Recenzija: Total Recall

0

Novi Total Recall ima malo toga dodirnog s originalom iz 1990. godine s Schwarzeneggerom u glavnoj ulozi

 

INFO

Premijera: 9. Kolovoza 2012.

Redatelj: Len Wiseman

Uloge: Colin Farrell, Kate Beckinsale, Jessica Biel, Bryan Cranston, Bokeem Woodbine, Bill Nighy, John Cho

 

KULT FAKTOR: 7,1

Hollywood se prije 22 godine odlučio napraviti ekranizaciju Total Recalla, knjige majstora SF-a Philipa K. Dicka, poznatog po hitovima poput Istrebljivača i Specijalnog izvještaja. U filmu koji se bavio idejom o usađivanju sjećanja su se pojavili tadašnja super zvijezda Arnold Schwarzenegger i zvijezda u usponu Sharon Stone.

Novi Total Recall, osim imena i osnovne ideje, nema puno sličnosti s Schawrzeneggerovim hitom iz 1990. godine. Bivšeg kongresmena u ulozi Douglasa Quaida, radnika koji se praćen čudnim snovima javlja u tvrtku koja nudi usađivanje izmišljenih sjećanja, mjenja Colin Farrell. Naravno, nešto krene krivo i život Quaida se u sekundi potpuno mjenja. Više ne zna ni tko je u stvari on, njegova žena (prekrasna Kate Beckinsale) ga pokušava ubiti, a zagonetna žena iz snova (sexy Jessica Biel) je jedina koja mu pokušava pomoći.

 

GLEDLJIVOST: 7,2

Problem kod adaptacija uradaka Philipa K. Dicka je što su ili pun pogodak, poput Istrebljivača i Specijalnog izvještaja, ili su potpuni promašaj kao što je bio slučaj s Next i Paycheck. Novi Totall Recall, baš kao i stari, ne spada niti u jednu od te dvije kategorije iako sam film ima briljantne dijelove ali i one koji mu ne služe baš na čast.

Za razliku od filma iz 1990. godine, novi Total Recall je više SF triler nego akcija, iako akcija pršti na sve strane. Naglasak je ipak na cijeloj priči, što je i logično s obzirom da Farrell nudi veće mogućnosti, kada je gluma u pitanju, nego Schwarzenegger. Međutim, s napetosti u priči se ipak malo pretjeralo, i sama priča je ponekad zbunjujuća jer se preokreti događaju iz minute u minutu pa do samog kraja filma nećete biti sigurni što je istina a što nije. Preokreti u radnji su uvijek poželjni, ali ne u ovolikoj količini.

Kao što smo spomenuli, film obiluje akcijskim scenama u kojima je CGI korišten do besvjesti, i radnja filma se nakon uvodnih par minuta odvija brzinom munje, ali ne možemo se oteti dojmu da sama priča puna preokreta i akcija nisu baš najbolje ukomponirane i imat ćete osjećaj kao da gledate dva različita filma – akciju i triler.

 

MUŠKOST: 6,9

Kao što smo u slučaju Prometeja spomenuli, SF je muški žanr, ali Total Recall je film koji slobodno mogu gledati i žene, ako mogu prežvakati cijelu ideju budućnosti i futurističkih automobila i robota. Nama muškarcima će već sama vizija budućnosti, koja je uvijek u slučaju Philipa K. Dicka bila mračna, biti dovoljna.

Ali redatelj filma Len Wiseman, inače poznat kao scenarist Underworld franšize, ima još dva superjaka aduta kada smo mi muškarci u pitanju – Kate Beckinsalle i Jessica Biel. Prezgodna Britanka Beckinsalle nam je, s onim svojim prelijepim crtama lica, uvijek bila oličenje britanske aristokracije, ali zahvaljujući ulogama u Van Helsingu i Underworldu, znali smo da može biti i badass lik. Ipak, ovdje ide korak dalje jer po prvi put igra negativku koju bi trebali mrziti ali ne možete pomaknuti pogled s nje.

Jessica Biel je također melem za oči, ali nekako ostaje u sjeni Beckinsale. Njen najbolji trenutak u filmu je pravi chick fight između ove dvije sexy mačke.

About author

Toni Čeović

Pokretač i urednik Kulta, ljubitelj filmova, obožavatelj U2 i veliki zaljubljenik u formulu 1

No comments

Top 5: Seks simboli svih vremena

Sredinom prošlog stoljeća dominirale su putene djevojke o kojima su maštali svi muškarci   Izabrati najveće seks simbole zlatnog doba je težak zadatak jer su ...