Top 5: Filmske trilogije

0

Nakon sedam dana glasanja na našoj facebook stranici izabrali ste najbolju filmsku trilogiju u povijesti

 

„Zagriženi fanovi knjige nisu bili prezadovoljni jer je dosta toga izbačeno, na što je redatelj Peter Jackson bio prisiljen jer su filmovi i ovako imali trajanje od po tri sata“

 

povratakubuducnost

5. POVRATAK U BUDUĆNOST

7%

Jedan od najvećih hitova 80-tih je definitivno trilogija o Martyju McFlyu i Docu Brownu i njihovim putovanjima u prošlost zahvaljujući Docovo izumu – DeLoreanu pretvorenom u vremenski stroj. Tada popularna priča o vremenskim putovanjima prikazana je na jedan sasvim novi, humoristični i zabavni pristup, pa je film postao instant hit. Trilogija je lansirala karijeru, tada nepoznatog, Michaela J. Foxa, od Doca Browna je napravila jednog od najčudnijih i najzabavnijih likova a DeLorean veliki dio slave može zahvaliti upravo Povratku u budućnost.

 

matrix

4. MATRIX

12%

Kada se pojavio u kinima 1999. godine Matrix je donio jednu od najčudnijih i najoriginalnijih priča ikada ispričanih. Braća Wachowski su, još jednu biblijsku priču o spasitelju ispričali na jedan novi način i Matrix je brzo dobio rijeke fanova koji su s nestrpljenjem očekivali iduća dva filma kojima je trebala biti zaključena trilogija. Rijeka fanova se prilično smanjila nakon Matrix Reloadeda, koji je bio u stvari prelazni dio i uvod u samu završnicu – Matrix Revolutions. Većina ljudi će Matrix pamtiti samo po prvjencu, odbacujući druga dva nastavka, ali cijela trilogija je definitivno jedna od najmaštovitijih ikad sipričanih SF priča.

 

ratovizvijezda

3. RATOVI ZVIJEZDA (ORIGINALNA TRILOGIJA)

15%

Moramo priznati da nas je iznenadio mali broj vas koji ste glasali za kultnu trilogiju, i filmove koji su promjenili cijelu kinematografiju. Uz Ratove zvijezda odrasli su mnogi od nas i ovaj ep definitivno ima svoje posebno mjesto u povijesti kinematografije. Bajka o Luke Skywalkeru, Yodi, Princezi Lei i Han Solou i dan danas ima nevjerojatan broj fanova a mnogi časopisi upravo su originalnu trilogiju proglasili najboljom svih vremena. Prvotno planirana kao saga o tri trilogije, priča je počela četvrtim, petim i šestim dijelom jer tadašnja tehnologija, prema vizionaru Lucasu, nije omogućavala kvalitetno snimanje. Prva tri dijela su snimljena u prošlom desetljeću i mnogi je smatraju oskrvnućem klasika, a završna trilogija izgleda nažalost nikada neće biti snimljena.

 

gospodarprstenova

2. GOSPODAR PRSTENOVA

27%

Tolkienov pustolovni ep je nakon dugo priprema u prošlom desetljeću konačno snimljen i to s takvom pompom da se čekalo danima u redovima za premijeru. Zagriženi fanovi knjige nisu bili prezadovoljni jer je dosta toga izbačeno, na što je redatelj Peter Jackson bio prisiljen jer su filmovi i ovako imali trajanje od po tri sata. Svi pravi fanovi Tolkienova djela došli su na svoje u posebnom izdanju koji je naknadno izašao na DVD-u, a prošle godine i na Blu Rayu, gdje se nalaze redateljeve verzije sa debelo preko četiri sata trajanja.

Priča o Frodu Bagginsu prepuna je zanimljivih i originalnih likova, fantastične scenografije i priča o prijateljstvu, odanosti i pohlepi. A zahvaljujući Tolkienovu opusu, koji su mnogi od vas već i prije pročitali, uspijeh je bio zagarantiran.

 

kum

1. KUM

34%

Iako je prošlo točno 40 godina od prvog nastavka kultne trilogije o mafijaškoj obitelji Corleone, vi ste i dan danas zaluđeni njom. Nema muškarca koji, barem jedno vrijeme svoje mladosti, nije bio zaluđen mafijaškim filmovima ali nas je iznenadio broj pripadnica lijepšeg spola koje su svoj glas dali upravo Kumu. Trilogija Franicsa Forda Coppole je donjela neke od najlegendarnijih likova iz filmova, mnogi i dan danas imitiraju Vita Corleonea, kao i legendarne scene poput buđenja uz otkinutu konjsku glavu u krevetu. Filmova o mafijašima je bilo nebrojeno ali niti jedan se nije približio kvaliteti i slavi Kuma.


 

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Kraća i učinkovitija vježba

Nekada manje znači više, pa je Brett Hoebel osmislio 20-minutni učinkoviti trening s vlastitom težinom   Koliko ste se puta našli u situaciji da za ...