Tko je bio inovativan u 2015.?

0

S obzirom da 2014. nismo vidjeli posebno inovativne uređaje, sada bi mogli istaknuti tko je u prošloj godini napravio nešto vrijedno spomena, ili ono što će postati standard u mobilnoj industriji. „Nagradimo proizvođače“

 

HuaweiMateSKnuckle

APPLE I HUAWEI – FORCE TOUCH TEHNOLOGIJA

Force touch tehnologija jest prepoznavanje jačine pritiska ekrana, koji tada nudi više opcija, ovisno o razini vašeg pritiska. Apple ga je nazvao 3D touch tehnologijom. Iako se već znalo i prije službenog predstavljanja da će Apple donijeti tu inovaciju za ekran, Huawei je četiri dana prije izbacio model s istim tipom ekrana. Valjda su htjeli preduhitriti Apple kako bi oni imali nešto prvo. Istina je da ova tehnologija puno bolje funkcionira na Appleovom smartphoneu, te da je bolje integrirana u sustav. Primjerice, kada lagano dodirnete neki od mailova, moći ćete ukratko pregledati što se nalazi u njemu, dok ćete jačim pritiskom pogledati kompletno sve vezano za taj mail. Već se sada šuška da bi Samsungov Galaxy S7 mogao imati ovakav tip ekrana.

 

FUJITSUEYESENSOR

FUJITSU I MICROSOFT – SENZOR SNIMANJA ŠAERNICE OKA

Samo dvije godine nakon iPhonea 5S i senzora za otisak prsta, stigla nam je nova inovacija u vidu skenera za šarenicu oka, kojom ćete otključavati uređaj za nevjerojatnih 0.6 sekundi. Ovo ćete, kao i otisak prsta, moći koristiti za plaćanje računa, kupnju stvari preko Ebaya, Amazona ili nekog drugog servisa, te mnoštvo drugih stvari. Prvi proizvođač koji je to predstavio je Fujitsu, a ime modela je Arrows NX F-04G. Budući da je taj model samo za japansko tržište, onda moramo dati i Microsoftu dio kolača za ovu inovaciju, s obzirom da Lumia 950 i 950XL imaju ovaj senzor, ali su dostupni u mnogo zemalja, što je prvi takav mobitel.

 

USB-Type-C-leTV

LETV – NOVI TIP USB PRIKLJUČKA

Kineski proizvođač mobitela, LeTV, izdao je početkom godine novi tip USB priključka, koji se sada zove USB type C. Ovo je zasigurno nešto što će slijediti i ostali proizvođači, jer više neće biti potrebno gledati s koje strane trebate ubosti priključak, jer je sada isti s jedne i druge strane, kao Appleov lighting priključak uveden 2012. na iPhoneu 5. Iako je ovo korak naprijed, još ćemo morati pričekati da proizvođači napokon počnu stavljati USB 3.0 priključke za mnogo brži prijenos podataka. Svaka čast firmi LeTV, koja je stasala tek prije 11 godina, a u mobilnoj industriji su samo par godina.

Ostali proizvođači nisu izdali ništa posebno za izdvojiti, pa držimo fige da nam ove godine donesu pokoju novotariju koja će nam poboljšati iskustvo korištenja pametnog telefona.

About author

Marko Rakić

Kultov stručnjak za gadgete, i tehniku općenito, surađivao je s mnogim portalima o Formuli 1

No comments