Zašto je dobro piti crno vino?

0

Donosimo vam osam znanstveno dokazanih razloga zašto je dobro piti čašicu-dvije crnog vina dnevno

 

1. Dokazano je da crno vino smanjuje kolesterol, ujedno u njemu povećavajući za do 20% udio HDL (dobrog) kolesterola – dakle, samim time smanjujući dio LDL-a ili kolesterola poznatog kao opasni kolesterol koji začepljuje naše krvne sudove. U konačnici se smanjuje mogućnost oboljenja od kardio vaskularnih bolesti.

2. Lječnici za zdravo srce redovno preporučavaju jedan aspirin dnevno, kako bi se spriječilo stvaranje ugruška koji može dovesti do srčanog ili moždanog udara. Istu zaštitu kao i aspirin vam može pružiti i crno vino, i to zahvaljujući polifenlou u svom sastavu.

3. Imate visoki tlak ili povećanu razinu šećera u krvi? Crno vino je tu da pomogne! Prema istraživanju objavljenom u stručnom časopisu Nutrition, resveratol u vinu je zaslužan za smanjenje glukoze, te reduciranje razina tlaka.

4. Već spomenuti resveratol može smanjiti i mogućnost oboljenja od raka, ako ćete vjerovati istraživanju na University of Virginia. Već 3-4 čaše tjedno mogu pomoći u spriječavanju najopakijih bolesti.

5. A da je resveratol vaš najveći prijatelj u vinu potvrdilo je i istraživanje objavljeno u Journal of Physiology, koje je ustvrdilo da jedna čaša crnog vina proizvodi isti učinak na vaše srce i mišiće kao i sat vježbanja u teretani!? Nakon 12 tjedana, ispijanja jedne čaše vina dnevno, ispitanici su imali povećanje do 21% u snazi mišića!

6. Sezona je gripe, viroza i prehlada, ali crno vino vam čak i tu može pomoći! Istraživanje španjolskih znanstvenika je pokazalo da više od 14 čaša crnog vina tjedno za čak 40% smanjuje mogućnost oboljenja od spomenutih bolesti. Ipak, prevelika količina vina (i bilo kojeg alkohola) vam može oslabiti imunitet.

7. Ukoliko se pije umjereno, i to uz hranu, crno vino može imati i dijetalni učinak. Crno vino, zahvaljujući antioksidasima, može usporiti probavu hrane što znači i rijeđu glad, pa samim time i rijeđi unos hrane.  Tako barem tvrdio Dr. Arthur Agatston, kardiolog i tvorac South Beach dijete.

8. Istraživanje objavljeno u The New England Journal of Medicine, a odrađeno na 12.000 muškaraca i žena u 70-tim, je pokazalo da umjereno ispijanje alkohola poboljšava rad na mozga. Oni koji su pili čašicu crnog vina dnevno su ostvarivali daleko bolje rezultate od onih koji su ga izbjegavali. Ujedno se smanjuje mogućnost oboljenja od Alzheimera i sličnih bolesti.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments