Zašto je plank savršena vježba?

0

Možda to niste očekivali, ali plank je jedna od najsavršenijih vježbi za vaše tijelo – evo i zašto

 

1. Plank ojačava core. Plank djeluje na sve dijelove tijela, ali najviše na core koji mora podnijeti najveći teret kako bi tijelo zadržali u poziciji. Stoga će vaš core itekako dobro napredovati od vaše vježbe, a ako se pitate zašto bi trebali imati jak core – radi bolje stabilnosti i podrške za leđa, vrat i ramena.

2. Ne treba vam dodatna oprema. Sve što vam za ovu vježbu treba jesu dobra volja, jako malo slobodnog vremena i malo prostora na podu. Možete je raditi kod kuće, možete u u redu, možete u parku. Ne trebaju vam nikakvi utezi niti skupocjena dodatna oprema!

3. I plank ima svoje varijacije. Dosadno vam je ponavljati iznova jednu te istu pozu? Prosurfajte internetom i naći ćete nebrojene varijacije planka. Plank na strani, plank na jednoj ruci, „pila“ plank… Vjerojatno ne postoji vježba koja ima toliko varijacija kao plank!

4. Plank izgrađuje mišićave ruke. Da, mišići corea najviše profitiraju od ove vježbe, ali profitirat će i vaše ruke. Zaboravite girje i utege, ukoliko želite imati ruke u kojima će se vaša bolja polovica izgubiti izaberite plank kao svoju osnovnu vježbu.

5. Uz plank ćete imati bolje držanje. Uobičajeno je, a pogrešno, mišljenje da ćete s jako razvijenim leđima imati i dobro držanje. Razvijeni mišići vas neće ispraviti, ali plank hoće. Pri planku morate biti savršeno mirni i ispravljeni, a vježba će vam istovremeno razvijati sve mišiće pa će se i držanje s vremenom potpuno ispraviti.

6. Plank vježbe su sigurne. Rumunjsko dizanje je opasno, vježbe za leđa mogu biti opasne. Svaka vježba s uzetima ili girjama može biti opasna čak i ako je radite kako treba jer sve sve svodi na trzaje. Sa druge strane, plank je potpuno siguran, stoga – zašto riskirati ozljedu a možete ostvariti iste rezultate?

7. Uz plank možete i meditirati. Dok se sve vježbe svode na brojanje ponavljanja i serija, plank je vrlo jednostavan – stojite u poziciji sve dok mišići ne popuste. A cilj je svaki put izdržati sve više i više. Za to vrijeme, ukoliko to želite, možete i meditirati, ostvarujući na taj način dodatne koristi od vježbe!

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Olivia Wilde

Nakon rođenja sina, prelijepa glumica se vraća na velike ekrane     Oliviu Wilde je djevojka koja je postala seks simbol istog trenutka kada se ...