Zašto vjenčani prsten nosimo na lijevoj ruci?

0

Pogled na lijevi prstenjak mnogima će otkriti jeste li u braku. Ali zašto vjenčani prsten stavljamo baš na prstenjak lijeve ruke?

U srednjem vijeku bilo je iznimno opasno biti lijevak. Vjerovalo se da su lijevaci opsjednuti, a tijekom španjolske inkvizicije, ljevaci su bili ti koji su češće mučeni i ubijani.

Ipak, stavljanje prstena na ruku kao simbol vječne ljubavi i povezanosti između dvoje ljubavnika seže do drevnih Egipćana. Oni su nosili vjenčani prsten na prstenjaku lijeve ruke, jer su vjerovali da upravo kroz prstenjak prolazi vena koja vodi direktno u ljudsko srce, prikladnog imena „vena ljubavi“. Tu su tezu “utemeljili” kasnije i Rimljani.

Prema kineskoj mudrosti svi prsti na rukama imaju određenu simboliku. Palci simboliziraju roditelje, kažiprsti braću i sestre dok s druge strane, srednji prst predstavlja samu osobu, svojeg vlasnika. Mali prst simbolizira djecu, a prstenjak, koji je predmet ove rasprave, predstavlja partnera s kojim će određena osoba provesti život.

Stavite svaki prst jedan uz drugog, a zatim presavinite srednji prst na obje ruke. Pokušajte razdvojiti parove svojih prstiju. Svi se mogu razdvojiti samo prstenjaci ne. Usprkos svemu, oni ostaju spojeni. U ovome se nalazi objašnjenje za odabir prstenjaka, kao mjesta na ruci, za vjenčani prsten.

About author

Večernji

Prvi portal neke novinske kuće u Hrvatskoj stavlja naglasak na kvalitetu tekstova, točnost i pouzdanost informacija. Kliknite vecernji.hr!

No comments

Što tetovaža govori o vama?

Stručnjaci smatraju da na osnovu tetovaže možete otkriti i ponešto o karakteru vlasnika   „Muškarac koji ispisuje svoju poruku\tekst na tijelu, svejedno je li riječ ...