Trendovi satova u 2016. godini

0

Kako je Baselworld najpoznatiji i najvažniji sajam satova, švicarski praznik za ljubitelje satova je ujedno i pravo mjesto na kojem se mogu identificirati novi trendovi u satnoj industriji. A, sudeći po Baselworldu, kao i sajmovima prije njega, ovo je pet ovogodišnjih trendova.

Minimalizam. Gotovo svaki brend koji je predstavljao na Baselwordlu je predstavio satove koji su manji, tanji, lakši i vizualno jednostavniji, a tom trendu se priključio čak i Breitling, poznat po pravim velikim muškim satovima. Što jednostavnije to bolje, nova je kratica satnih manufaktura pa su tako ponovo u modi manji brojčanici, ili čak i satovi bez brojčanika.

Povratak 60-tih. Moda je kao jahanje na valovima, i samo je pitanje vremena kada će nešto ponovo oživjeti. U slučaju satova to je ove godine vrijeme 60-tih, pa je primjetan broj reizdanja satova koji su svoju karijeru počeli upravo u tom razdoblju. Rolex, Longines, Certina i Glashutte Original su samo neke od satnih manufaktura koje su se odlučile prisjetiti razdoblja od prije 50 godina.

Plavi satovi. Satovi s plavim brojčanicima, kao i plavim remenima nisu novost, ali je zamjetno povećanje njihova broja. Sve je počelo još na prošlogodišnjem Baselwordlu, a trend se nastavio i na ovogodišnjem pa je očigledno da su plavi satovi tu da ostanu. Svojim plavim primjerkom na Baselworldu je posebno oduševio Patek Phillipe.

Šira paleta boja. Nisu plavi satovi jedini koji odskaču od klasičnih crnih i srebrnih kombinacija, već je sve više satova sa zelenim, kaki, smeđim, žutim i drugim bojama. U posljednje posebno su atraktivni pilotski satovi koji najčešće dolaze u tonovima zelene ili smeđe, baš poput Zenithova Heritage Pilot Cafe Racer Spirita.

Crno na crno. Crni satovi su uvijek išli sa srebrnim kazaljkama i oznakama, ali u posljednje vrijeme svjedoci smo izlaska sve većeg broja satova koji kombiniraju nijanse crne boje tako da se dobije potpuno crni sat koji bi se odlično uklopio na ruku Batmana. Breitling, Tag Heuer, Hublot i Rado su samo neki od proizvođača koji su se pohvalili „all black“ satovima.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Hamilton Chrono Worldtimer

Još jedan u nizu satova namijenjenih pilotima   Još jedan u nizu satova namijenjenih pilotima predstavio je Hamilton na najvećem sajmu satvoa Baselworldu. Chrono Worldtimer ...