Zašto koristiti četku za brijanje?

0

Još do prije par desetljeća brijanje je bilo nezamislivo bez četki za brijanje. Koliko je nas gledalo očeve kako četkom za brijanje nanose kremu, a neki od naših čitatelja vjerojatno nisu samo gledali, nego su tako započinjali i svoje brijanje. Modernizacija društva je donjela i modernizaciju brijanja pa su paste za brijanje zamijenile kreme koje se iz tube nanesu na prstu i potom na lice. Samim tim, četka za brijanje je otišla u zaborav.

A povijest četke za brijanje seže u 18. stoljeće kada je u Francuskoj zamijenila spužvu za razmazivanje sapuna po licu. Kasnijim razvojem četke, dobili smo četke s prirodnim i četke sa sintetičkim vlaknima, od kojih su ove prve, naravno, bile puno kvalitetnije.

Iako postoje i danas, malo tko ih koristi iako su prednosti četke u odnosu na aplikaciju rukom puno voeće. Četke prije svega stvaraju bogat sloj pjene koja podiže i omekšava lice i same dlake. Također, uporabom četke se otvaraju pore, radi se piling kože kojim se oslobađaju mrtve stanice – drugim riječima stvaraju se preduvjeti za savršeno brijanje.

Četkice za brijanje se najčešćše prave od dlake jazavaca, svinje i konja, ili od sintetičkih vlakana, a najskuplje su one ručno izrađene. One od svinjske dlake su najtvrđe, a najmekanije, ali istovremeno i najeftinije su od jazavčeve. U zavisnosti od koje je životinjske dlake četkica napravljena, takva je i njena boja. Svetlije su uglavnom od svinjske dlake, one od konjske mogu biti različitih nijansi smeđe do crne boje. Četku od dlake jazavca prepoznat ćete po tome što je šarena – dlaka je crna pri dnu, a na vrhovima bijela.

Za kraj – kako se četka za brijanje pravilno koristi? Napunite posudu toplom vodom i u nju umočite dio sa dlakama sve dok lijepo ne upije vodu. Nanesite pjenu na lice ili četku te je kružnim potezima razmažite po licu. Što duže budete prelazili preko kože, pjena će biti bogatija i omogućiti bolju zaštitu za vašu kožu. Optimalno vrijeme utrljavanja je dvadesetak sekundi.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

10 najvećih hard rock izvođača

Nemoguće je rangirati grupe poput ovih, jer svaka od njih pridonijela je hard rock glazbi i njenoj popularizaciji na neki svoj način, pa ih predstavljamo ...