke obitelji, kako je kasnije ustvrdio Bill Bonanno (sin mafijaša Josepha Bonanna), bile usko vezano s anti-Castro grupama.

Kako je nezadovoljstvo Kennedyjevim odnosom prema Kubi raslo, tako su i anti-Castro grupe tražile rješenje, pa su mnogi uvjereni da iza ubojstva Kennedyja stoje CIA, anit-Castro grupe ali i mafijaši. Sam Bonanno je bio uvjeren u to nakon što je Jack Ruby ubio Oswalda, a Ruby je bio poznat suradnik čikaškog mafijaša Sama Giancanea. U svojoj knjizi autor David Scheim iznosi dokaze o povećanju broja poziva Jacka Rubyja prema suradnicima mafijaša Carlosa Marcella i Santa Trafficantea u mjesecima prije atentata. Mafijašima  je posebno smetao najavljeni rat organiziranom kriminalu od strane državnog tužitelja Roberta Kennedyja i samog Johna, što ih je posebno bolilo jer su, navodno, usko radili s njihovom ocem Josephom Kennedyjem na izboru JFK-a za predsjednika!

 

KGB

Sasvim logično, Sovjetski savez i KGB su brzo postali osumnjičeni za ubojstvo predsjednika Kennedyja. Godinu dana ranije tadašnji SSSR je doživio svojevrsno međunarodno poniženje u kubanskoj raketnoj krizi, pa je sam Nikita Khrushchev osumnjičen da je dao naređenje. Ipak, ako su tadašnji Sovjeti to uradili, tada je KGB bio taj koji se krio iza atentata.

Oswald je bio komunist, njegova supruga je bila Ruskinja, a sam Oswald je često putovao u SSSR. Također, u svojoj domovini se često nalazio sa sovjetskim diplomatima. Prema jednoj teoriji Oswald čak nije bio ni svjestan da je izvršio atentat jer je bio „programiran“ – KGB mu je isprao mozak!

Da su Sovjeti bili umiješani u ubojstvo potvrdio je i jedan od najvažnijih obavještajaca Istočnog bloka Rumunj Ion Mihai Pacepa koji je otkrio podatak da mu je bivši rumunjski diktator Nicolae Ceausecu otkrio da Kremlin stoji iza 10 ubojstava i pokušaja ubojstava lidera zemalja. Na listi su se tako našli Mađari Laszlo Rajk i Imre Nagy, Rumunji Lucretiu Patrascanu i Gheorghiu-Dej, Čeh Rudolf Slansky, Talijan Palmiro Togliatti, iranski šah, ali i JFK.  

 

KRAĐA TIJELA

Ako je postojalo više strijelaca, tada bi ulazne rane to najbolje pokazale i uvjeravanje da je postojao samo jedan strijelac bi pala u vodu. Dakle, nešto je trebalo napraviti u vezi toga. Eto još jedne stvari u kojem je intervenirala Vlada. Prema Davidu Liftonu, koji je do teorije došao proučavajući intverju Komiteta s poručnikom Richardom Lipseyem, tijelo Kennedyja je na letu Air Force One iz Dallasa prema Washingtonu prebačeno u drugi lijes koji je daleko od očiju javnosti helikopterom prebačen na tajnu lokaciju gdje su stručnjaci „obrađivali“ Kennedyjevo tijelo kako bi sakrili dokaze o više strijelaca.

Laboratorijski tehničar Paul O’Connor, koji je imao priliku vidjeti tijelo Kennedyja je također pristalica ove teorije. O’Connor tvrdi da je u trenutku kada je vidio Kennedyjevo tijelo predsjedniku bio izvađen mozak! Istraživač David Wrone pak tvrdi suprotno, ističući da je predsjednikov lijes u zrakoplovu cijelo vrijeme bio čvrsto vezan radi turbulencija, kao i dobro čuvan, te da predsjednikovo tijelo nitko nije mogao dirati.

