Recenzija: Vitez tame: Povratak

0

Završni dio Nolanove trilogije o čovjeku šišmišu je možda i najbolji film o Batmanu ikada snimljen

 

INFO

Premijera: 26. srpnja 2012.

Redatelj: Christopher Nolan

Uloge: Christian Bale, Anne Hathaway, Michael Caine, Morgan Freeman, Gary Oldman, Tom Hardy, Joseph Gordon-Levitt, Marion Cotillard

 

KULT FAKTOR: 9,4

Christopher Nolan imao je izuzetno težak zadatak – spašavanje Batmana. Nakon mračnog i uspješnog Burtonovog Batmana došao je Joel Schumacher i doslovno pokopao serijal o čovjeku šišmišu. Pokopao ga je toliko duboko da su mnogi mislili da za Batmana spasa više nema. A tada se zadatka uhvatio Christopher Nolan koji je svojom trilogijom, radeći sve bolje i bolje filmove Batmana podigao u neviđene visine.

Nakon što se Batman povukao iz javnosti, poslje događaja s Harvey Dentom, Gothamom vlada najmanja stopa kriminala ikada i policija nema posla. Sve će se to promjeni kada u Gotham stigne strašni Bane kojemu je cilj sijati teror te sravniti Gotham sa zemljom. Sve to natjerat će Batmana na povratak te čudnu suradnju s Catwoman.

 

GLEDLJIVOST: 9,5

Spašavanje Batmana počelo je genijalnom Nolanovom odlukom da ulogu čovjeka u kostimu da Christianu Baleu. Mnogi su se tada čudili, ali velški glumac je pokazao kao pun pogodak i definitivno je najbolji Batman ikada. Povratak Batmana počeo je s fantastičnim Batman: Početak koji je oduševio i kritiku i publiku. Usljedio je još bolji, i mračniji, Vitez tame s nevjerojatnom Ledgerovom interpretacijom Jockera a cijela trilogija se završava Vitezom tame: Povratak.

Iako se od početka suočavao se nemogućim misijama, Nolan je uspio u svemu pa tako i u ispunjavanju velikih cipela koje je ostavio Vitez Tame. Za posljednjeg Batmana bi se slobodno moglo reći čak i da je najbolji dio trilogije, a u najgorem slučaju jednak svom prethodniku. Unatoč tome što traje gotovo tri sata, doslovno svaki sekund filma će vas držati prikovanim za sjedalo. Što je najzanimljivije, film i nema toliko akcijskih scena koliko bi očekivali, ali unatoč tome napetosti ne nedostaje.

Sve što treba imati pravi filmski hit je tu – superheroj kojeg obožavate, izvrstan negativac, odlične portane uloge, prije svega Batmanov sidekick Catwoman i njezina veza s Batmanom, odlične akcijske sceme i afekti, tragedije i herojstva… Batman je definitivno jedan od najboljih filmova koje smo gledali u posljednje vrijeme

 

MUŠKOST: 9,2

Iako se i dan danas vode rasprave o Batmanovoj seksualnoj orjentaciji, nama će Batman uvijek biti njdraži superherkoj koji u onom svom kostimu i s promuklim opakim glasomizgleda totalno macho. Ono što Batmana čini više muškim od npr. Supermana nije samo kostim, nego i nedostatak supermoći, i izobilje cool gadgeta pomoću kojih se bori, skače i leti. Batmanov vozni park, koji uključuje fantastične Tumblere, ovaj put dobio je i svoju leteću verziju a Batmnov motocikl čini Harley and Davidsone chopperima za curice.

Batman se uvijek hvalio izvrsnim negativcima, zaboravite Schwarzeneggerova Mr. Freeza i ostale redikule iz Batmana i Robina, pa ni novi Batman ne zaostaje – Bane je opak, zastrašujuć i nemilosrdan a njegov izgled s maskom u nama izaziva trnce.

Nevjerojatno, ali i krhka Anne Hathaway, koju nikako nismo mogli zamisliti kao Catwoman, se izvrsno uklopila i izgleda zadivljujuće sexy i opasno.

Batman pršti od testosterona, ali za razliku od klasičnih akcijskih filmova, Batman ima i sve ostalo – uključujući i priču.

 

About author

Toni Čeović

Pokretač i urednik Kulta, ljubitelj filmova, obožavatelj U2 i veliki zaljubljenik u formulu 1

No comments

Chris Hemsworth

Australskog Apolona mnogi smatraju najuzbudljivijim novim glumcem današnjice     Do prije četiri godine, nitko van Australije nije znao tko je Chris Hemsworth. Iako je ...