Trgovci oružjem: 5 stvari koje biste trebali znati

0

Mnogi ih gledaju kao lešinare koji zarađuju na tuđem jadu, dok za druge predstavljaju spas

 

1. TRGOVINA ORUŽJEM NIJE NELEGALNA

Vjerovali ili ne trgovina oružjem je u malo kojoj državi proglašena nelegalnom. treba prije svega shvatiti da je trgovac oružjem u većini slučajeva samo posrednik s mobitelom koji ugovara prodaju oružja i za to biva plaćen. Zašto onda Vlade uporno pokušavaju uhvatiti najveće trgovce oružjem? Zato što se ogriješe o međunarodne zakone, i naprave nelegalne transakcije. Dakle, trgovci ne povrijede zakon o trgovini, već najčešće o uvozu i izvozu, ili o prebacivanju sredstava bez plaćanja poreza. Međutim, postoje i trgovci oružjem koje pojedine vlade čuvaju. Npr. ukoliko SAD nekoj pobunjeničkoj skupini koja se bori protiv npr. neke socijalističke vlade želi dostaviti oružje, a ne smije to napraviti javno, napraviti će to upravo preko trgovaca oružjem.

 

2. AK-47 SE KORISTI KAO POKLON

Popularni Kalašnjikov je postao toliko masovan da mu je cijena (zajedno s prijevozom) pala na samo 75 dolara. Oni najveći trgovci oružjem ih uopće neće ni prodavati (iako je konstantna potražnja za njima) zbog male zarade. A kako im je cijena tako niska koristit će ih kao poklon ili kao znak dobre volje. Npr. ako vide priliku da nekoj pobunjeničkoj skupini prodaju prijenosne protuzračne raketne sustave, ponudit će im i određeni broj Kalašnjikova gratis. A zadovoljni kupac je najbolji kupac.

 

3. TRGOVCI ORUŽJEM PRIMAJU PLAĆANJA I U DIJAMATNIMA

Gdje ima građanskog rata, tu su i trgovci oružjem jer oni ipak, u konačnici, zarađuju na ljudskim problemima. Tako su najprisutniji u Zapadnoj Africi gdje gotovo uvijek izbijaju ratovi oko rudnika dijamanata. Stoga će svaki trgovac oružjem vrlo rado, umjesto keša, uzeti svoju proviziju u tzv. krvavim dijamantima koje će kasnije prodati gramzivim europskim draguljarima. Iako je 50 zemalja potpisalo sporazum prema kojem se mogu otkupljivati samo dragulji sa certifikatom, još uvijek je dovoljno onih kojima je važno samo da mogu dobiti dragulje u ruke, te ih kasnije prodati imućnim muškarcima i ženama željnih blještavih ukrasa.

 

4. ZARADE SE MJERE U MILIJUNIMA

Sasvim očekivano, trgovci oružjem zarađuju milijune dolara. Prema riječima Jeana Bernarda Lasnauda, francuskog trgovca oružjem koji živi u Floridi, prosječan trgovac oružjem može zaraditi oko 2,5 milijuna dolara godišnje. Viktor Bout, trgovac oružjem koji je kasnih 90-tih prodavao oružje Talibanima, je na poslovima zaradio čak 50 milijuna dolara. Zanimljivo, trgovci oružjem ne prodaju samo pobunjeničkim skupinama i vojskama pod embargom, prilično mogu zaraditi i od američkih trgovaca oružjem. Boeing je tako tužio trgovca oružjem Dalea Stoffela jer im suprotno ugovoru nije isporučio 34 ruska projektila. Projektile je Boeing naručio kako bi testirao obrambene sustave na američkim ratnim brodovima.

 

5. TRGOVCI ZRAKOPLOVIMA IMAJU I SVOJE ZRAČNE FOLTE

 

Trgovci oružjem će prodati baš sve, od strojnica i streljiva do tenkova i aviona. Kacige, uniforme, pa čak i hrana su također na meniju. Sve naručeno će kupiti u većini slučajeva od neke siromašne bivše komunističke države koja treba novac, i prevesti do kupca zrakoplovima ili brodovima. Velika većina brodove i zrakoplove unajmi, dok oni najuspješniji čak imaju i svoje flote. Tako je već spomenuti Viktor Bout, u svoje vrijeme imao svoju zrakoplovnu flotu koju je činilo 50-tak zrakoplova!

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Predstavljen novi Ariel Atom

Nova verzija moćnog Ariel Atoma je konačno ugledala svijetlo dana   „Razlika u odnosu na stariji model, Atom 3, su uglavnom vizualne dok su perfomanse ...