 

LYNDON B. JOHNSON

Nema sumnje da bi LJB dobio jako puno ubojstvom predsjednika, jer bi kao potpredsjednik automatski postao prvi čovjek SAD-a. Također, govorilo se da je Johnson mrzio Kennedyja te se bojao da će se JFK na idućim predsjedničkim izborima, koji su se trebali održati godinu dana kasnije, odreći njegovih usluga te za potpredsjednika uzeti nekoga drugog.  Johnsona, kojega inače 20% Amerikanaca i danas drži glavnim dirigentom atentata, u svojoj je knjizi prvi optužio Joachim Joesten 1968. godine, tvrdeći da se udružio s CIA-om, FBI-jem i Tajnom službom.

Istraživač Barr McClellan također optužuje LBJ-a, ali kao njegove suradnike optužuje naftne magnate Clinta Murchisona i H. L. Hunta  koji su navodno platili ubojstvo. Zakon o naftnom poslovanju, koji je Kennedy htio promijeniti, Johnson za svoje vladavine nije promijenio pa su naftne kompanije zahvaljujući tome zaradile stotine milijuna dolara.

Johnsonova ljubavnica Madeleine Brown je također kasnije bacila sumnju na Johnsona tvrdeći da je večer prije atentata kasno došao u njezin stan sa sastanka na kojem su, kako tvrdi bili H. L. Hunt, neki predstavnici FBI-a, mafije, pa čak i Richard Nixon. Johnson joj je tad rekao „Kennedy me više nikada neće osramotiti. To nije prijetnja, to je obećanje!“

 

NLO

Kakvi bi teoritičari zavjere bili kada ne bi osumnjičili i NLO! Ipak, da ne bi brzali sa zaključcima, za ubojstvo predsjednika nisu krivi vanzemaljci već njegovo zanimanje za iste. Naime, prije dvije godine na svjetlost dana su izašla dva dopisa, a u jednom od njih, poslanom CIA-i 10 dana prije atentata Kennedy traži da mu se dostave visoko povjerljivi spisi o NLO-ima. U drugom, Kennedy piše direktoru NASA-e, o svojoj namjeri da se SAD udruži sa Sovjetima u istraživanju svemira. Do ovih dopisa je došao novinar istraživač William Lester kada je istraživao za svoju knjigu A Celebration of Freedom: JFK and the New Frontier. Prema Lesteru, Kennedy se bojao da će Sovjeti NLO-e nad njihovim teoritorijem doživjeti kao američku novu tehnologiju i kao mogući američki napad.

Ulje na vatru dodao je lovac na NLO-e Timothy Cooper koji je, zahvaljujući anonimnom agentu CIA-e došao u posjed CIA-inog unutarnjeg dopisa u kojem se izražava zabrinutost zbog Lancerovog (predsjednikovo kodno ime) zahtjeva za podacimo o NLO-ima. Dalje se nastavlja da se hitno odluči što će se postupiti jer je akcija od kritične važnosti za agenciju! Je li Kennedy mogao biti ubijen zbog toga?

 

VOJNA INDUSTRIJA

U svom oproštajnom govoru, tadašnji predsjednik Dwight D. Eisenhower je upozorio na rastući utjecaj vojne industrije, te je pozvao buduće predsjednike i kongresnike da ozbiljno shvate njihovu moć, te da oružje nikada ne bi trebalo ugrožavati demokraciju. Je li moguće da je baš vojna industrija kriva za smrt omiljenog američkog predsjednika?

Bivši senator Ralph Yarborough je 1991. godine izjavio da najkrvavijeg razdoblja rata u Vijetnamu ne bi bilo da je Kennedy ostao živ, dok je Jamess Douglass u svojoj knjizi došao do zaključka da je JFK imao namjeru okončati ne samo rat u Vijetnamu, nego i Hladni rat, te ostvariti mir sa SSSR-om. CIA, Pentagon i cijela vojna industrija koja je itekako zarađivala na ratu i općem naoružavanju, jednostavno nisu htjeli takvog čovjeka na mjestu vođe.

Oliver Stone je u svom filmu JFK također istražio mogućnost da iza svega stoji vojna industrija, pa je čak i njegov lik Mr. X, utemeljen navodno na Chief of Special Operations Fletcheru Proutyju, atentat na Kennedyja nazvao pokušajem državnog udara.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments