Umri muški: 5 stvari koje biste trebali znati

0

Povodom premijere petog nastavka legendarnog serijala donosimo vam pet stvari koje bi svaki muškarac trebao znati

 

1. UMRI MUŠKI JE TREBAO BITI NASTAVAK COMMANDA

Nakon što je pogledao Pakleni toranj Roderick Thorp je odlučio napisati knjigu o njemačkom teroristu koji zauzme zgradu u Los Angelesu. Rezultat svega je knjiga Ništa ne traje vječno prema kojoj su Steven E de Souza i Jeb Stuart napisali scenarij za istoimeni film. Producenti iz Hollywooda su u svemu vidjeli odličan nastavak Schwarzeneggerovog hita Commando, ali je na kraju sve propalo jer austrijski glumac nije bio zainteresiran. U konačnici je ime preimenovano u Umri muški. Iako radnja filma prilično prati radnju njige razlika postoji u likovima. Glavni lik je Joseph Leland, rastavljeni bivši policajac, a umjesto njegove bivše supruge u zauzetom neboderu je njegova kćer. Zanimljivo, najnoviji peti dio Umri muški franšize je jedini film koji je snimljen prema originalnom scenariju!

 

2. BRUCE WILLIS NIJE BIO PRVI IZBOR ZA ULOGU JOHNA MCCLANEA

Kada je otpala ideja da film bude nastavak Commanda, McTiernan je krenuo u realizaciju novog filma naslova Umri muški. Sasvim logično, uloga je prvo ponuđena Arnoldu Schwarzeneggeru koji ju je odbio, baš kao što je odbio i ideju o nastavku Commanda. Kako su 80-tih godina postojala samo dva prava akcijska glumca idući kojemu je ponuđena uloga Johna McClanea je bio Sylvester Stallone, ali je i on odbija. Odbili su je i Burt Reynolds, Richard Gere, Harrison Ford te Mel Gibson, koji nije htio ponoviti ulogu sličnu onoj koju je igrao u Smrtonosnom oružju. Na kraju, kao tek sedmome ponuđena je Bruce Willisu, glumcu u tada popularnoj TV seriji Slučajni partneri, a ostalo je povijest.

 

3. UMRI MUŠKI JE NAJBOLJI BOŽIĆNI FILM SVIH VREMENA

Zvuči nestvarno, ali prvi Umri muški je najbolji Božićni film svih vremena iako radnja baš i nije Božićna! Tu mu laskavu titulu nije dodjelio bilo tko već čitatelji uglednog filmskog magazina Empire. Akcijski film Brucea Willisa iza sebe je ostavio prave Božićne velikane poput Čudesnog života, Božićne priče, Čuda u 34. ulici, Kako je Grinč ukrao Božić, pa čak i Sam u kući!

 

4. YIPPEE KI YAY MOTHERFUCKER JE OMILJENI FILMSKI CITAT

Kada prvi put John McClane izgovara legendarnu „Yippee Ki Yay Motherfucker“ malo je tko očekivao da će to postati jedna od najcitiranijih filmskih rečenica. Filmski magazin Premiere ju je svrstao među 100 najboljih filmskih citata! Ako ste se kao i mi pitali kako bi izgledalo da Schwarzenegger to izgovara, odgovor smo dobili u drugim Plaćenicima. Nakon što u zajedničkoj sceni Bruce Willis reče „I’ll Be Back“, Schwarzenegger odgovara s „Yippee Ki Yay Motherfucker“

 

5. UMRI MUŠKI POSTOJI I KAO STRIP

Osim kao filmska franšiza i serija igrica, Umri muški postoji i kao strip. U svibnju 2009. BOOM! Studios je najavio da će pokrenuti seriju stripova koja će služiti kao prequel filmske franšize. „Svaki akcijski heroj mora imati neki početak. Batman ima Batman Begins, James Bond ima Casino Royale, pa je red i da John McClane ima priču o svojim počecima“ u najavi su napisali u BOOM! Studios. Prvi strip Die Hard: Year One je izašao 30. rujna  2009. i prati mladića s Istočne obale kako s tek dobivenom značkom pokušava provoditi red na ulicama New York Cityja. Nakon osam brojeva serijal stripova je ugašen.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments