Top Lista Nadrealista: 5 stvari koje biste trebali znati

3

U povijesti televizija s ovog područja niti jedna emisija nije ostvarila tako veliku uspjeh kao Top Lista nadrealista, humoristični skeč show koji i danas, gotovo 25 godina nakon snimanja posljednje epizode, ima kultni status!

 

1. SVE JE POČELO „TERORISTIČKIM NAPADOM“

Top Lista Nadrealista, ili skraćeno TLN, je vjerojatno najpopularniji show ikada sniman na području bivše Jugoslavije. Ova humoristična serija prikazivana između 1984. i 1991. godine donosila je skečeve, uglavnom političku i društvenu satiru, a bila je toliko popularna da se po gledanosti bila gotovo izjednačila s neprikoslovenim Dnevnikom. A priča o Top Listi Nadrealista je počela 15-minutnim komičnim radio segmentom u sklopu emisije Primus koja je promovirala mlade glumačke talente na drugom programu Radio Sarajeva. Tog 9. svibnja 1981. godine, Nenad Janković – poznatiji kao Nele Karaljić, Zenit Đozić, Zlatko Arslanagić, Boris Šiber i Dražen Ričl su izveli skeč u obliku izmišljenog pokušaja terorističkog preuzimanja radio stanice, u sklopu kojeg je ekipa pročitala svoj manifest zajedno s popisom zahtjeva. Unatoč lošoj slušanosti ovog radio programa, skeč je odjeknuo poput bombe i legenda je rođena!

 

2. IZRAZI IZ SERIJE SU ULAZILI U TADAŠNJI ŽARGON

Tijekom idućih mjeseci popularnost ekipe je rasla munjevitom brzinom, i u Sarajevu su brzo stekli status legendi – dovoljno da zaintrigiraju i pozornost urednika tadašnje televizije. Tri godine kasnije pokrenuta je prva sezona showa Top Lista Nadrealista, po uzoru na legendarni Monty Python, a ekipu su osim spomenute petorke činili i Branko Đurić, Elvis J. Kurtović, Davor Dujmović, Dražen Janković, Darko Ostojić, Davor Sučić i Dado Džihan. Unatoč početnom uspjehu serijala, druga sezona je snimljena 1988. godine, a upravo je ta sezona osigurala Top Listi Nadrealista kultni staus. TLN je krajem 80-tih bila toliko popularna da su riječi poput „ma zdraaaavo“ ili „hrkljuš“ postale dio tadašnjeg žargona! Posljednja, treća sezona, snimljena je 1991. godine kada se već ratni plamen počeo širiti pa je gledanost bila puno manja. Posljednja snimljena epizoda bila je specijal sniman za doček nove 1992. godine.

 

3. TLN JE BILA DIO POKRETA „NOVI PRIMITIVIZAM“

Mladi su često bili zaslužni za pokrete koji su kasnije prerasli u nešto veće, pa su upravo 20-godišnji momci iz Top Liste Nadrealista, tada još radio emisije, početkom 80-tih bili pokretači svojevrsnog „antipokreta“ Novi primitivizam, kojim su mladi izražavali svoje nezadovoljstvo stanjem u državi. Iako su važan dio pokreta bile radio i TV emisije Top Liste Nadrealista, Novi primitivizam je prvenstveno koristio glazbeni izraz i to kroz bendove koji su osnivali, ili u radu sudjelovali, njihovi članovi, pa su upravo članovi TLN-a zaslužni za mega uspjehe bendova kao što su Zabranjeno pušenje, Elvis J. Kurtović & His Meteors, Bombaj Štampa, Plavi orkestar i Crvena jabuka.  Izražaj Novog primitivizma je bio prvenstveno humor, baziran na duhu „obične bosanske raje“ i sarajevske omladine iz underground krugova, a većina njihovih pjesama i skečeva je govorila o malim ljudima – rudarima, sitnim kriminalcima, djevojkama iz unutrašnjosti i slično.

 

4. HRKLJUŠ JE IZDAN I KAO RAČUNALNA IGRICA

Jedan od najpoznatijih skečeva Top Liste Nadrealista je bez sumnje onaj o hrkljušu, imaginarnoj bosanskoj igri. Osmišljena od strane TLN-a, igra se igrala tako da bi igrači stali u krug nakon čega bi se ubacivala „lopta“ koja se dodavala od igrača do igrača. Onaj kome bi lopta ispala iz ruku, ispadao bi iz izgre, bio prozvan hrkljušem, te se morao udarati snažno šakom u čelo vičući glasno „Do mene, do mene!“. Igra se igrala sve dok ne bi ostao samo jedan – pobjednik. Igra je, prema nekim nagađanjima, nastala kao parodija derviškog obred iranskih pazdarana, u kojem bi derviši nožem napravili rez na čelu, povezali ga trakom na kojoj je ispisana neka rečenica iz Kurana, te bi se udarali po rani kako bi pojačavali krvarenje.

Ovaj skeč je postao toliko popularan da je riječ „hrkljuš“ ušla u žargon koristeći se za sve pomalo zaboravljene narodne sportove, ali i tvrdoglavo ustrajanje na promašenom putu kao i pridržavanje bilo kakvih tradicionalnih pravila. Hrkljuš je, zanimljivo, 1991. godine izdan i kao računalna igrica za Commodore 64! Igricu su osmislila braća Radivojević.

 

5. NELE KARAJLIĆ JE POKUŠAO POKRENUTI BEOGRADSKE NADREALISTE

Nakon snimanja posljednje epizode, kada je već rat dobro bjesnio ovim područjima ekipa se razišla gotovo na sve strane svijeta, iako je dio njih i ostao u Sarajevu za vrijeme opsade snimajući povremeno skečeve koji su građanima napaćenog grada barem povremeno vraćali osmjehe na lice. Nele Karajlić je Sarajevo napustio tik pred početak agresije odselivši u Beograd gdje je osnovao bend The No Smoking Orchestra, a nedavno je pokušao producirati beogradske nadrealiste što se pokazalo potpunim promašajem. Branko Đurić je preselio u Sloveniju gdje je ostvario dobru karijeru na filmu i televiziji, a našim gledateljima je dobro poznat i po serijalu Naša nova klinika. Davor Sučić, poznatiji kao Sejo Sexon, je jedan od onih koji su ostali u Sarajevu te je nastavio voditi Zabranjeno pušenje prema samo vrhu regionalne rock glazbe, dok je Elvis J. Kurtović bio jedan od najzaslužnijih što su TLN nastavili u krnjem sastavu raditi i za vrijeme opsade Sarajeva. Kasnije je napravio spinoff Nadreality show, a danas je glazbeni urednik Radija Sarajevo. U gradu su za vrijeme rata ostali i Zenit Đozić i darko Ostojić koji se danas bave videoprodukcijom.

Nažalost, dva člana Top Liste Nadrealista više nisu s nama – Dražen Ričl preminuo je od posljedica teške prometne nesreće još 1986. godine, dok je ekipa TLN-a bila u usponu, dok je Davor Dujmović 1999. godine počinio samoubojstvo.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

3 comments

Post a new comment