Veliki je broj muškaraca koji piju i vole vino, ali velika je razlika između onih koji ga samo piju i oni koji svakim nepcem uživaju u njegovim čarima. Ukoliko ste među onima koji bi voljeli otkriti sve tajne vina, prvi i osnovni korak je naučiti pravilno ga degustirati.
Ali, zapamtite najvažniju stvar u svemu – degustacija vina bi trebala biti zabava. Nemojte se previše opterećivati hoćete li prepoznati pravo kvalitetno vino ili ne. Ovdje je riječ o tome da razmišljate o vinu onako kako ga vi doživljavate. Baš kao i kod filmova, vi ne morate doživjeti neki film kao i profesionalni kritičar, tako i s vinom. Može vam se svidjeti neko vino koje se možda stručnjacima i neće svidjeti. Nema veze, važno je samo da vi shvatite kako doživljavate vino koje ste već provali, i da ga svojim osjetima doživite u potpunosti.
Vizualno proučite vino. Za degustacije se koriste prozirne čaše baš zato da bi se vino prvo dobro vizualno proučilo. Dobro pogledajte boju i bistroću. Bijela vina trebaju imati boju od nijanse svijetle slame do duboke zlatne, dok crvena od nijanse crvene cigle, pa do skoro modro ljubičaste boje šljive.
Zavrtite vino u čaši. Važno je istaknuti da vino trebate zavrtiti, a ne pošteno izmućkati i izmiješati. Nježnim pokretima zavrtite vino u čaši kako bi se pomiješao kisik s vinom što otvara aromu vina. Ukoliko je vino jače, odnosno ima više alkohola, ostavit će deblje tragove na stjenkama čaše-
Pomirišite vino. Vrtnja je oslobodila aromu i mirise pa je vrijeme da vio i pomirišete. Uradite to tako da prvo primaknete čašu na nekoliko centimetara od nosa, a nakon toga stavite nos iznad čaše. Nemojte zabijati nos u čašu nego iznad čaše i pričekajte nekoliko sekundi da dobro osjetite miris. Kvalitetna bijela i crna vina će vas podsjećati na voćne ukuse, od lubenice, krušaka i bresaka, do borovnice, trešnju ili višnje. Ukoliko je vino stajalo u bačvi možete osjetiti i vaniliju, cedrovinu ili cimet.
Uzmite gutljaj vina u usta. Vrijeme je za ispitivanje arome, stoga uzmite gutljaj vina ali nemojte gutati. Pređite vinom preko svih dijelova jezika jer različiti dijelovi jezika osjećaju različite ukuse. Bijela vina najčešće uspoređujemo s kruškom, jabukom ili ananasom, a crna s višnjama, šljivama i bobicama. Uzmite si vremena i dobro proučite kakve okuse vam pruža vino koje degustirate.
Progutajte vino. I na kraju vrijeme je da vino prođe i kroz ostatak usta. Kakav je ukupan osjećaj o teksturi vina? Da li vino ima tijelo i strukturu? Da li su komponente dobro uravnotežene i zanimljive? Da li vino prijatno golica sve dijelove usta i zavodi vaše nepce, ili se zadržava samo na pojedinim dijelovima jezika? Vino ne bi trebalo nakon prvog kontakta gubiti utisak na vas, nego bi vas trebalo dalje zavoditi i oduševljavati. Užitak u vinu bi trebao biti potpun. I samo najbolja vina će proći baš svaki test.
No comments