Trčanje kao idealna vježba

0

Trčanje je najzahtjevnija kardio vježba, ali ostvaruje izuzetne rezultate

 

„Ako ste početnik trčite na male daljine, naknadno povećavajući brzinu i razdaljinu“

 

Najzahtjevnija kardio vježba, ali i vježba koja najbolje djeluje na zdravlje srca, je trčanje. Prednost trčanja, u odnosu na druge načine vježbanja, je u tome što ne zahtjeva nikakve članarine već najobičniju opremu koju svi imamo – tenisice i prikladnu odjeću.

A kao i bilo koji program vježbanja i kod trčanja je izuzetno važno zagrijavanje, i opuštanje nakon vježbe. Zagrijavanje je potrebno kako bi se tijelo dovelo u „radnu temperaturu“, a najbolji način je preskakanje konopca ili vožnja kućnog bicikla u trajanju oko pet minuta. Nakon toga se treba i propisno rastegnuti, a pažnju je prvo potrebno posvetiti donjim dijelovima tijela. Tetive koljena, gležnjevi i prepone su mjesta kojima treba obratiti posebnu pozornost. Pažljivo rastegnite svaki mišić, držeći ga u napetoj poziciji minimalno deset sekundi. Nemojte poskakivati, jednostavno povucite nogu, zadržite je u položaju i opustite. Nakon toga obratite pozornost na gornje dijelove tijela, stoga opustite ramena, prsa, leđa i ruke.

Kada završite s rastezanjem, vrijeme je za akciju. Nemojte odmah krenuti s trčanjem, već počnite s malo bržim hodanjem, nakon čega krenite ubrzavati. Ako ste početnik trčite na male daljine, naknadno povećavajući brzinu i razdaljinu. Ukoliko želite izgubiti težinu, tada se više koncentrirajte na vrijeme provedeno trčeći nego brzinu i razdaljinu. Svako trčanje iznad 30 minuta efektivno topi mast. Trening završavate ne tako da odjednom prestanete trčati, već da postepeno počnete usporavati, dakle obrnuto od načina na koji ste počeli s treningom.

Kao što smo već spomenuli, trčanje je zahtjevna kardio vježba pa ćete se, prije ili kasnije, početi znojiti. Stoga je jako važno posvetiti pozornost sprječavanju dehidracije. Popijte vodu, ili neki napitak poput Gatoradea, minimalno 30 minuta prije početka, i nakon trčanja. Preporučljivo je popiti po 0,25 l tekućine prije i nakon treniga, te po još 0,25 l svako 20 minuta treninga. Na taj način ćete biti sigurni da nećete dehidrirati. Naravno, količina tekućine ovisi i o vanjskoj temeraturi.

Također, idealno je trčati po ravnim površinama, po mogućnosti po pravoj atletskoj stazi ili travi. Beton najgore djeluje na vaše zglobove, baš kao i neravne površine, pa ih stoga treba, pogotovo ako ste početnik, izbjegavati.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments