U k…. i primivitizam!

0

 

Boje li je se Hrvati ženskog tijela? Pitanje možda djeluje apsurdno. Zaobljeni bokovi, bujne grudi, putenost koju su toliki već stoljećima opjevali, uklesali u mramor, štovali od vremena Vilendorfske venere, mitske Inane i prelijepe Helene; ta ljepota iz nekog razloga straši naš narod. Ili u najmanju ruku izaziva prezir.  Ono što je stoljećima slavljeno, po čemu se stvarala slika božica, u današnje vrijeme se potpuno demistificira.  Obline postaju sinonim za ‘debelo’, ‘ružno’, ‘plastično’, a nago žensko tijelo ‘vulgarno’, ‘nemoralno’ i ‘neprimjereno’.  Zašto je došlo do toga, možemo samo psihologizirati, ili bolje rećeno ‘psihijatrizirati’. Je li narod toliko gnjevan zbog postojeće situacije da više ne zna koga da grize; politiku, crkvu, mafiju, poreznike,  pa reži na sve po redu.

E moj narode, na niske grane smo spali. Prezir je postao lajt motiv našeg društva. Svi svakog vrijeđaju, mrze, gade se, zavide. Ukratko; svak svakom je*e mater. U tužnom nekom vremenu živimo gdje kao anemični promatrači odbacujemo sve čega se bojimo i ne razumijemo. Seksipil je mrtav. Hrvati su ga ubili moralom koji je više plod frustracije i ograničenosti nego karaktera. U ovom duhovnom mrtvilu i ljepota je uskraćena. Lijepe i zgodne cure su bespogovorno kurve, drolje i sponzoruše. Nemojmo isključiti ni činjenicu da su sve bahate, glupe, kuje koje čak ne zadržavaju pravo ni da budu lijepe, već je to sve samo plastika i šminka. Sve se svodi na to da ljepotice u Hrvatskoj ni ne postoje, već samo ružne, glupe kurve. Izvadite noseve iz Biblija i pimpeke iz ovci!

Stanje ne ublažavaju ni mediji s forsiranjem pomodnog erotizma, koji je u svijetu već poprimio zaokruženi, zreli oblik. Zna se što je glamour, što je ukus i tko je publika. Kod nas je  sve potrpano u isti koš; umjetnost, prostitucija, erotika, pornografija. Nikom ništa više nije jasno, samo da sve to skupa nije u redu i da tu nešto smrdi. Prostitutke su tu najviše profitirale, dok nitko ne zna  tko koga za pimpek vuće, tko plaća i koliko, one su to iskoristile za promociju. Stoga niti ne treba previše čuditi što se sve cure generaliziraju pod isti nazivnik. Lijepu sliku smo stvorili. U ovom konfuznom marketinškom ludilu nitko ne zna ni koja načela slijediti, što misliti, pa ni kako izgledati. Jadne cure, prvo ih truju idealom izgladnjelih modela s piste, pa ih hrane napucanim latinoamerikankama, dok s treće strane netko viče o prirodnosti. Sve to ima smisla u oformljenim kulturama  gdje postoje tradicionalne vrijednosti, ali u našoj provinciji narod još traži vlastiti identitet, pripadnost nečem, i to tako jako žele steči da ne znaju ni koju ruku prihvatiti pa čapaju sve po redu. Sve bi, a nemamo dovoljan želudac. Pa se opet strah manifestira u mržnju. Tako prikaz čvrste ženske guze u njima budi potrebu da se dokažu kao istinski Balkanski primitivci. Barem su na nešto ponosni.

Tako naš dandy, razapet između želje da im ga stavi i straha da ne bude odbijen postaje nasilnik i poput Urbana 8. stavlja krunicu oko vrata i bejzbolsku palicu u ruke te ispušta vapaj za čistočom i nevinosti. Sve se on mota oko te teme kao mačka oko vruće kaše, umočio bi ga on, bez sumnje, ali  naš mali sociopat radije biva grubijan nego da ispadne slabić. Možda su nekada i bili drugačiji, ali ‘očvrslog’ ega, hvata se za svoj temelj i odbija da ne bude odbijen. Tako je nastala i slavna: ‘kurva nije dala’.

Trebamo žaliti i jadne cure koje jednakom strašću napadaju svoj rod, grozeći se nad slikama i prilikama, one će gotovo grotesknim žarom i patološkim cinizmom tražiti izlike za mržnju.

Možda zavara ova aktualna socijalna zbilja s društvenim očekivanjem čednosti s jedne i medijskim erotizmom s druge strane, ali ovdje se ne radi o sabotaži sexa, dapače! Mladi sve ranije postaju seksualno aktivni. Nije se problem pucati po wc-ima, problem nastaje kad se priča o tome. Vidjeti golotinju je vulgarno i nemoralno, biti promiskuitetan nije. I dok se naša djeca ponašaju kao da su na francuskom dvoru, stado se nemilosrdno bori s vjetrenjačama i pati od moždane trihineloze. Na nešto se moraju okomiti. Guza je kriva. Sisa također. I bokovi su neprimjereni. Noge tako – tako, ali bolje da i njih sakrijemo. Ma ne jebite bez ku*ca i zabijte si te moralističke pamflete u šu*ak, a kad vidite žensku kažite: ‘Dobra je!’ Nego što je nego dobra.

 

Foto: Marko Zirdum

About author

Ena Friedrich

Kolumnistica Kulta i portala Objektivno, spisateljica koja izdaje svoju prvu knjigu, dvostruka Playboyeva zečica i vlasnica jednog od najposjećenijih Facebook profila

No comments