Top 5: Klubovi HNL-a 2013/14

0

Novi sustav natjecanja, izvjesna dominacija Dinama, ali i zanimljiva borba za drugo mjesto

 

„Krunoslav Jurčić na raspolaganju konačno ima momčad koja, ne samo da će ponovo dominirati prvenestvom, već se konačno može nositi i u Europi“

 

slavenhnl

5. SLAVEN BELUPO

Mala momčad je uvijek u sjeni razvikanijih klubova, ali i uvijek u vrhu, pa isti plasman planiraju i ove sezone. Najveće pojačanje im je novi trener Ivan Katalinić, 62-godišnji Trogiranin koji je Hajduk vodio do četvrtfinala Lige prvaka, ali je i Split uveo u Europu. S obzirom na njegov pedigre, u Koprivnici očekuju izlet u Europu, a Kalinić je već počeo vući poteze – pomladio je momčad, a navijače Slavena je najviše zabolila zahvala na suradnji veteranu Davoru Vugrinecu. Igor Bubnjić će od ove sezone nositi dres Udinesea, a Elvis Kokalović turskog Konyaspora, dok se od igrača koji su došli posebno ne ističe niti jedno ime. Unatoč tome Ivan Grozni smatra da ima momčad spremnu za plasman u Europu. Koliko je Slaven spreman vidjet ćemo već u nedjelju kada gostuju kod jednog od rivala, Splita.

 

hajdukhnl

4. HAJDUK

Da „Splitski tići“ imaju kvalitetu pokazali su i u utakmici Superkupa, kada su u Maksimiru pošteno namučili favorizirani Dinamo. „Bili“ su ovog ljeta doveli samo jedno pravo pojačanje – Mislava Anđelkovića, koji je stigao iz Istre. Važnije od svega, jezgra momčadi je ostala ista, pa će Hajduk na okupu imati mladiće koji su se kalili prošle sezone. Momčad, koja u prosjeku ima samo 21 godinu, vodit će mladi trener Igor Tudor, tako da se od Hajduka ne očekuje puno, ali to ne znači da Hajduk ne može iznenaditi. Međutim, Hajdukov problem nije kvaliteta igrača već financije. Puno se zadnjih tjedana pričalo o Amerikancima i prodaji kluba, ali do realizacije nije došlo. Veliki dugovi su ostali, i veliko je pitanje kako će se plaćati plaće igračima, pa je upitno hoće li momčad ostati na okupu, ili će se najbolji igrači prodavati čim netko pokaže interes za njih!

 

splithnl

3. SPLIT

Crveni su danas ipak prva momčad Splita pa će bilo što osim plasmana u Europu biti veliko razočarenje. A da bi ostvarili zacrtano drugo mjesto, gazda kluba Slaven Žužul je ovo ljeto vukao brojne poteze. Možda najvažnija stvar je što je zadržan jedan od najboljih igrača lige Ante Rebić. Skladnom sastavu Splita dodani su iskusni igrači, poput španjolskog legionara Mate Bilića, koji stiže iz Sportinga Gijona, te bivšeg reprezentativca Tomislava Dujmovića koji je hladnu Moskvu odlučio zamjeniti vrućim Splitom. Stigli su i Goran Roce iz Istre, Osječani Branko Vrgoč, Ivan Ibriks i Marin Zulim, te Josip Tomašević koji stiže s dvije autobusne postaje udaljenog Poljuda. Novi trener Stanko Mršić ima odličnu momčad koja može biti samo bolja od prošlogodišnje. A svi se sjećamo koliko su Splićani iznenadili prošle sezone!

 

rijekagrb

2. RIJEKA

Može li Matjaž Kek voditi Rijeku do borbe za sami naslov prvaka? U drugoj godini Volpijeve vladavine, kockice bi se trebale početi slagati. Bogati Talijan je odrješio kesu za pojačanja, pa će dres Rijeke obući povratnik Anas Sharbini, Mate Maleš koji je iz Lokomotive umjeto na Maksimir sletio na Kantridu, iz Dinama stižu Ivan Tomečak i Nikola Pokrivač… Kako Rijeka nije ubilježila važnije odlaske, pojačanja će, zajedno sa starosjediocima Leonom Benkom i Josipom Brezovcem činiti izuzetno opasnog protivnika. Sa druge strane, novoj momčadi će trebati vremena da se uigra, a prošle je sezone upravo to bio najveći probem, zbog čega je na kraju otkaz dobio ljubimac Riječana trener Elvis Scoria. Prvo mjesto je, s obzirom na jačinu Dinama, vjerojatno ipak nedostižno, a borba Rijeke i Splita za drugu poziciju bi mogla obilježiti ovo prvenstvo.

 

gnkdinamo

1. DINAMO

Sve osim još jedne titule prvaka Modrih bi bila nevjerojatna senzacija. Vrlo je izvjesno da nas čeka još jedna godina dominacije Dinama, jer su se Zagrepčani dodatno pojačali s očiglednim ciljem igranja (a ne statiranja) u Ligi prvaka. Puno se mjenjalo ovog ljeta, spominjali su se odlasci najvećih zvijezda, a na kraju su klub napustili Kelava, koji će kruh zarađivati u Udineseu, Vrsaljko, koji pakira kofere za Genou, te velika nada Tin Jedvaj, koji također seli na Apeninski poluotok, ali u Romu. Halilović je ostao, kao i Sammir kojeg nitko nije htio, i koji će na zimu vjerojatno otići bez oštete. Međutim, Dinamo se dovoljno pojačao da se odlasci neće osjetiti. Vratar Pablo Migliore je već postao ljubimac navijača, a dva najveća pojačanja stižu iz rumunjskog Cluja – Pinto i Sare. Portugalac Ivo Daniel Ferreira Pinto je definitivno najveće ime prijelaznog roka, a zbog Dinama je čak odbio Porto! Puno se očekuje i od njegovog timskog kolege Bjelokošćanina Bakaryja Sarea koji igra na poziciji zadnjeg veznog. Jaka internacionalna pojačanja zaključuju i Alžirac El Arabi Hilal Soudani te Čileanac Antenor Junior Fernandes da Silva Vitoria. Krunoslav Jurčić na raspolaganju konačno ima momčad koja, ne samo da će ponovo dominirati prvenestvom, već se konačno može nositi i u Europi.

 

Foto: uefa.com

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Najkontroverznije boksačke borbe

Ove borbe su podigle najviše prašine po sudačkim odlukama koje su bile, blago rečeno, kontroverzne   „Marokanski sudac je odmah nakon borbe priznao pogrešku opravdavajući ...