Top 5: Manje poznati slasheri 80-tih

0

Slasheri zauzimaju posebno mjesto u srcima fanova horrora, a mi vam donosimo pet najboljih manje poznatih „koljačina“

 

„Ubojstva su kao što je rečeno iznimno maštovita – preko utega do ražnjića“

 

Kad su horrori u pitanju, slasheri kod svakog istinskog horror fana zauzimaju posebno mjesto, te su vrlo vjerovatno na vrhu, ako ne i omiljeni podžanr općenito. Osamdesete su bez imalo sumnje bile zlatno doba tog podžanra. Za brojne nastavke kultnih Petak 13., Strave u Ulici brijestova i Noći vještica su svi čuli, zahvaljujući remakeovima poznati su i My bloody Valentine te Sorority Row i Prom night, pa vam donosimo ljestvicu manje poznatih a kvalitetnih slashera za koje su  većinom čuli samo istinski horror fanovi.

 

aprilsfoolsday

5. APRIL FOOL´S DAY (1986)

Jedan od posljednjih slashera iz zlatnog doba. Neki poznati kritičari ga čak smatraju „posljednjim čavlom u lijes“ podžanra. Film je uistinu jedinstven što ćete shvatiti čim ga pogledate, a nudi zaista zanimljiv obrat. Baš radi toga spada pod „must see“ slashere. Pratimo grupu srednjoškolaca koji odlaze na zabavu na napušteni otok u kuću školske kolegice egzotičnog imena Muffy. Kako se radnja odvija na „April fools day“ ekipa konstantno pravi smicalice dok prilikom jedne ne nastrada splavar koji ih je vozio na otok. Po dolasku Muffy se počinje čudno ponašati a prijatelji nestaju jedan po jedan. Sam film osim solidnih ubojstava ne nudi ništa novo, likovi su uobičajeni za slashere, pijani i promiskuitetni tinejdžeri, dok je jedan od većih pluseva lokacija – izolirani otok koji je dostupan samo splavom koji ne ide redovito. Kad se uzmu u obzir ubojstva sama lokacija stvar fin ugođaj beznađa.

 

terrortrain

4. TERROR TRAIN (1980)

Glavnu ulogu tumači horror diva Jamie Lee Curtis koja je u to doba bila na vrhuncu karijere. Lokacija je uistinu zanimljiva- radnja se odvija u vlaku koji juri bez stajanja. Kad se uzme u obzir da je prepun pijanih tinejdžera – ubojstva mogu početi! U jednom „flash backu“ doznajemo da bi jedan od motiva ubojice mogla biti sudbina psihički nestabilnog studenta s kojim su se kolege u prošlosti našalile. Sama ubojstva su daleko najveći minus s obzirom da neka nisu prikazana a ova koja jesu su nemaštovita. Ali zato nrgativac ima vrlo jezive i orginalne maske, preko vještice do vjerovali ili ne – Groucha Marxa! Također, nećete lako pogoditi tko je ubojica. Na samom kraju imamo više nego dobar finalni obračun između naše Jamie i negativca. Jedna stvar je posebno zanimljiva; kratku ulogu ima i David Copperfield koji dakako izvodi trikove.

 

happybdaytome

3. HAPPY BIRTHDAY TO ME (1981)

Slasher koji se ističe po dvije stvari – brutalnim i maštovitim ubojstvima te totalno neočekivanom twistu. Pratimo tinejdžericu Virginiu koja je među ljepšim i popularnijim curama na fakultetu. Neposredno pred 18. Virginijin rođendan počinju se događati zastrašujuća ubojstva, te prijatelji čak počinju sumnjati na nju jer dotična pati od gubitka pamćenja radi lanjske prometne nesreće. Film ima na trenutke jako težak ugođaj uz spooky glazbu koja ga pospješuje. Pun je misterija i napetosti koja raste iza svakog ubojstva. Ubojstva su kao što je rečeno iznimno maštovita – preko utega do ražnjića. Sami twist je gotovo nemoguće predviditi tako da je bolje usredotočiti se na radnju, umjesto džabe se truditi „kako i zašto“ što su radili mnogi gledatelji tijekom filma. Doduše za slasher traje poprilično dugo,110 minut,a pa je na trenutke dosadnjikav, ali u svakom slučaju još jedna obavezna lektira za  horror fanove.

 

sleepaway-camp

2. SLEEPAWAY CAMP (1983)

Još jedan odličan uradak koji ima jedan od šokantnijih završetaka i općenito obrata u povijesti horrora! Radnja se također odvija u kampu punom školaraca gdje pratimo djevojčicu Angelu prepunu trauma iz djetinjstva te njenog rođaka i najboljeg prijatelja Rickya. Kao što to obično bude, ubrzo se počnu događati ubojstva a ubojica može biti bilo tko, kao i motiv. Sam ambijent kampa je jako strašan čemu pridonosi jezivi soundtrack. Ubojstva su vrlo dobra sa više nego zadovoljavajućom dozom brutalnosti, dok je veliki plus karakterizacija likova – od sporednih do ubojice. Naime, na izgled normalni ljudi su napravljeni na način da su puni vlastitih demona. A ubojica? Teško je napisati nešto više da se ne „spoila“ ali u svakom slučaju možemo reći da je u neku ruku jedinstven. Uglavnom – pred kraj obavezno pojačajte zvučnije jer ćete svjedočiti jezi koju je teško opisati!

 

theburning

1. THE BURNING (1981)

Tipičan predstavnik slashera 80-ih pred kojim bi se mogli posramiti gotovo svi nastavci nabrojanih kultnih horrora. Film za koji je među istinskim horror fanovima gotovo nemoguće naći negativnu recenziju. Radnja se odvija u ljetnom kampu gdje se nadobudna omladina odluči  našaliti sa domarom Cropsyem koji je na lošem glasu. Šala pođe po zlu, te Cropsy završi u bolnici sa potpuno spaljenim tijelom. Mnogo godina kasnije pušten je iz bolnice i istoga trena odluči potražiti osvetu, te krene prema novom kampu koji se izgradio blizu mjesta nesreće. Cropyeva osveta biva jako brutalna i krvava, dok je sam negativac iznimno zastrašujuće napravljen. Veliki plus je sto su neka ubojstva prikazana iz njegove perpektive te se uz jezivi soundtrack i manijakalno disanje nudi istinski horror ugođaj. Uz to imamo i scene masovnog  ubojstva što nije česta pojava u ovom podžanru. Zanimljivo je da glumi legendarni George iz Seinfelda te vam je to jedinstvena prilika da ga vidite dok je još imao kosu.

About author

Jasmin Ahmić

Vanjski suradnik Kulta, veliki obožavatelj horror filmova, nogometa i borilački sportova,te ljubitelj tematika vezanih za kriminal

No comments