Univerzalni vojnici budućnosti

0

Kako će izgledati vojnik budućnosti? Neki sustavi su već počeli ulaziti u uporabu

 

„Zanimljiv je i Physiological Status Monitoring ugrađen u odoru kojima će se u stožerima moći pratiti psihofizičko stanje svakog vojnika – puls, temperatura, krvni tlak, hidracija tijela, nivo stresa, kao i stanje preostalog streljiva!!!“

 

Svi ljubitelji akcijskih filmova sigurno su bili oduševljeni Univerzalnim vojnikom, vjerojatno najboljim filmom Jeana Claudea Van Dammea! Vojnici koji su u filmu prije 20 godina izgledali futuristički, danas postaju stvarnost. Rusi su nedavno predstavili svoj sustav koji uskoro ulazi u uporabu, Francuzi i Njemci već uvode svoje sustave, dok Amerkinaci čekaju razvoj nanotehnologije koja će im omogućiti nevjerojatne stvari, prema kojima će i Univerzalni vojnici izgledati kao obični civili s kopljima.

 

RATNIK

Čak četrdeset potpuno novih ili moderniziranih elemenata opreme, naoružanja i zaštitnog sustava ukomponirano je u ruskog Ratnika. Oklop je napravljen od zaštitnih pancirnih vlakana koja su napravljena od laganog ali neprobojnog materijala sposobnog da potpuno zaštiti vojnika od šrapnela i izravnog udara plamena. Da stvar bude bolja, dijelovi oklopa odbijaju infracrvene zrake, što znači da je vojnik nevidljiv infracrvenim nišanima! Sam oklop odnosno odijelo, kojim je pokriveno gotovo 90 posto vojnikova tijela, dizajnirano je da “diše”, odnosno da zrak izlazi van, ali vlaga ne prodire kroz njega, a vojnik ga bez prekida može nositi čak 48 sati! Kaciga sadrži i integriranu radio vezu, a neprobojna je za streljivo pješačkog naoružanja. U dijelove odjela na nogama ugrađen je GPS sustav pa vojnik, ali i njegovi nadređeni, u svakom trenutku može znati gdje se nalazi! Prednost ruskog sustava u odnosu na slične sustave zapadne proizvodnje je u tome što je lakši, a skida se i za samo nekoliko sekundi!

 

FIST

Još 2003. godine Britanci su pokrenuli program FIST (Future Integrated Soldier Technology) odnosno program opreme vojnika budućnosti, a ovaj bi sustav trebao postati operativan 2015. godine. Ukupno 35.000 sustava bi trebalo biti izrađeno u prvoj fazi kako bi se opremili vojnici britanske vojske, Marinaca i padobranaca. Namjena sustava je poboljšanje spremnosti i informiranosti vojnika na bojišnici, pa je najveća pozornost posvećena komunikaciji. Osim radio veze integrirane u kacigu kojom će moći komunicirati međusobno, ali i sa stožerom, vojnici će biti opremljeni i displayem sličnim HUD-ovima kakvi se nalaze u zrakoplovima. Tu će dobijati sve potrebne podatke, od GPS položaja, udaljenosti cilja pa do slike s nišana. Ovo posljednje je posebno važno jer će vojnik moći nišaniti i pucati iz SA80 strojnice iza ugla dok je sam vojnik skriven iza zida! Na isti način će se moći boriti i protiv tenkova LAW i Javelinom! Baš kao u igricama, pogled na siluetu drugih vojnika otrkivat će jesu li prijatelji ili neprijatelji. Sama uniforma je proizvedena od najmodernijih materijala, te će smanjivati toplinski i radarski trag vojnika, a u sebi će imati ugrađene i različite tehničke „igračke“ poput Bluetootha.

 

FELIN

Francuzi su svoj sustav FELIN počeli razvijati još 1996. godine, pa danas već i ulazi u upotrebu. Čast da ga prvi testiraju imali su pripadnici 1. pješačke regimente u okrugu Surobi, Afganistan. Baš kao i kod drugih sustava, i FELIN uključuje uniformu koja smanjuje odraze te pruža balističku zaštitu vojniku. Zanimljivost FELIN-a je da uniforma ima ugrađenu i bocu za vodu, kao i kabele za potrebno funkcioniranje elektronike. Izrađena je u standardno CCE kamuflaži francuske vojske, iako se planira nova kamuflaža slična njemačkoj i austrijskoj. Kaciga je opremljena GPS-om, radio vezom ali i posebnim naočalama za noćno kretanje i ciljanje. Oružje je standardna francuska strojnica FAMAS opremljena posebnim teleskopskim ciljnikom kojim se može ciljati po danu i noći, ali i slati podatke na dva displaya veličine 3cm2 na kacigi kako bi se moglo pucati iz zaslona. Kaciga je opremljena i kamerama kako bi stožer u svakom trenutku mogao pratiti situaciju na bojišnici.

 

IDZ

Njemački sustav IdZ (Infanterist der Zukunft) je već testiran među njemačkim vojnicima u sklopu ISAF-ove misije u Afganistanu, nakon čega je Bundeswehr naručio još 2.000 primjeraka. Posebnost IdZ-a u odnosu na druge slične sustave je u tome što cjelinu s odredom vojnika opremljenim IdZ-om čini i oklopno vozilo ATF Dingo, Mungo ESK, TPz Fuchs ili BV 206 D/S. Osim što prevozi vojnike, vozilo služi i kao skladište oružja te kao stožer koji omogućava funkcioniranje cjelokupnog sustava. Uključene u funkcioniranje mogu biti i bespilotne letjelice, te ujedno svoje podatke mogu slati na vojnikom vizor koji tako dobija još bolji uvod u stanje na bojišnici. Sva ostala oprema – termalni i noćni ciljnici, GPS sustavi, integrirana radio veza su tu.

 

FUTURE FORCE WARRIOR

Vjerojatno najsličniji Univerzalnom vojniku bi trebali biti američki vojnici opremljeni Future Force Warriorom koji bi trebao zaživjeti oko 2032. godine kada se nanotehnologija, potrebna za potpuno funkcioniranje sustava, dovoljno razvije. Radiotehnologija, GPS i HUD na kojem će se moći u svakom trenutku pogledati mapa s oznakom položaja, cilja, blizina ostalih prijetnji i prijateljskih snaga. Zanimljiv je i Physiological Status Monitoring ugrađen u odoru kojima će se u stožerima moći pratiti psihofizičko stanje svakog vojnika (puls, temperatura, krvni tlak, hidracija tijela, nivo stresa, kao i stanje preostalog streljiva!!!) – baš kao što smo gledali u filmovima! Sama odora će moći rashlađivati ili grijati vojnika, a moći će funkcionirati bez nadopune do šest dana. Ono što posebno zvuči fascinantno jest mogućnost da se odjelo samo kamuflira prema vanjskom terenu, ali će za to trebati pričekati da nanotehnologija u potpunosti zaživi. Posebna verzija, Air Warrior, je namjenjena pilotima.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments