Titanic: 5 stvari koje biste trebali znati

0

Stoljeće nakon jedne od najvećih, ako ne najveće, pomorskih tragedija svih vremena Titanic je još uvijek popularna tem

 

Na današnji dan, 14. travnja 1912. godine 20 minuta prije ponoći Titanic je udario u ledeni brijeg i manje od tri sata kasnije zauvijek je nestao ispod morske površine povukavši za sobom 1503 putnika i člana posade. Sto godina kasnije, Titanic je još uvijek popularna tema, najviše zahvaljujući filmu Jamesa Camerona, a i dan danas je puno misterije i neistina oko ove tragedije. Mi vam donosimo pet stvari koje morate znati i s kojima možete zadiviti svoje prijatelje.

 

1. TITANIC JE IMAO VIŠE ČAMACA NEGO JE ZAKONOM BILO PREDVIĐENO

Poznato je da se s Titanica moglo spasiti još više putnika da prvi čamci za spašavanje nisu spušteni u more poluprazni. Također je poznato kako su siromašni putnici zaključavani na donjim palubama kako ne bi stvarali gužvu u čamcima. Međutim, malo je poznato da je Titanic imao više čamaca nego što je zakonom u tadašnje vrijeme bilo predviđeno. U to vrijeme brodovi poput Titanica su morali imati 16 čamaca za spašavanje a Titanic je imao četiri više. Nakon nesreće su se potegnula pitanja zašto brodovi ne moraju imati više čamaca jer je zakonom bio obavezan broj čamaca dovoljan za spašavanje samo pola putnika.

 

2. TITANIC NIJE POKUŠAVAO OBORITI NIKAKAV REKORD

Uz Titanic se vezuje i nekoliko legendi koje nemaju veze s istinom. Prva je da je brod prozvan „nepotopljivim“ što nije istina već se koristio izraz „gotovo nepotopljiv“ što je ipak drukčije. Godinu prije potonuća magazin Shipbuilder je napisao da je, ukoliko se hermetički zatvore odjelci brod „gotovo nepotopljiv“. Druga neistina, već dobro ukorjenjena, jest da je Titanic udario u ledeni brijeg jer je pokušavao oboriti brzinski rekord. Istina je ipak malo drukčija jer je Titanic plovio dužom rutom upravo kako bi izbjegao sante leda. Nažalost, i nije baš uspio.

 

3. NAMJERNI UDAR U LEDENI BRIJEG BI SPASIO TITANIC

Mnogobrojna istraživanja provedena godinama nakon tragedije su pokazala da je ledeni brijeg primjećen iti malo ranije kapetan broda Edward J. Smith bi, ukoliko bi imao vremena za to, namjernim udarom pramcem u ledeni brijeg vjerojatno spasio Titanic. U tom slučaju vodom bi se napunila samo prednja dva dijela i brod bi ostao na površini, ra razliku od pokušaja izbjegavanja koji je oštetio stranu broda zbog čega je poplavilo pet odjelaka – dosta više nego je Titanic mogao podnjeti.

 

4. MNOGI SMATRAJU DA JE TITANIC BIO UKLET

14 godina prije tragedije američki pisac Morgan Robertson je napisao knjigu Futility: Wreck of Titan u kojoj opisuje tragediju velikog prekooceanskog broda imenom Titan. Baš kao i Titanic, brod iz knjige je isplovio iz Southamptona istog mjeseca i udario u ledeni brijeg na Atlanticu istog dana kada i Titanic! Teorije u ukletosti ne staju tu, Titanic nije kršten pri porinuću jer je takva bila politika White Star Linea a pri proizvodnji u Belfastu serijski broj mu je bio 390904 što prevedeno u slova glasi NOPOPE. Za kraj, na brodu nije bila niti jedna mačka koje se obično na brodove donose za sreću.

 

5. JEDNA JE ŽENA PREŽIVJELA TRI VELIKA BRODOLOMA

Zvuči nevjerojatno ali je istinito, Violet Jessop je preživjela tri najveća brodoloma prošlog stoljeća. Godinu prije Titanicove tragedije bila je na Olympicu kada se sudario sa Hawkeom. Preživjela je Titanic a 1916. godine preživjela je i potonuće Britannica koji je naletio na minu. Jessop je vjerojatno bila jedina na Britannicu koja nije paničarila već je, nažalost, dobro znala što treba raditi.

 

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments